ASUS, Haier şi Hisense anunţă Chromebook-uri foarte ieftine

01.04.2015
ASUS, Haier şi Hisense anunţă Chromebook-uri foarte ieftine

După anunţul noului Chromebook Pixel, un laptop premium cu Chrome OS, Google a decis să prezinte şi câteva alternative de la producători terţi. Noile Chromebook-uri acoperă însă segmentul de intrare în gamă, cu preţuri mult mai mici decât ne-am aştepta chiar şi de la astfel de dispozitive. Producătorii parteneri sunt companii precum ASUS, Hisense şi Haier, iar specificaţiile tehnice ale noilor laptop-uri nu sunt deloc impresionante.

Asus Chromebook Flip

Pornind de la cel mai scump, ASUS Chromebook Flip, avem de a face cu un laptop convertibil, care integrează un ecran tactil. Pentru preţul de 249 de dolari, utilizatorii primesc un laptop cu Chrome OS cu display de 10.1” (rezoluţie 1280 x 800 pixeli). Acesta poate fi pliat în orice sens, computerul putând fi folosit fie ca un notebook obişnuit, fie ca o tabletă. Conţinutul afişat este automat orientat graţie unui accelerometru intern, iar funcţiile touch on-screen sunt dezactivate atunci când computerul este orientat în poziţia normală. Configuraţia internă include un SoC Rockchip 3288 (acelaşi pe care îl găsim şi pe Chromebit), 2 sau 4 GB memorie RAM şi 16 GB spaţiu intern de stocare. Toate acestea, alături de un webcam 720p, două porturi USB 2.0, card reader microSD, şi WiFi 802.11 ac sunt integre într-o carcasă care măsoară 15 mm în grosime.

ASUS Chromebook C201

La un preţ puţin mai mic, ASUS va oferi şi modelul Chromebook C201, care oferă aceeaşi configuraţie internă, însă renunţă la balamaua care întoarce display-ul la 360 de grade. Display-ul în schimb este puţin mai mare, la 11,6”, iar aspectul exterior puţin diferit. Spre diferenţă de Flip, care promite 10 ore de utilizare după o încărcare completă, modelul C201 promite să funcţioneze timp de 13 ore. Probabil că lipsa touchscreen-ului ajută în această privinţă.

Haier Chromebook 11

Cele mai ieftine modele noi de Chromebook anunţate sunt Haier Chromebook 11 şi Hisense Chromebook, la preţul de 149 de dolari. Acest preţ pare foarte scăzut, însă aceste laptopuri sunt la fel de capabile precum cele două de la ASUS. Aceleaşi componente interne se găsesc la interior, cu procesor Rockchip şi 16 GB de memorie internă, însă ambele integrează display-uri de 11,6” cu rezoluţie HD (1366 x 760 pixeli). Carcasele sunt realizate dintr-un plastic mai puţin calitativ, iar modelul Haier vine şi într-o variantă numită Haier Chromebook 11e, dedicată educaţiei. Varianta „e” integrează o baterie detaşabilă, un mâner şi o carcasă mai rezistentă.

Hisense Chromebook

Modelele mai ieftine se lansează în cursul acestei săptămâni, în timp ce variantele Chromebook de la ASUS vor fi lansate în cursul primăverii. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult