Toshiba Portege Z930, ultrabook la categoria “pană”

Toshiba Portege Z930, ultrabook la categoria “pană”

Toshiba Portege Z930 este un laptop uimitor de subţire şi uşor, cu ecran de 13.3 inch, ce se recomandă prin mobilitate şi autonomia bateriei.

Toshiba Portege Z930

Descriere

Cântărind doar 1.09 Kg şi înzestrat cu ecran HD de 13.3 inch ce se pliază peste un corp de 16 mm grosime, Portege Z930 intră cu uşurinţă în categoria sistemelor ultrabook premium, fiind capabil să concureze cu succes portabilitatea unei tablete, dar oferind nivelul de performanţă şi flexibilitatea unui laptop convenţional.

Comparat cu predecesorul său, Toshiba Portege Z830, noul model se prezintă ca un upgrade relativ minor, venind cu design şi greutate aproape neschimbate. Sub capotă găsim însă hardware nou, configuraţia fiind realizată în jurul noii platforme Intel Ivy Bridge. După cum vom vedea în cele ce urmează, Portege Z930 vine cu un spor de performanţă considerabil, dar şi autonomie îmbunătăţită.

Mai uşor decât un sistem MacBook Air cu ecran similar, Portege Z930 este genul de laptop pe care îl poţi apuca de margine cu o singură mână, fără ca greutatea să incomodeze nepermis de mult. Carcasa din aliaj de magneziu măsoară 8.3 mm grosime în cel mai subţire punct şi denotă supleţe din orice unghi ai privi-o, iar ecranul cu diagonală 13.3 inch pare aproape lipsit de greutate şi adâncime, fiind perceput asemenea unei coperţi pentru un carnet de notiţe ceva mai gros. Aspectul general pentru Toshiba Portege Z930 este unul plăcut, chiar dacă unele ornamente cromate din zona touchpad-ului şi balamalele ecranului ies cam mult în evidenţă şi nu se potrivesc cu designul în ansamblu.

O construcţie atât de suplă vine din păcate cu unele compromisuri nu chiar uşor de trecut cu vederea, care deşi nu afectează în nici un fel funcţionarea produsului, induc un sentiment de nesiguranţă şi pot influenţa fiabilitatea pe termen lung. Pentru a păstra greutatea la un nivel atât de redus, Toshiba Portege Z930 foloseşte o carcasă metalică extrem de subţire, ce flexează la apăsare şi torsionare. Dacă pentru corpul ce găzduieşte componentele interne ranforsarea este destul de bună, ecranul foarte subţire flexează îngrijorător la apăsare sau torsionare, impunând o manevrare cât mai delicată.

Toshiba Portege Z930 - cel mai uşor ultrabook de 13.3 inch

La fel ca şi predecesorul său, noul Portege Z930 este echipat cu un ecran de 13.3 inch cu suprafaţă mată, bine iluminat şi uşor lizibil în lumină puternică.

Sunetul este redat cu folosind un set de difuzoare stereo, integrate în restpad şi orientate în faţă. Profitând de spaţiul câştigat pentru incintele acustice, cele două difuzoare promit o audiţie de bună calitate, însă cele două fante prevăzute pe muchia carcasei sunt uşor de acoperit dacă ţinem laptopul pe picioare, fapt ce poate crea unele neplăceri.

Tastatura de tip chiclet este iluminată şi cu taste bine diferenţiate, dar puţin cam mici din punct de vedere al suprafeţei de contact.

Toshiba Portege Z930 - tastatura iluminată

Restpad-ul este lat şi acomodează un touchpad wide destul de spaţios. Sub acesta găsim cele două butoane fizice pentru click stânga/dreapta, cititorul de amprente şi un grup cu 7 LED-uri de activitate.

Pe cele două laturi ale carcasei găsim doar un port USB 3.0, conectori pentru căşti şi microfon, respectiv slot-ul pentru card SDHC şi cartelă SIM, folosită pentru sesiuni de internet mobil prin conexiune 3G. În spate avem o oferă mult mai generoasă de conectori, ce cuprinde două porturi USB, câte o ieşire HDMI şi VGA, interfaţă Gigabit Ethernet şi priză pentru adaptor AC. Tot în spate se află şi fanta de ventilaţie pentru procesor, ce elimină căldura reziduală cu ajutorul unui sistem de răcire activ.

