Nu oboseşte şi nu mănâncă. Robotul care culege conopidă în Marea Britanie, dezvoltat cu fonduri europene

07.03.2018
Nu oboseşte şi nu mănâncă. Robotul care culege conopidă în Marea Britanie, dezvoltat cu fonduri europene

Fermierii din Cornwall, Marea Britanie, testează un robot – dezvoltat cu fonduri europene – care poate culege conopida de pe câmp. Robotul funcţionează întocmai ca o mână umană, care apucă leguma şi decide dacă este gata pentru recoltare, scrie Daily Mail.

 

Robotul GummiArm va fi răspunsul la criza personalului format din imigranţi, care s-ar putea declanşa după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Braţul robotizat care culege conopida a fost realizat de dr. Martin Stoelen de la Universitatea din Plymouth. „Mulţi producători sunt foarte îngrijoraţi de faptul că munca fizică este tot mai scumpă – şi au tot dreptul să fie aşa”, spune Stoelen.

 

„Recoltarea manuală reprezintă o mare parte din costurile lor totale, până la 50% şi în contextul Brexitului, situaţia ar putea fi dificilă”, explică inventatorul. Conopida este o legumă greu de cules şi se poate deteriora uşor. Robotul analizează fiecare conopidă şi se asigură că are o structură fermă, cu ajutorul camerelor şi senzorilor din „degete”.

 

CITEŞTE ŞI: Culegătorii de mere din Washington vor fi înlocuiţi în curând de roboţi

 

Robotul extrage apoi leguma, cu câteva frunze ataşate. În prezent, fermierii culeg toate legumele în acelaşi timp. În urma procedurii, 60% din cultura ajunge la gunoi, deoarece este stricată sau necomestibilă. Universitatea din Plymouth a încercat să reproducă fidel mâna umană. Proiectul a fost denumit ABC (Automated Brassica în Cornwall).

 

 

David Simmons este directorul Riviera Produce, partener în proiectul ABC şi lucrează de 30 de ani în agricultură. Familia lui are ferme în Hayle, Cornwall, încă din anii 1870. Munca pe câmp este executată de cele mai multe ori de lucrătorii imigranţi şi Brexitul ar putea schimba regulile, ducând la o criză în privinţa mâinii de lucru. „Costurile culesului pot ajunge la 40% din costurile de producţie ale brassica şi angajaţii calificaţi în agricultură sunt tot mai greu de recrutat, mai ales în contextul apropierii rapide a Brexitului. Agricultura robotizată are potenţialul de a majora producţia şi de a duce la un control mai bun al costurilor”.

 

Citeşte continuarea în Gândul

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult