Firmă de securitate: Hackerii vând în acest moment cu 1 dolar 1 miliard de conturi Microsoft, Gmail sau Yahoo!

05.05.2016
Firmă de securitate: Hackerii vând în acest moment cu 1 dolar 1 miliard de conturi Microsoft, Gmail sau Yahoo!
Sute de milioane de conturi de e-mail compromise sunt vândute în Dark Web pentru sume derizorii, potrivit companiei de securitate informatică Hold Security. 
 
Alex Holden, fondatorul Hold Security, spune că un hacker din Rusia i-a oferit accesul la 1,17 miliarde de conturi de e-mail din servicii populare pentru suma de doar 1 dolar. 
 
Citeşte şi: Hackerii au furat 81 milioane de dolari de la o bancă care avea switch-uri de 10 dolari şi nu avea instalat un firewall
 
Potrivit expertului în securitate cibernetică, mare parte din aceste conturi sunt duplicate, dar compania a reuşit să identifice 272 milioane de înregistrări unice. Dintre acestea, 57 milioane sunt conturi Mail.ru, cel mai popular serviciu de e-mail din Rusia, 40 milioane conturi Yahoo!, 33 milioane Microsoft (Outlook, Hotmail) şi 24 milioane conturi Gmail. 
 
 
Majoritatea acestor conturi au fost compromise în trecut, dar, potrivit lui Holden, sunt 42,5 milioane care nu au mai apărut înainte pe Dark Web şi este posibil să fi fost compromise recent. În aceste condiţii, dacă aveţi cont pe unul dintre serviciile afectate ar fi bine să schimbaţi parola.
 
Pentru a îngreuna accesul la conturile lor online, utilizatorii ar trebui să aleagă parole mai complexe, care să fie mai lungi, să includă litere mici şi mari, simboluri şi numere. În cazul în care nu au timp, pot apela la servicii sigure de administrare a conturilor online, care generează automat parole sigure, precum LastPass sau Keeper.

O măsură prin care poate fi întărită securitatea unui cont online este, potrivit Google, activarea autentificării în doi paşi, acolo unde este disponibilă. Aceasta presupune, pe lângă introducerea numelui de utilizator şi parolei, a unui cod care îi este trimis prin SMS utilizatorului sau este generat de o aplicaţie specifică. De exemplu, serviciile Google şi Microsoft permit autentificarea în doi paşi.

Dark Web este partea mai puţin ascunsă a Deep Web numit şi Invisible Web sau Deepnet. Această reţea este de 400-550 de ori mai mare decât internetul care poate fi accesat (Surface Web), iar de acolo se comit multe ilegalităţi, precum atacuri informatice, trafic de droguri şi arme, pornografie infantilă sau proxenetism. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult