HP TouchPad – o specie pe cale de dispariţie

30.09.2011
HP TouchPad - o specie pe cale de dispariţie

Tableta de faţă şi-a început istoria sub umbrela Palm. Cu numele de cod Topaz, ea urma să exitindă gama dispozitivelor ce rulau WebOS. HP a cumpărat compania Palm şi sistemul de operare a primit un puseu nou. Noile terminale Palm au fost lansate cu sigla HP, iar tableta a fost anunţată în luna februarie a acestui an. Cu o întârziere semnificativă, datorată faptului că TouchPad nu este adusă pe canale oficiale în România, vă prezentăm un test al dispozitivului.

HP TouchPad - tableta cu WebOS

Construcţie – simplitate şi mult luciu

Este destul de greu să găseşti o altă tabletă care să aibă un design mai simplu decât HP TouchPad. Ecranul protejat de Gorilla Glass are un singur buton fizic lângă el şi o cameră foto. Capacul din plastic lucios se laudă doar cu o siglă HP şi alte câteva certificări generale pentru electronice. Lipseşte camera foto principală. Aşa cum veţi vedea şi în clipul de prezentare, capacul lucios se murdăreşte foarte uşor de la amprente şi devine inestetic după câteva zile de utilizare.

Butoanele, conectorii şi difuzoarele lui HP TouchPad au fost amplasaţi pe laturi. Pentru a păstra o simetrie, patru orificii alungite au fost amplasate pe laturile mari ale tabletei. Două din ele sunt ocupate de difuzoare, una de butonul 2-în-1 pentru volum şi una pentru codul de bare şi seria tabletei. Butonul de pornire şi mufa pentru căşti se află pe latura mică, opusă celei cu mufa microUSB.

HP TouchPad - carcasa lucioasă din plastic negru

În pachet găsim un alimentator cu mufă USB, însă cu conector la priză de tip american. Nu ne-am mirat deoarece tableta nu vine prin canale oficiale în ţara noastră. Mufa alimentatorului cilindric oferă un amperaj mult mai mare decât una USB obişnuită. Asta înseamnă că nu veţi putea încărca tableta de la calculator sau folosind un alimentator de priză cu mufă USB standard.

HP TouchPad - primul contact cu WebOS

Specificaţii

  • Ecran: 9.7″, 1024×768, IPS, Gorilla Glass
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon, Adreno 220 GPU
  • CPU: 1,2 GHz, dual core
  • RAM: 1 GB
  • Stocare: 16/32 GB
  • Module: WiFi N, Bluetooth 2.1 + EDR
  • Conectori: microUSB, jack 3,5 mm
  • Stocare externă:
  • Cameră foto: 1,3 MP frontală
  • Sistem de operare: WebOS
  • Baterie: 6.300 mAh, Li-polimer
  • Dimensiuni: 240 x 190 x 13,7 mm
  • Greutate: 750 g

Primul contact cu WebOS

Românii nu sunt familiari cu WebOS. Telefoanele Palm nu au fost lansate în ţara noastră şi foarte puţini se pot lăuda cu s-au jucat cu unul. Deşi nu este un sistem de operare cu limitări artificiale, WebOS a dus lipsa unui suport mai mare din partea celor care dezvoltă software. Aşa cum se poate observa şi în clipul de prezentare, el se rulează fluent pe procesorul dual core de la Qualcomm.

WebOS este un sistem de operare care are la bază un kernel Linux. Versiunea 3.0 a fost lansată special pentru HP TouchPad, cele 2.x rulând pe telefoanele Palm/HP. Magazinul online de aplicaţii pentru WebOS se numeşte App Catalog şi avea 18 aplicaţii la data lansării în iunie 2009. Din păcate, el nu a crescut la fel de mult precum AppStore sau Android Market şi are în prezent mai puţin de 10.000 de aplicaţii.

WebOS - aplicaţiile preinstalate

Interfaţa grafică are la bază gesturi. În ecranul principal sunt afişate aplicaţiile deschise, sub formă de carduri. Ele pot fi închise prin scoaterea din ecran, cu o mişcare de jos în sus. Bara de la baza ecranului oferă acces rapid la browser, e-mail, calendar, IM, galerie şi meniu. În meniu găsim tab-uri cu toate aplicaţiile instalate, aplicaţiile favorite şi setările tabletei.