Toshiba Portege Z930 - vadere din spate

Experienţa în utilizare şi performanţe

Chiar dacă ecranul ales de Toshiba pentru noul Portege Z930 nu este dintre cele mai performante cu putinţă, acesta oferă luminozitate suficientă şi un nivel de contrast mulţumitor pentru lucrul de zi cu zi. Ca şi aspect, imaginile redate la rezoluţie 1366×768 pixeli pe suprafaţa de 13.3 inch sunt mai puţin fine decât aş fi dorit, dar textul uşor lizibil pentru cei cu vedere slabă poate fi considerat un avantaj. Paleta de culori este una plăcută, numai bună pentru vizionarea colecţiei de poze, iar timpul de răspuns asigurat de ecranul cu tehnologie TN nu pune probleme la redarea scenelor dinamice din filme. Din păcate unghiul de vizibilitate pe verticală este foarte restrictiv şi face dificilă obţinerea unei poziţii de vizionare adecvată pentru filme. Practic, indiferent de unghiul din care am încerca să privim ecranul, suntem confruntaţi fie cu o redare slabă a nuanţelor de negru în partea de jos, sau pierderea detaliilor fine în partea de sus, ambele transformând vizionarea unui film într-o experienţă nu tocmai plăcută.

Toshiba Portege Z930 - grosimea carcasei variază între 8.3 şi 16 mm

Sistemul audio oferă performanţe mulţumitoare, în ciuda constrângerilor date de carcasa îngustă. Volumul sonor nu este foarte ridicat, însă avem parte de sunet curat şi fără distorsiuni, cu o redare uniformă a spectrului de frecvenţe medii şi înalte. Pentru mai mult bass, va trebui să apelăm însă la un set de căşti.

Tastatura din dotare este silenţioasă şi amortizează bine şocurile ce apar la apăsare, iar tastele sunt bine distanţate şi uşor de diferenţiat la palpare. Sistemul de iluminare foloseşte lumină albă şi acoperă atât inscripţiile de pe taste, cât şi conturul acestora. Din fericire problemele de rigiditate care afectează ecranul nu se regăsesc la tastatură, care este bine ranforsată şi nu flambează aproape deloc la apăsare.

Touchpad-ul este precis şi răspunde foarte bine la comenzi, iar suprafaţa uşor aspră oferă o senzaţie plăcută la atingere, fără a incomoda alunecarea degetelor. Butoanele pentru click stânga/dreapta sunt silenţioase, dar se apasă cam greu şi flambează nepermis de mult către margini, efectul vizual şi senzaţia oferită nefiind chiar plăcute.

Toshiba Portege Z930 - touchpad-ul cu butoane cromate

Toshiba Portege Z930 – detalii tehnice

  • Nume model: Toshiba Portege Z930-10Q
  • Ecran: 13.3″, 1366 x 768 pixeli, filtru mat
  • CPU: Intel Core i7-3427U, 1.8 GHz (2.8 GHz turbo), dual-core, HyperThreading, 3MB cache, TDP 17W
  • Chipset: Intel QM77
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4000
  • GPU dedicat: n/a
  • RAM: 6 GB DDR3
  • SSD: Toshiba THNSNS128GMCP 128GB
  • Unitate optică: n/a
  • Reţea: Intel 82579LM Gigabit LAN, Intel Centrino Advanced-N 6235 802.11 a/b/g/n dual-band, Bluetooth 3.0, modem 3G
  • Conectori: 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, HDMI, VGA, audio jack 3,5mm, Card SIM, Card Reader SDXC
  • Sistem de operare: Windows 7 Professional 64bit
  • Greutate: 1,09 kg
  • Altele: Webcam 720p, cititor amprente

Din punct de vedere al performanţelor oferite, Toshiba Portege Z930 nu se lasă cu nimic mai prejos de nivelul unui laptop clasic şi se apropie de nivelul unui PC desktop de nivel mediu, mai puţin partea de jocuri, unde soluţia Intel HD Graphics 4000 nu are prea multe de oferit.

Toshiba Portege Z930 - rezultate PCMark Vantage

Ajutat de un SSD Toshiba cu capacitate 128 GB şi procesorul capabil să atingă o frecvenţă maximă de 2.8 GHz prin activarea modului turbo, Portege Z930 încarcă sistemul de operare Windows 7 în aproximativ 14 secunde. Dacă pornim laptop-ul din stand-by timpul de aşteptare se reduce la aproximativ 2.5 secunde.

