Asus F81 – performanţe foarte bune într-un pachet de 14”

05.03.2009
Asus F81 – performanţe foarte bune într-un pachet de 14”
Asus F81 – Concluzie

Concluzie

Per ansamblu, Asus F81 ne-a lăsat o impresie foarte bună. Performanţele sale tind spre segmentul de top şi sunt oferite într-un pachet mai compact. Faptul că se pot rula jocuri de ultimă generaţie pe el este un bonus ce merită luat în seamă. Deşi construcţia nu este de excepţie, ne-a fost aproape greu să-i găsim motive de critică. Ecranul iluminat cu LED-uri nu ne-a impresionat la fel de mult precum cel al ultra-portabilului Sony VAIO TT, însă se ridică deasupra celor cu lămpi CFL. Dacă ar fi punctat ceva mai bine la capitolul autonomie, Asus F81 ar fi avut o bilă albă în plus. Chiar şi aşa, cei care doresc performanţă peste medie, însă nu vor să sacrifice portabilitatea ar putea fi interesaţi de modelul de faţă.

Asus F81 - performanta portabila in pachet de 14

Plusuri şi minusuri:

[+] performanţă peste medie într-un format mai compact

[+] placă grafică ce poate rula jocuri actuale

[+] ecranul iluminat cu LED-uri

[] autonomie mediocră

[] restpad-ul se încălzeşte sesizabil

Asus F81 – Construcţie şi dotări

Performanţa în domeniul laptop-urilor este de multe ori asociată cu dimensiunile mari. Trecerea la procese fabricaţie mai mici, cum ar fi cel pe 45 nm pentru procesoare, a permis creşterea performanţelor şi, în acelaşi timp, scăderea comsumului şi necesităţilor de răcire ale sistemelor. Asus F81 face parte din gama de portabile multimedia a producătorului taiwanez şi vine să ne impresioneze cu performanţe ridicate într-un pachet mai mic.

Asus F81 cu ecran 16:9 de 14

Construcţie şi dotări

Diagonala ecranului lui F81 este de 14”, însă aspectul său a fost a preluat trendul actual de optimizare pentru filmele high definition. Rezoluţia sa de 1366×768 este specifică televizoarelor cu raportul între lungime şi înălţime de 16:9. Aceste specificaţii sunt însă eclipsate de iluminarea cu LED-uri combinată cu un filtru extern denumit de Asus Color Shine, de tip glare. Pe latura superioară a ecranului se găseşte o cameră web de 1.3 MP. Plasticul în care este integrat afişajul este lucios şi nu am putut să nu remarcăm designul suprafeţei exterioare.

Asus F81 - conectorii de pe latura stanga

La înterior, plasticul din jurul tastaturii are o textură care ar trebui să împiedice transpirarea palmei. Touchpad-ul este destul de mare şi încorporează un cititor de amprente între butoanele sale. Difuzoarele Altec Lansing au fost poziţionate pe latura din faţă a portabilului, tot acolo regăsindu-se cititorul de carduri şi comutatorul pentru placa de reţea wireless. Pentru a nu afecta designul simetric de pe laturile lui F81, capacul unităţii optice preia liniile carcasei. În partea stângă se găsesc majoritatea conectorilor. Alături de două mufe USB şi cei doi conectori audio mai avem o mufă video HDMI, conectorii LAN şi cel pentru modem, dar şi portul Express card. În spatele portabilului au fost amplasate mufa video VGA şi cel de-al treilea conector USB.

Asus F81 - capacul de plastic lucios al ecranului

Dacă exteriorul nu arată rău deloc, surpriza plăcută vine la trecerea în revistă a configuraţiei. Placa de bază este construită în jurul unui chipset M671DX de la SiS şi este dotată cu un procesor Intel Core 2 Duo P8700 destul de capabil ce rulează la frecvenţa de 2,53 GHz. Cele două module de memorie DDR2 au fiecare o capacitate de 2 GB, însă sistemul de operare Vista pe 32 de biţi poate folosi doar 3 GB. Unul din atuurile lui Asus F81 este placa video. Producătorul l-a dotat cu un chipset video Mobility Radeon HD 4570 de la ATI, ajutat de o cantitate de memorie de 512 MB. Unitatea optică a portabilului este de tip DVD RW, iar stocarea datelor se face pe un HDD SATA de 320 GB. Ţinând cont de dotări, greutatea de 2,4 kg a laptopului poate fi considerată acceptabilă. Dimensiunile sale sunt 34x24x3,8 cm.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News