HP TouchPad - aplicaţiile, vizibile sub formă de carduri

Browser-ul

Pe numele său Web, acesta suportă Flash 10 şi navigarea cu ajutorul tab-urilor. Acestea din urmă devin card-uri în ecranul principal, o funcţionalitate care ne duce cu gândul la Google Chrome. Animaţiile şi reclamele Flash se încarcă şi rulează destul de bine, iar navigarea în pagină este fluentă după câteva secunde de la deschiderea ei. Zoom-ul realizat cu două degete este la rândul său posibil.

Synergy

Acesta este conceptul folosit de WebOS pentru comunicare. Utilizatorii pot folosi o singură aplicaţie pentru conectarea la conturile de Gmail, Yahoo, Facebook, LinkedIn şi Microsoft Outlook. Toate notificările sunt oferite într-o singură listă, aşa cum sunt şi SMS-urile şi conversaţiile de tip IM. Synergy suportă Exchange ActiveSync pentru e-mail.

HP TouchPad - Synergy

Just Type

Aceasta este una din funcţiile definitorii pentru WebOS. Ai la dispoziţie un câmp în care scrii ce doreşti să accesezi sau ce te interesează. Poţi să cauţi în felul acesta documente şi contacte în memoria tabletei, precum şi aplicaţii sau informaţii de pe Internet.

Autonomie

Bateria lui HP TouchpPad oferă o autonomie de aproximativ opt ore, o performanţă decentă în segmentul tabletelor. În principiu, poţi să navighezi pe Internet timp de opt ore într-o zi sau să foloseşti tableta din când în când, timp de mai multe zile.

HP TouchPad - tastatura virtuală

O tabletă pe cale de dispariţie

HP şi-a schimbat priorităţile la sfârşitul acestei veri. A anunţat că va renunţa în viitor la divizia de PC-uri şi la dispozitivele ce rulează WebOS. Asta înseamnă că nu va mai exista un HP TouchPad 2, iar actualul stoc de tablete este lichidat. Întrebarea care se pune este dacă preţul va fi destul de redus pentru a atrage utilizatorii să cumpere un produs pentru care suportul va fi întrerupt în curând.

Din punct de vedere al utilităţii, HP TouchPad oferă navigare pe Internet, suită office, suport multimedia acceptabil şi câteva facilităţi pentru mediul business, cum ar fi conectare la VPN. O serie de aplicaţii populare de pe App Store şi Android Market se găsesc şi în App Catalog. Sunt zvonuri că se poate instala o versiune de Android pe HP TouchPad în sistem dual boot, însă fără suport total pentru hardware.

HP TouchPad - o specie pe cale de dispariţie

Concluzie

HP TouchPad este o tabletă interesantă, însă vine cu multe dezavantaje. Principala problemă este folosirea unui sistem de operare cu o popularitate redusă, în mod special în ţara noastră. Apoi, anunţul HP în legătură cu tableta şi sistemul WebOS transformă dispozitivul într-unul pe cale de dispariţie. Din punct de vedere al utilităţii, HP TouchPad oferă o funcţionalitate similară per ansamblu cu cea a tabletelor cu Android 3.0. Când vine vorba de detalii, lucrurile se schimbă destul de mult.

HP TouchPad ne-a fost oferit pentru testare de către magazinul online Evomag.ro. Ea poate fi comandată de aici.

Plusuri şi minusuri:

[+] ecran de calitate cu unghiuri bune de vizibilitate
[+] procesorul este destul rapid pentru WebOS
[+] te poţi obişnui destul de repede cu sistemul de operare
[-] tableta şi sistemul de operare vor pierde în curând suportul HP
[-] puţin mai groasă şi mai grea decât alte tablete
[-] nu are cameră foto pe spate
[-] puţin aplicaţii în App Catalog în comparaţie cu alte OS-uri

Urmărește Go4IT.ro pe Google News