RF-Capture, dispozitivul care foloseşte undele WiFi pentru a „vedea prin pereţi”

Una din ˝puterile„ preferate ale super-eroilor din benzile desenate ar putea fi în curând la îndemâna oricui, folosind noul dispozitiv inventat de cercetătorii institutului MIT.

Numit RF-Capture, prototipul demonstrat de cercetătorii laboratorului Computer Science and Artificial Intelligence din cadrul MIT foloseşte semnalul WiFi pentru a identifica siluetele ocupanţilor din încăperi şi urmări deplasările acestora fără ca vizibilitatea să fie obstrucţionată de pereţi sau alte obstacole solide.

Sistemul funcţionează emiţând unde radio, care spre deosebire de lumina din spectrul vizibil pot penetra pereţii încăperii fără probleme. Dispozitivul poate detecta semnalul radio reflectat de corpurile persoanelor dinăuntru, variaţiile apărute în intensitatea semnalului pe măsură ce acestea se deplasează prin încăpere ajutând construirea unor siluete. Dispozitivul este atât de precis, încât pe lângă locaţia şi direcţia de deplasare poate analiza şi ritmul cardiac, respectiv respiraţia, permiţând evaluarea stării de agitaţie a ocupanţilor. Informaţiile oferite ar putea fi de un real folos în misiunile riscante ce presupun salvarea de ostatici, oferind informaţii critice despre numărul de ocupanţi din clădire, poziţionarea acestora, deplasări şi chiar deosebirea victimelor de eventualii atacatori.

RF-Capture, dispozitivul care foloseşte undele WiFi pentru a ˝vedea prin pereţi„

Potrivit echipei de cercetători, RF-Capture poate avea aplicaţii în cinematografie, ajutând camerele video să urmărească mai precis mişcările actorilor pe măsură ce se deplasează prin încăperi sau porţiuni de decor fără vizibilitate directă, cât şi în domeniul medical, spre exemplu ca sistem de monitorizare a persoanelor în vârstă, alarmând serviciile medicale în cazul în care mişcările observate (sau lipsa acestora) sugerează apariţia unei urgenţe.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult