Sony transmite muzica prin corpul tau

29.01.2007
Sony transmite muzica prin corpul tau
Multe, multe întrebări…

Unele din lucrurile pe care aş dori să le aflu despre acestă tehnologie sunt:

  • Ce se întâmplă dacă atingem un alt dispozitiv prevăzut cu împământare? Ţinând cont de faptul că tehnologia este bazată pe un curent slab, ar trebui ca informaţia digitală transmisă prin intermediul acestuia să ajungă doar la împământare şi legătura dintre dispozitivul muzical şi cască să fie întreruptă.
  • Chiar este sigur să folosim un alt dispozitiv care să ne iradieze, fie şi la o intensitate scăzută, cum spun producătorii? Nu vreau să spun că această tehnologie nu este sigură, ci doar că radiaţiile emise de aceasta, cumulate cu radiaţiile celorlalte dispozitive, ar putea să producă totuşi rău.
  • Poate totuşi să fie fiabilă într-o încăpere plină de dispozitive electronice? Este cunoscut faptul că orice dispozitiv electronic are propria emisie electro-magnetică parazită. Nu este mai puţin adevărat însă faptul că cele două componente ale dispozitivului concept sunt sincronizate pe o anumită frecvenţă între ele şi codate digital. Dar asta nu înseamnă că un alt dispozitiv nu poate să transmită informaţii false, având o influenţă parazită. Orice dispozitiv care foloseşte sau emite pe o frecvenţă asemănătoare sau chiar identică cu frecvenţa dispozitivului nostru poate produce interferenţe.
  • Este tehnologia infuenţată de transmisiile antenelor GSM sau de către sistemul de transport al energiei electrice? Ca şi în cazul precedent, atât antenele GSM cât şi sistemul de transport al curentului electric produc un câmp electro-magnetic foarte puternic, care ar putea întrerupe sau suprasolicita dispozitivul.
  • Poate cumva să influenţeze corpul uman în vreun fel, ţinând cont de faptul că funcţionează cu frecvenţe care se regăsesc şi în corpul nostru. Nu ştiu să dau mai multe detalii privitoare la această întrebare, deoarece nu cunosc foarte bine aspectul medical, dar sincer nu sunt încântat de ideea de a fi străbătut de un curent electric care să circule prin corpul meu, care poate să corespundă cu frecvenţele şi curenţii nativi ai acestuia.

Care va fi oare impactul?

Aruncând o privire peste conceptul de bază al acestei tehnologii nu pot decât să mă repet şi să spun că are un potenţial mare. Totul este ca acesta să treacă peste dezavantajele şi posibilele probleme pe care le are în prezent. Sunt curios dacă Sony va elabora şi un prototip al acestui dispozitiv sau va rămâne pentru totdeauna un concept. Dacă am să mai aflu ceva legat de această tehnologie cu siguranţă vă voi ţine la “curent.

Sony+Wireless+Corp uman=Muzică

Să aruncăm o privire

Căştile sunt puse pe urechi, dar nu se vede nici un fir, nu avem nici o conexiune radio sau Bluetooth, nu sunt emisii laser sau pe infraroşu, dar muzica se aude… Ce poate să fie oare? Este noua tehnologie Sony care transmite “muzica” folosind corpul uman drep mediu de transmisie. Nu este nici o glumă, nişte cercetători japonezi au dezvoltat o tehnologie care permite transmisia unui semnal digital prin intermediul unui curent electric prin corpul uman.

Cum funcţionează şi ce spun inventatorii privitor la eventualele riscuri

Acum, după ce v-am stârnit puţin curiozitatea, cred că ar fi bine să detaliez principiul de funcţionare, precum si avantajele si dezavantaje acestei tehnologii.Principiul de transmisie prin corpul uman

După cum am menţionat anterior, totul se bazează pe proprietăţile corpului uman privitoare la “transportul” de impulsuri şi curenţi electrici de putere şi intensitate joasă. Mai concret, ambele subansamble care compun dispozitivul sunt dotate cu electrozi. Aceştia din urmă au menirea de a transmite un curent slab, care conţine o informaţie digitală, prin intermediul corpului uman. Cele două componente sunt: căştile şi dispozitivul muzical în sine. Pentru funcţionarea armonioasă a dispozitivului per ansamblu, cele două componente trebuie să fie bine calibrate în frecvenţă. Frecvenţele tolerate de corpul uman, fără efecte adverse, sunt cuprinse între 500 kHz şi 3 MHz.

Cu toate că idea de a folosi un dispozitiv care ne iradiaza corpul, chiar si puţin, nu este prea plăcută, inventatorii tehnologiei susţin că aceasta este sigură, fără efecte secundare. Cu toate acestea eu nu m-aş oferi voluntar să fiu printre primii care vor testa dispozitivul.

Care ar fi avantajele? Păi, spre deosebire de celelalte tehnologii wireless, aceasta va fi mult mai greu de perturbat prin interferenţe, sau cel puţin aşa se spune. Tot la capitolul avantaje intră şi o reducere a consumului de curent a transmisiei şi automat o autonomie mai mare. Per ansamblu tehnologia pare să aibă un potenţial destul de mare. Acum să trecem la capitolul dezavantaje. Cel mai important este calitatea semnalului audio, aceasta având un prag superior de 48kbps, ceea ce nu este nici macar mulţumitor în clipa de faţă. Să spunem că momentan conceptul este la început şi o dată cu trecerea timpului o să poată oferi o calitate mai bună.

Ce dezavantaje sunt? Din punctul meu de vedere unul este faptul că trebuie să stea foarte aproape de corp pentru a funcţiona, adică într-un buzunar sau cel mult prins la curea. Intr-adevăr nu este un lucru tocmai rău, dar consider că o tehnologie wireless ar trebui să-mi permită să ţin dipozitivul şi într-un buzunar exterior de la geacă sau în rucsac. Mai sus am menţionat dezavantajele principale, care sunt recunoscute în mod oficial, dar aş vrea să trec în revistă şi potenţialele dezavantaje care nu au fost amintite sau dezbătute de catre inventatorii acestui concept.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News