Cum foloseşti editorul YouTube pentru a-ţi prelucra clipurile video

De ceva timp, YouTube oferă utilizatorilor săi un editor video. Nu se compara sub nicio formă cu aplicaţiile profesionare de prelucrare video. Cu toate astea, editorul YouTube prezintă o serie de avantaje faţă de soluţiile clasice.

În primul rând, este alternativă comodă şi extrem de simplă. Este comodă pentru că vorbim de un editor video online, inclus în site-ul YouTube. Nu trebuie să instalezi nici un program pentru a-ţi prelucra clipurile înainte să le salvezi pe YouTube. Cu acest editor, poţi realiza prelucrarea după salvarea clipurilor pe YouTube.

Este o soluţie simplă din două motive: (1) funcţiile oferite sunt elementare, uşor de înţeles şi de folosit de majoritatea utilizatorilor şi (2) interfaţa este minimalistă (cum le place celor de la Google să spună), făcând folosirea instrumentelor oferite o joacă de copii.

Editorul video YouTube este actualmente în stadiu de test. Pentru a-l putea utiliza, trebuie mai întâi să intri pe pagina de experimente YouTube şi să apeşi link-ul Try it out din dreptul editorului video (Video Editor). Odată ce ai optat pentru activarea aceste funcţii experimentale, vei putea accesa editorul video pe viitor accesând pagina youtube.com/editor.

YouTube editor

Un editor simplu, după vorbă, după port

Am spus că editorul video oferit de YouTube este uşor de folosit şi prin prisma interfeţei. În pagina principală a editorului vei observa patru module componente:

  • Conţinutul în stânga sus - un tab conţine clipurile tale (My Video), celălalt melodiile pe care le poţi folosi pentru coloana sonoră (Audio)
  • Player-ul pentru preview în dreapta sus - aici poţi vedea cum arată clipul editat, înainte de a-l salva; tot aici vei da titlul clipului şi vei apăsa butonul Publish când consideri că ai terminat editarea
  • Storyboard sub conţinut şi player -această zonă conţine clipurile selectate pentru a fi editate
  • Coloana sonoră sub Storyboard - aici apar melodiile alese pentru fundalul sonor

Modul de utilizare

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să selectezi clipul sau clipurile pe care vrei să le prelucrezi. Pentru asta ai două opţiuni: fie apeşi butonul plus din dreptul fiecărui clip care apare în tab-ul My Video, fie îl aduci în Storyboard prin Drag&drop. Acelaşi mod de utilizare este valabil şi în cazul melodiilor din tab-ul Audio.

Fiecare clip din Storyboard are un X în colţul din dreapta sus. Este de prisos de spus că apăsând acel X vei elimina clipul respectiv din Storyboard.

Editorul YouTube oferă la ora asta trei funcţii: lipirea mai multor clipuri într-un singur, scurtarea unui clip şi adăugarea unei coloane sonore. Să le luăm pe rând.

Lipirea

Pentru a lipi mai multe clipuri trebuie mai întâi să le adaugi în Storyboard. Poţi adăuga maxim şapte clipuri.

YouTube editor

Eventual, poţi folosi player-ul pentru vedea cum s-a făcut îmbinarea înainte să salvezi clipul rezultat. Pentru a-l salva, alegi un titlul şi apeşi buton Publish.

Scurtarea

Scurtarea este utilă atunci când vrei să elimini anumite secvenţe în înregistrarea făcută. Pentru asta, adaugi clipul dotrit în Storyboard şi dai click pe foarfeca ce apare când duci cursorul deasupra lui.

YouTube editor

Se va deschide o nouă fereastră. Sub player, apare timeline-ul clipului. În stânga şi în dreapta acestuia sunt bare care semnifică începutul respectiv finalul clipului. Trăgând spre dreapta bara din stânga, poţi alege punctul de pornire. La fel, trăgând spre stânga bara din dreapta setezi punctul de încheiere.

Selectarea punctele de pornire/încheiere este foarte precisă. Timpul celui mai mic pas este de ordinul zecimilor de secundă.

Coloana sonoră

Tab-ul audio conţine extrem de multe melodii pe care le poţi folosi pe post de coloană sonoră pentru clipurile tale. Sunt selectate special de către cei de la Google şi nu trebuie să-ţi faci griji că încalci drepturile de autor.

YouTube editor

Găsirea melodiiei potrivite se poate face fie prin sortarea după gen ori artist, fie prin folosirea funcţiei de căutare. Apoi, tot ce ai de făcut este apeşi plusul din dreptul melodiei dorite sau să o aduci în Storyboard prin Drag&drop. Evident, pentru salvarea clipului mai trebuie să apeşi butonul Publish.

Este posibil ca, pe viitor, editorul YouTube să adauge funcţii noi. Oricum, scopul celor de Google nu este să-l transforme într-un instrument complex, ci să ofere într-o formă simplă cele mai importante funcţii.

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat