ZenBook 3 UX490UA: performanţă de top într-un ultraportabil „de lux” [REVIEW]

01.08.2017
ZenBook 3 UX490UA: performanţă de top într-un ultraportabil „de lux” [REVIEW]
Construcţie, design,ergonomie şi specificaţii tehnice

ZenBook 3 UX390 s-a dovedit a fi un laptop excelent pentru cei cu bugete mari care îşi doresc un laptop pe care să îl aibă aproape în orice moment, fiind unul dintre cele mai puternice laptop-uri ultraportabile de pe piaţă. Desigur, dimensiunile lui reduse duceau la o experienţă puţin „chinuită” pentru redactarea de texte, iar singurul său port USB Type-C s-a dovedit a fi insuficient pentru lucrul la birou. Se pare că ASUS a conştientizat aceste neajunsuri şi a încercat să le corecteze cu „fratele” mai mare, UX490, care deşi creşte în dimensiuni, păstrează portabilitatea extremă şi asigură performanţă de top într-un format atât de compact.

Construcţie, design şi ergonomie

La o primă privire, UX490 este aproape identic cu modelul UX390 lansat anul trecut. Vorbim despre un laptop foarte subţire şi uşor, realizat în totalitate din aluminiu, cu margini aurii şi cam puţine port-uri de conectivitate. O privire mai atentă dezvăluie însă faptul noul model de Zenbook 3 a crescut cu un inch în display, lucru care a dus la dimensiuni sensibil mai mari ale întregului dispozitiv. Ecranul de 14” este însă integrat într-un corp care ar găzdui în mod normal un laptop de 13”, lucru care ajută la păstrarea aspectului compact al laptop-ului.

Capacul display-ului este decorat cu logo-ul ASUS şi cu deja faimoasa textură „Zen” de cercuri concentrice caracteristice computerelor şi smartphone-urilor ale companiei. Partea de jos nu are decât două site decupate în carcasă, care nu sunt folosite pentru aerisire, ci pentru redarea de sunet, întrucât sub ele se află două difuzoare. Celelalte două sunt poziţionate deasupra tastaturii. Ecranul este protejat de sticlă Gorilla Glass 5 lucioasă, un dezavantaj pentru cei care lucrează în aer liber sau în spaţii cu iluminare puternică, însă ajută la îmbunătăţirea rezistenţei dispozitivului, întrucât este unul dintre cele mai subţiri laptop-uri echipate cu un procesor Core i7.

Tastatura nu pare mult diferită, însă odată cu dimensiunile crescute, ale întregului laptop, ASUS parcă a schimbat câteva lucruri. În primul rând, tastele de pe laterala din stânga (Tab, Caps Lock) par a fi supradimensiunate. Nu de puţine ori am apăsat pe una dintre acestea încercând să apăs pe literele de la margine (Q, A), însă cu timpul orice utilizator se poate obişnui. Tastele au o cursă foarte scurtă, dar satisfăcătoare, oferind un feedback sesizabil. Un lucru care ar putea să irite unii utilizatori este iluminarea tastaturii care nu pare să fie uniformă pe toată suprafaţa. Unele taste sunt iluminate doar parţial, problema fiind utilizarea unui singur LED pe fiecare tastă, indiferent de dimensiunea şi forma sa. Trackpad-ul este unul standard deja pentru categoria aceasta de computer, cu o suprafaţă medie, care asigură glisarea uşoară a degetelor (este realizat din sticlă) şi găzduieşte în colţul dreapta-sus un senzor de amprentă compatibil cu Windows Hello.

Conectivitatea a fost unul dintre aspectele negative ale lui UX390 în urmă cu mai multe luni, iar ASUS a încercat să remedieze problema pe UX490. Din păcate, compania a adăugat şi mai multe port-uri USB Type-C, pe care momentan nu putem conecta foarte multe accesorii fără adaptoare. Într-adevăr, multe camere foto, telefoane şi tablete se pot conecta la un computer prin Wi-Fi, iar serviciile cloud pot înlocui transferurile prin stikc-uri USB, însă în cazul multor tipuri de accesorii, adaptoarele sunt singurele soluţii. Cel mai mult se simte lipsa unui card reader, computerul fiind capabil de editare foto, însă fără posibilitatea de a copia pozele în mişcare fără un dispozitiv separat, este greu de recomandat pentru astfel de activităţi.  Cu trei port-uri Type-C (două cu suport pentru Thunderbolt 3) şi un jack audio, Zenbook 3 UX490 este bine echipat pentru viitor, însă nepotrivit pentru piaţa din prezent.

Tot aici este important de menţionat un aspect legat de poziţionarea mufelor. În timp ce port-urile USB Type-C de pe partea dreaptă nu prea se încurcă una pe cealaltă, pe partea stângă, port-ul USB este mai aproape de utilizator decât jack-ul audio. În momentul în care conectezi o pereche de căşti atunci când există un cablu conectat la USB, jack-ul de căşti se suprapune cu acesta. E o problemă minoră în utilizare, însă poate crea disconfort pentru o parte dintre utilizatori. Din fericire (?), nu mulţi au destule dispozitive pe USB Type-C pentru a umple toate cele trei port-uri disponibile.

Specificaţii tehnice

  • Nume model: UX490UA
  • Ecran: 14”, 1920 x 1080 pixeli, Gorilla Glass 5 (glossy)
  • CPU: Core i7-7500U @  2,7 GHz (boost până la 2,9 GHz)
  • GPU: Intel HD Graphics 620
  • RAM: 8 GB DDR3
  • Stocare: SSD 512 GB Samsung PCIe 3.0 x4, conector M.2
  • Reţea: 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.1
  • Conectori: 1x USB-C, 2x Thunderbolt 3, jack audio combo 3.5 mm
  • Sunet: 4 difuzoare, certificare harman/kardon
  • Sistem de operare: Windows 10 Pro 64 bit
  • Baterie: 46Wh, 4 celule, fast charging (0-60% în 49 minute)
  • Alimentare: 65W, 19V mufă USB Type-C
  • Dimensiuni: 329 x 210 x 12,9 mm
  • Greutate: 1,1 kg
  • Altele: tastatură iluminată, webcam VGA, senzor de amprentă

Galerie foto

 

Părţi pozitive

Design de excepţie
Autonomie foarte bună
Software de protecţie a acumulatorului integrat
Performanţă foarte bună având în vedere dimensiunile

Părţi negative

Tastatura nu este iluminată uniform
Nu are cititor de carduri sau mufe USB Type-A
Tastatura ar putea fi ciudată pentru o parte dintre utilizatori

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult