Află cum scapi de postările stupide şi irelevante de pe Facebook

Află cum scapi de postările stupide şi irelevante de pe Facebook

Prietenii tăi de pe Facebook, oricât de prieteni ar fi, reuşesc să te irite aproape zilnic cu postări şi fotografii în cascadă, legate de cum s-a jucat motanul casei cu ciucureii de la şifonier.

Am dat un exemplu totuşi acceptabil, nu mai punem la socoteală relatările de pe budă sau avalanşa de zeci de clipuri de pe YouTube care, vezi Doamne, le reprezintă starea de spirit, stare pe care ţin neapărat să o comunice pe Internet. Partea bună e că îi poţi evita elegant, fără să-i scoţi din listă şi, mai mult, fără să blochezi postările lor. Îţi poţi defini liste de interes, unde să plasezi persoane care chiar au ceva de spus.

Definirea listei de interese nu este însă uşor de găsit în pagina de profil. Chiar şi utilizatorii înrăiţi ai reţelei de socializare pot pierde minute în şir în căutarea butonului magic. Metoda cea mai simplă e să mergi pur şi simplu pe profilul sau pe pagina care te interesează şi să alegi opţiunea “Add to interest list…”, ascunsă în meniul contextual din dreapta box-ului de mesaje (vezi imaginea).

Dacă eşti la primă listă de acest gen, mai ai un mic pas de făcut până la adăugarea propriu zisă, şi anume să selectezi opţiunea “New List…”.

După ce ai „spart gheaţa”, poţi adăga cu uşurinţă pe oricine din lista ta de prieteni sau paginile pe care ai dat “Like”.

La sfârşit, e bine să atribui un nume cât mai relevant listei şi să specifici dacă vrei ca ea să fie publică, să o vadă doar prietenii sau să fie o listă “intimă” pe care să o poţi vizualiza doar tu.

În acelaşi mod poţi defini oricâte liste doreşti, în funcţie de domeniile tale de interes (pagini „funny”, fotografie, ştiinţă, IT, sport etc.) sau de cercurile de persoane pe care să le ai în vedere.

Vizualizarea postărilor filtrate se face prin selectarea listelor de interes dorite, afişate pe coloana din stânga a profilului tău – secţiunea “Interests”.

Partea şi mai interesantă este că în aceste liste poţi adăuga şi persoane cu care nu eşti prieten, cu condiţia ca acestea să aibă activată opţiunea “Allow Subscribers”. Evident, la rândul tău, poţi permite altora să urmărească postările tale şi să fie notificaţi când apar noutăţi. Mai multe despre butonul de Subscribe aici.

Din păcate, definirea unei liste de interes nu ne scapă de coşmarul avalanşei de poze şi mesaje fără ecou de pe Wall. Pentru aceasta, soluţia optimă este selectarea opţiunii “Unsubscribe from…”, pentru fiecare în parte. Iar dacă la un moment dat deviii brusc interesat de viaţa persoanei “X”, îi poţi vizita pagina de profil.

Sigur, când ai peste 2000 de “prieteni”, e mai greu să stai să aplici asemenea filtre, nu ai decât să te împaci cu gândul că prostia şi ignoranţa fac parte din acest mare şi misterios Univers. Probabil că după moarte şi impozite, inevitabile 100%, pe locul trei se situează prostia omenească. E foarte greu să nu te loveşti de ea, dar nu chiar imposibil.

Facebook-ul, cu toate controversele iscate, poate fi totuşi un instrument util în ziua de azi. Totul e să ştii cum să-l personalizezi. Definirea listelor de interese e un bun exemplu legat de cum să utilizezi Facebook într-un mod isteţ.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News