Tapetul care blochează reţelele WiFi

14.05.2012
Tapetul care blochează reţelele WiFi

O echipă de cercetători francezi par să fi găsit modalitatea perfectă pentru a bloca tentativele de acces neautorizat în reţeaua WiFi, venite din afara încăperilor şi clădirii pentru care a fost creată reţeaua respectivă.

Tapetul care blochează reţelele WiFi

Aceştia au creat un tapet special, care odată aplicat pe pereţii încăperilor acţionează ca o barieră impenetrabilă, împiedicând propagarea semnalului radio emis de router-ul WiFi şi plăcile de reţea dincolo de limitele încăperii.

Efectul este obţinut folosind un tip de cerneală electro-conductivă conţinând cristale de argint, aplicată pe spatele tapetului după un tipar acordat la banda de frecvenţă specifică reţelelor WiFi. Astfel, sunt blocate doar frecvenţele specifice reţelelor WiFi, fără a afecta buna funcţionare a telefoanelor mobile sau alte echipamente care comunică prin semnale radio.

Imprimarea filtrului de protecţie se face după un tipar acordat la domeniul de frecvenţe specifice reţelelor WiFi.

Pentru a da rezultatele dorite, tapetul trebuie aplicat inclusiv pe tavan, podea şi uşile încăperilor. Ferestrele rămân încă o cale de propagare pentru reţelele WiFi, dar producătorul acestui tapet ne asigură că lucrează la dezvoltarea unui film transparent, ce poate fi aplicat peste geamurile ferestrelor.

Spre deosebire de alte tehnologii similare dezvoltate în trecut, tapetul creat de cercetătorii de la Institutul Grenoble are un preţ apropiat tapetului obişnuit, motiv pentru care s-ar putea bucura de o adoptare rapidă în mediile de afaceri şi instituţii preocupate de sporirea nivelului de securitate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult