Doi boţi Facebook înzestraţi cu inteligenţă artificială au început să dezvolte propriul limbaj

28.07.2017
Doi boţi Facebook înzestraţi cu inteligenţă artificială au început să dezvolte propriul limbaj

Doi boţi înzestraţi cu inteligenţă artificială, creaţi de cercetători din cadrul Facebook Artificial Intelligence Research lab (FAIR), i-au uimit pe dezvoltatorii lor după ce au început să dezvolte propriul limbaj, greu de înţeles de oameni. Cei doi boţi, numiţi Alice şi Bob, dispun de algoritmi sofisticaţi de învăţare. Cercetătorii i-au lăsat să converseze singuri, dar, în loc să-şi perfecţioneze modul de a conversa în limba engleză, boţii au început să comunice într-un nou limbaj, creat fără ajutorul oamenilor.

 

Iată, mai jos, o parte din conversaţia celor doi boţi:

 

Bob: i can i i everything else . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to

Bob: you i everything else . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me

Bob: i i can i i i everything else . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me

Bob: i . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to

Bob: you i i i i i everything else . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have 0 to me to me to me to me to me to me to me to me to

Bob: you i i i everything else . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to

 

După acest incident, Bob a fost retras şi introdusă o versiune a lui modificată, care să nu mai devieze de la limbajul cunoscut.

 

Anul trecut, un alt incident în care a fost implicat un bot a făcut valuri. Microsoft a lansat pe Twitter un chat bot, bazat pe inteligenţă artificială dezvoltată de companie, care urma să interacţioneze cu tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani.

 

Bot-ul „Tay”, @Tayandyou pe Twitter, trebuia să înveţe lucruri noi şi să devină mai inteligent în urma interacţiunilor de pe reţeaua de microblogging. Lucrurile au luat, însă, o întorsătură dezastruoasă. După numai câteva ore, Tay a început să publice comentarii rasiste, teorii ale conspiraţiei şi să nege genocide.

Aceste întâmplări arată cât de puţin cunoaştem modul în care inteligenţa artificială se poate perfecţiona. De aceea, mulţi oameni influenţi, precum Bill gates, Elon Musk sau Stephen Hawking consideră că inteligenţa artificială este periculoasă. Bill Gates a declarat că roboţii au cel puţin un avantaj incorect în faţa angajaţilor umani: nu plătesc impozite pe venit. El crede că acest lucru ar trebui să se schimbe, iar banii astfel obţinuţi să fie folosiţi pentru pregătirea profesională a oamenilor. În ceea ce priveşte AI, Gates a declarat, pentru Washington Post: „Nu înţeleg de ce oamenii nu sunt îngrijoraţi”. 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult