ROBOŢII CONŞTIENŢI. Motivul simplu pentru care inteligenţa artificială este foarte periculoasă [OPINIE]

21.08.2017
ROBOŢII CONŞTIENŢI. Motivul simplu pentru care inteligenţa artificială este foarte periculoasă [OPINIE]

Inteligenţa artificială are potenţialul de a schimba total lumea în care trăim şi accelera cea de-a patra revoluţie industrială. Această tehnologie ne poate simplifica viaţa şi ajuta să găsim soluţii la problemele omenirii, precum cele energetice, la poluare, sărăcie sau bolile grave. Mark Zuckerberg a declarat recent că în următorii 10 ani inteligenţa artificială va aduce foarte multe îmbunătăţiri vieţilor noastre. Din păcate, există şi reversul medaliei. Roboţii capabili să ia singuri decizii declanşează deja cea de-a treia revoluţie în conflictele armate, după cele generate de apariţia prafului de puşcă şi a armelor nucleare. Există deja sisteme militare care pot lua singure decizia să deschidă focul, nave maritime care operează fără echipaj uman, iar în scurt timp va intra în serviciu o dronă complet autonomă are va înlocui avioanele de vânătoare-interceptare. Toate aceste noi arme au determinat peste 100 de cercetători să ceară ONU interzicerea roboţilor înzestraţi cu inteligenţă artificială în război.

 

Eu fac parte din tabăra celor care se tem de inteligenţa artificială. Motivul este simplu: această tehnologie va fi folosită ca armă împotriva oamenilor nevinovaţi. Potenţialul ei este mai mare decât cel al tuturor armelor inventate până acum, iar problemele etice pe care folosirea roboţilor în scopuri militare şi acţiuni teroriste le vor ridica vor fi şi ele majore. Cine va fi vinovat în caz de genocid în anul 2040? Statul căruia îi aparţine robotul sau creierul artificial de la bordul acestuia capabil să ia singur decizii?

 

Mulţi susţin că despoţii şi teroriştii vor folosi roboţii înzestraţi cu AI pentru a ucide persoane nevinovate; atacurile teroriste nu vor mai fi făcute cu camioane cu şofer, ci cu maşini autonome capabile să se conducă singure şi să intre în mulţimi. Eu mă tem că şi statele membre NATO vor ucide foarte mulţi civili nevinovaţi cu roboţii inteligenţi din dotare, chiar dacă fără intenţia comandanţilor militari sau a liderilor politici. Ştim deja câte victime nevinovate au făcut dronele, controlate în acest moment de oameni, în Orientul Mijlociu. Un aparat de zbor militar complet autonom va trebui să fie programat perfect pentru a nu face greşeli şi a învăţa doar lucruri bune, iar acest lucru nu este, din păcate, posibil. Toate aceste scenarii l-au făcut pe Bill Gates, cel mai bogat om din lume, să afirme, referitor la inteligenţa artificială: „Nu înţeleg de ce oamenii nu sunt îngrijoraţi”. Mai mult, celebrul astrofizician Stephen Hawking a declarat că inteligenţa artificială poate însemna sfârşitul civilizaţiei umane, în ciuda faptului că însuşi el foloseşte tehnologia pentru a putea comunica. El a explicat că odată creată, inteligenţa artificială se va dezvolta singură şi reconcepe într-un ritm accelerat. Hawking a adăugat că dezvoltarea în continuare a tehnologiei s-ar putea dovedi a fi „o greşeală fatală”.

 

Istoria ne arată că multe invenţii paşnice ale omenirii au fost folosite pentru a face mult rău, deoarece, cum spunea Sf. Bernard de Clairvaux, „Iadul este plin de intenţii bune sau dorinţe”. Trinitrotoluenul (TNT) a apărut ca urmare a eforturilor chimistului german Julius Wilbrand de a obţine un colorant galben pentru ţesături. Mai târziu, în 1902, armata germană a început să introducă TNT în interiorul proiectilelor de artilerie. Acestea au fost concepute pentru a exploda în interior, după ce penetrau cuirasa unei nave adverse, iar rezultatele erau devastatoare. Prin comparaţie, explozibilii folosiţi de marina rivală, britanică, explodau la impact. După mai multe demonstraţii, folosirea trotilului în scopuri militare a… explodat. Marina britanică a început să îl folosească şi ea în 1907.

 

Până şi umilul difuzor, inventat, în varianta lui cu bobină mobilă, de danezul Peter Laurids Jensen în 1915 şi care a fost folosit prima dată pentru a transmite muzică de operă unei mulţimi uriaşe de oameni în San Francisco, a fost o unealtă care a ajutat la propagarea nazismului în Germania. Ministrul propagandei, Goebbels, a avut grijă să instaleze difuzoare la fiecare colţ de stradă, pentru ca cetăţenilor să le fie inoculată de Hitler ideea că de vină pentru toate problemele lor sunt evreii. Exemplele pot continua cu celebrul defoliant Agentul Portocaliu, care îşi are originea într-o substanţă gândită de Arthur Galston pentru a face soia să crească mai repede. Cercetătorul a aflat că, aplicată în cantităţi mari, substanţa omoară vegetaţia. Această informaţie a ajuns la urechile cercetătorilor armatei americane, care au inventat temutul Agent Portocaliu, folosit în Războiul din Vietnam. Rolul acestuia era să distrugă vegetaţia deasă din junglă pentru ca forţele inamice să nu mai aibă unde să se ascundă. Urmările acestor atacuri pot fi văzute şi astăzi.

 

Cele trei invenţii „nevinovate” prezentate mai sus au evoluat în arme devastatoare. Inteligenţa artificială este o invenţie mult mai importantă şi complexă decât trotilul sau ierbicidul pentru soia, iar la ce poate ajunge să fie folosită, în scopuri pozitive sau negative, nu ne putem nici măcar imagina.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult