Siliciul negru – o nouă materie primă pentru industria IT

13.10.2008
Siliciul negru – o nouă materie primă pentru industria IT

Siliciul a fost şi este unul din materialele cele mai folosite în industria IT, fiind materia primă care stă la baza atâtor tehnologii. O nouă descoperire în domeniu se pare că va avea un impact puternic asupra mai multor dispozitive comune, printre ele numărându-se şi camerele foto. Ca mult alte descoperiri similare şi aceasta a fost accidentală. Jucându-se cu siliciu şi cu un laser puternic, o echipă de cercetători au creat un material pe care l-au numit siliciu negru. Nu culoarea a fost cea care i-a inspirat pe cercetători să-l numeacă aşa, ci proprietăţile sale optice. Pentru a-l putea comercializa, au creat compania SiOnyx.

Siliconul negru poate influenta major unele ramuri ale industriei IT

Siliciul este folosit printre altele pentru construcţia panourilor solare şi a senzorilor din aparatele foto digitale. În acest sens, materialul trebuie să aibă o proprietate foarte importantă: să absoarbă cât mai bine lumina. Cum suprafeţele plane s-au dovedit relativ ineficiente, s-a încercat de-a lungul timpului crearea unor forme care să ofere o suprafaţă fotoabsorbantă cât mai mare pe o suprafaţă cât mai mică de substrat. Cercetătorii care au creat SiOnyx făceau experimente cu lasere îndreptate asupra unor cantităţi mici de siliciu şi au descoperit că acesta ia niste forme foarte interesante.

Siliconul negru - detaliu nanometric

Formaţiunile conice s-au format atunci când un laser foarte puternic a fost activat pentru o perioadă de timp măsurabilă în femtosecunde (10-15 secunde). Avantajul conului este că are un raport foarte bun între suprafaţa laterală şi cea a bazei. În cazul siliciului folosit în aplicaţii optoelectronice, acest raport se traduce printr-o capacitate sporită de-a absorbi lumina, atât din spectrul vizibil, cât şi din cel invizibil. Acest material va însemna în mod practic posibilitatea de a crea panouri solare mult mai eficiente şi senzori foto care au nevoie de foarte puţină lumină. Aşteptăm cu nerăbdare momentul în care tehnologia folosită pentru crearea siliciului negru va deveni atât de ieftină încât să fie folosită pentru producţia în masă. Cunoscătorii şi cei care doresc să afle mai mult despre această descoperire importantă, pot accesa pagina oficială SiOnyx.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News