Toshiba Portege Z930 - rezultate HD Tune Pro

În teste sintetice, performanţele măsurate sunt la un nivel tipic sistemelor ultrabook cu platformă Ivy Bridge, dar ridicate în unele benchmark-uri de prezenţa dispozitivului SSD.

  • PCMark Vantage 64 bit – 12713 (Productivity – 17342, HDD – 47684)
  • PCMark 7 Basic – 5594
  • 3DMark Vantage Entry – 11712 (GPU 13476 / CPU 8409)
  • 3DMark Vantage Performance – 3360 (GPU – 2783)
  • Cinebench R11.5 (OpenGL / CPU) – 15,23 fps / 2,54 pts
  • WinRAR 4.00 – 2427 KB/s

Cu o capacitate de 128 GB şi interfaţă SATA III, dispozitivul SSD Toshiba THNSNS128GMCP atinge o viteză medie la citire de 278 MB/s şi timp de acces de aproximativ 0.16 ms.

Dacă la folosire normală Portege Z930 este un laptop discret şi silenţios, testele de performanţă au scos la iveală un neajuns al sistemului de răcire. În timp ce temperaturile au oscilat între 50°C la funcţionarea in gol şi aproximativ 85°C la rularea testului Cinebench de randare video, zgomotul produs de ventilatorul intern poate fi deranjant uneori, dacă nivelul de încărcare a procesorului creşte suficient de mult. Din fericire la vizionarea de filme şi navigare pe internet nu ne lovim prea des de acest inconvenient.

Autonomie

Pentru testul multimedia am folosit un film 1080p, redat folosind profilul de sistem Power Saving şi cu luminozitatea ecranului redusă la 60%. În aceste condiţii, Toshiba Portege Z930 a funcţionat timp de 4 ore şi 35 minute.

Folosit la navigare pe internet, având selectat acelaşi profil Power Saver de economisire a energiei şi cu luminozitatea ecranului redusă la 40%, Toshiba Portege Z930 a rezistat nu mai puţin de 5 ore, depăşind cu mult performanţa obţinută cu modelul HP Spectre XT, care a rezistat în aceleaşi condiţii numai 3 ore şi 35 minute.

Toshiba Portege Z930, ultrabook la categoria “pană”

Concluzie

Toshiba Portege Z930 poartă titlul de cel mai uşor laptop cu ecran de 13.3 inch din lume, performanţă ce pare cu atât mai remarcabilă după ce aruncăm o privire asupra timpilor de mobilitate obţinuţi la testele de autonomie. Performanţele resimţite cu ajutorul configuraţiei Intel Ivy Bridge utilată cu un SSD performant sunt la un nivel foarte bun, iar tastatura şi touchpad-ul de bună calitate contribuie la o experienţă confortabilă. Prezenţa unor dotări cum este cititorul de amprente şi modemul 3G încorporat sunt detalii foarte importante pentru cei care călătoresc mult şi au nevoie de securitate şi acces la internet permanent.

Aş fi dorit totuşi o alternativă mai performantă la ecranul cu matrice TN preluat direct de la predecesorul Portege Z830, a cărui rezoluţie şi rată de aspect nu sunt chiar potrivite pentru lucrul cu documente text şi excel. Deşi oarecum inevitabile pentru un laptop care poartă titlul ”cel mai uşor”, problemele legate de rigiditatea carcasei trecută printr-o cură de slăbire poate prea agresivă se transpun într-un sentiment general de nesiguranţă la manevrare şi transport.

Ca şi design, Toshiba Portege Z930 este un laptop prezentabil, în ciuda faptului că ornamentele cromate nu prea se potrivesc cu eticheta unui laptop pentru mediul de afaceri.

Toshiba Portege Z930 poate fi achiziţionat în configuraţia prezentată la un preţ de 5799 Lei.

Părţi pozitive

Subţire şi foarte uşor (16 mm grosime, 1.09 Kg greutate)
Performanţe competitive
Autonomie foarte bună, dacă ne raportăm la grosimea şi greutatea carcasei
Ecran cu filtru mat, bine iluminat şi uşor de folosit în spaţii cu lumină ambiantă din belşug
Modem 3G şi cititor de amprente
Tastatură iluminată cu LED, de bună calitate

Părţi negative

Construcţie cam firavă
Ecran cu unghiuri de vizibilitate modeste, nu tocmai potrivit pentru filme
Sistem de răcire zgomotos în sarcină

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult