„Regele spam-ului” în spatele gratiilor

18.03.2008
„Regele spam-ului” în spatele gratiilor
„Regele Spam-ului”, in trecut

Considerându-se nedreptăţit, Robert Soloway formează o lună mai târziu SPAMIS – Strategic Partnership Against Microsoft Illegal Spam. Potrivit comunicatului de presă legat de înfiinţarea acestei organizaţii, rolul SPAMIS este acela de a informa lumea despre „acţiunile de fraudă electronică, practicile de spam lipsite de etică ş.a.m.d caracteristice Microsoft, puse în practică de 10 ani încoace de către gigantul software”. Ba mai mult SPAMIS ameninţă cu trimiterea de informaţii defăimătoare la adresa corporaţiei, privind „practicile de spamming ale Microsoft” către 1,9 miliarde de adrese email.

Tot în 2005 Robert Soloway este chemat în instanţă de către un furnizor de servicii de internet (ISP) din Oklahoma pentru violarea reglementărilor din Statele Unite cu privire la SPAM. În acest moment, Soloway îşi concediază avocatul şi evită să se prezinte la judecată. Şi de această dată, spammer-ul pierde procesul şi ISP-ul din Oklahoma este îndreptăţit să primească din partea acestuia 10 milioane USD.

Arestat fiind deja, „Regele Spam-ului”, aşa cum l-au numit procurorii (cam impropriu), riscă acum un maximum de 26 de ani de puşcărie plus o amendă de 625.000 USD. În plus, autorităţile americane îi vor confisca toate bunurile. Verdictul urmează a fi dat în vară.

„Suntem abia la început în lupta cu spam-ul. Problema prezintă mare interes pentru noi şi vom deschide tot mai multe cazuri de acest fel” – afirma Kathryn Warma, procuror federal, cu referire la cazul Soloway. „Sperăm ca măcar de-acum înainte, spammerii să înţeleagă la ce riscuri se expun dacă continuă cu activităţile ilicite."

SUA se află momentan pe locul I în topul ţărilor „responsabile” de trimiterea de mesaje electronice nesolicitate. Potrivit Spamhaus.org, actualul „Rege” absolut în domeniul spam-ului este rusul Leo Kuvayev.

Top 10 al celor celor mai importante tari ca origine a SPAM-ului

„Regele Spam-ului”, in prezent dupa gratii

Când profesia ta se rezumă la trimiterea de mesaje electronice nesolicitate (SPAM) către milioane de adrese email, te poţi alege cu bani tare frumoşi. Dar, această muncă „nobilă” considerată ilegală în multe dintre ţările care şi-au actualizat legile în raport internetul, te poate băga pe ani mulţi la puşcărie.

Cruda pedeapsă îl aşteaptă pe un tânăr de 28 de ani din Seattle – SUA, considerat drept unul dintre cei mai importanţi spammeri din lume, aflat într-o vreme pe locul opt în clasamentul Spamhaus.org, un site ce adună şi listează cele mai „grele” surse de spam de pe net. Săptămâna trecută, Robert Alan Soloway a pledat vinovat la acuzaţiile de fraudă poştală, email şi neplata taxelor către fisc în 2005 când acesta câştigase peste 300.000 USD din activităţile sale ilicite pe internet.

Soloway îşi punea în practică planurile prin intermediul companiei sale Newport Internet Marketing Corporation (NIMC) şi a fost pus sub acuzare de către oficialităţile federale în luna mai anul trecut pentru fraudă, furt de informaţii personale şi spălare de bani. I s-a imputat faptul că s-a folosit de ISP-uri (furnizori de internet) din China pentru a trimite mesaje electronice nesolicitate către cele 157,8 milioane de adrese email din baza de date pe care o deţinea, precum şi deţinerea/administrarea unei reţele de boţi pentru spam capabile să infecteze cu malware un mare număr de computere ale internauţilor.

Mai devreme, în decembrie 2003, gigantul Microsoft îl acţionează în instanţă pe Soloway pentru trimiterea ilegală de emailuri prin intermediul hotmail.com (din portofoliul MS). Deşi inculpatul pune întreaga vină pe seama beneficiarilor servicilor sale, asta în încercarea de a ieşi curat, în aprilie 2005 judecătorii hotărăsc că Soloway trebuie să plătească companiei Microsoft daune de 7,8 milioane USD.

90% dintre mail-urile primite de serverele din intreaga lume sunt de tip SPAM.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News