Publica-ti singur cartea

06.01.2008
Publica-ti singur cartea

Fie ca aspiri la titlul de autor al anului sau pur si simplu vrei sa-ti publici memoriile pentru nepoti, trebuie sa treci printr-un adevarat labirint birocratic ca sa-ti vezi masunscrisul ajuns in stare de volum. Nicio tipografie nu o sa-si porneasca masinile pentru 10 sau chiar si 100 de carti, iar daca totusi fac o exceptie, pretul distractiei e coplesitor. Aici te ajuta "editurile" online care iti trimit acasa cartea editata chiar de tine in cateva zile, la costuri modice. go4it! te invata cum sa faci.

Publishing banal

De curand a aparut un alt site pentru editare a cartilor personale. Este vorba de Blurb.com (www.blurb.com), dar aici nu iti termini treaba online. Trebuie sa descarci un soft special pe nume BookSmart cu ajutorul caruia iti editezi cartea. Dupa ce-l descarci (ocupa 30MB pe hard disk) si instalezi (ocupa cam 100MB instalat), vei descoperi ca este ceva mai elegant, dar si mult mai prietenos decat interfata Lulu. Asta din cauza ca nu are la fel de multe optiuni, iar cele oferite sunt asezate inteligent, la vedere, nu in meniuri stufoase. Cu toate acestea, softul iti da mai multa libertate de editare.

De pilda poti alege din fonturile instalate pe computerul tau, inclusiv pe cele cu diacritice, chestie cu care nu te intalnesti la Lulu. BookSmart include mai multe layout-uri pentru pagina si toate sunt disponibile, indiferent de ce stil al publicatiei ai ales la inceput. Dupa ce ai terminat treaba, dai clic pe butonul "Publish" din meniul de sus si selectezi optiunea "Preview Book". Trebuie sa-i dai o corectura finala, nu? Apoi selectezi din acelasi meniu optiunea order book, softul se conecteaza in contul tau de pe Blurb.com si proceseaza comanda. O carte de 200 de pagini te costa intre 23 si 29 de euro, fara a calcula taxele. www.blurb.com

Editura in toata regula

Lulu.com este cel mai cunoscut site de publishing online. Costul unei carti poate fi ridicol de mic, de 15 euro pentru o carte cu 150 de pagini. Ce-i drept, daca nu vrei sa te incurci cu o editura clasica care iti aranjeaza cartea in mod profesionist, pe site-ul asta va trebui sa muncesti, nu gluma, ca sa iasa ceva demn de fi pus pe un raft de librarie. E extrem de complex incepand chiar de la al doilea pas (primul este inregistrarea unui cont), alegerea stilului publicatiei. Am numarat 21 de tipuri, incepand cu reviste, trecand pe la carti de bucate si ajungand la calendare si albume foto. Fiecare dintre acestea, au cate o aplicatie de editare speciala si separata, cu layout-uri definite pentru stilul publicatiei.

De pilda, la un album foto de familie, exista nu mai putin de 36 de layout-uri de pagina care, bineinteles, in mare parte vor contine poze si ici-colo cate o caseta cu text. Editarea e de altfel banala aici, pentru ca dupa ce ai incarcat pozele in contul tau, le plantezi in pagina prin clasica miscare drag & drop. La volumele literare se intampla exact invers. Doar cateva layout-uri de pagina au loc pentru poze. Interesant este ca pe Lulu poti sa iti si vinzi cartile. Tu decizi pretul, iar site-ul primeste si el o cota parte pentru efortul de a o publica. Deci romanul tau chiar ar putea "risca" sa devina bestseller, mai ales ca poate fi cumparat prin PayPal si livrat in Romania.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News