Singurul caz din istorie în care un submarin a distrus un alt submarin în timp ce ambele se aflau sub apă

26.06.2017
În weekend, un canal de televiziune a rulat filmul U-571, în care vedem, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, submarine din acea perioadă luptându-se la o adâncime destul de mare sub apă. La un moment dat una dintre nave o scufundă pe cealaltă cu torpile. Adevărul este că luptele între submarine au fost rare, dearece este dificil ca aceste nave să se distrugă reciproc în timp ce se află la o oarecare adâncime, chiar şi cu tehnologia de astăzi. Principalul rol al submarinelor în cel De-al Doilea Război Mondial a fost distrugerea de nave de aprovizionare, dar şi, ocazional, de nave militare de suprafaţă. În cazurile în care submarinele s-au duelat totuşi, acest lucru s-a întâmplat la suprafaţă, cu tunurile. Aceste confruntări erau, de obicei, evitate, dar deseori submarinele trebuiau să iasă la suprafaţă pentru a-şi încărca bateriile. Uneori se întâmpla ca un submarin aliat să iasă la suprafaţă chiar în zona în care se afla unul german, iar un inevitabil duel începea. 

 

A existat un singur caz oficial în istorie în care un submarin a distrus un alt submarin în timp ce ambele se aflau sub apă. HMS Venturer, o navă britanică, a reuşit să scufunde, în 1945, submarinul german U-864, care încerca să ducă o încărcătură de materiale şi echipamente militare în Japonia, aliat rămas în război. Nava germană se întorcea într-un port din Norvegia din cauza unei defecţiuni la unul din motoare. 
 
Pentru britanici, providenţa a făcut ca Venturer să fie comandat de locotenentul Jimmy Launders, care era pasionat de matematică. Acesta a făcut nişte calcule precise în minte, iar din cele patru torpile lansate în timp ce nava sa se afla în urmărirea submarinului german, una a lovit.
 
Reuşita este impresionantă, deoarece la vremea respectivă era foarte dificil să estimezi, cu tehnologia existentă, adâncimea la care se afla o navă, iar torpilele nu puteau fi ghidate după ce erau trase. Din fericire pentru Launders, U-864 mergea aproape de suprafaţa apei, folosind tuburi pentru a trage aer pentru motoare şi a evacua gazele de eşapament. 
 
Această confruntare a schimbat definitiv războiul pe mare. Au fost dezvoltate, ulterior, tehnologii care permit localizarea unui submarin sau alt obiect subacvatic în spaţiul 3D de sub apă. 
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult