LG D2342P – monitor 3D accesibil sau doar o soluţie de compromis?

25.10.2011
LG D2342P – monitor 3D accesibil sau doar o soluţie de compromis?

LG D2342P este un monitor LCD 3D cu tehnologie LED, capabil să afişeze imagini Full HD pe o suprafaţă cu diagonala de 23 inch.

LG D2342P

Modelul suportă tehnologia LG Cinema 3D şi beneficiază de certificare Flicke-free, promiţând să ofere o experienţă 3D de bună calitate, fără dureri de cap sau ameţeli.

Descriere

LG D2342P oferă rată de aspect 16:9 şi este echipat cu un ecran bazat pe matrice TN, iluminat folosind tehnologie LED.

Carcasa este confecţionată din plastic negru-lucios şi înconjoară ecranul cu o ramă îngustă, ce are în partea de jos cinci butoane pentru accesarea sistemului de meniuri şi un buton iluminat pentru funcţia Power. Producătorul a optat pentru folosirea unui ecran cu finisaj antireflexie, ce nu ar trebui să creeze probleme dacă avem şi alte surse de lumină în apropiere.

LG D2342P

Suportul de susţinere permite ajustarea înclinaţiei ecranului, dar nu permite reglarea pe înălţime sau rotirea în mod portret.

Luminozitatea imaginii poate atinge un maxim de 250 cd/m2, în condiţiile unui consum de energie nu mai mare de 39W.

Opţiunile de conectivitate includ intrări HDMI 1.4, DVI-D şi VGA (doar cu suport 2D).

Tehnologii 3D – avantaje şi dezavantaje

Funcţionalitatea 3D este asigurată folosind ochelari 3D cu tehnologie pasivă, ce se deosebesc de alternativa cu tehnologie Active Shutter prin faptul că nu necesită componente electronice sofisticate, sunt mai uşori şi mult mai puţin costisitori.

LG D2342P

Principiul de funcţionare al acestei tehnologii permite afişarea simultană a imaginilor stereoscopice pentru ambii ochi, eliminând astfel efectul de pâlpâire a imaginii, cauzat de alternarea rapidă a cadrelor afişate. Fără nevoia de a afişa două imagini în succesiune rapidă, utilizarea unui ecran cu rată actualizare a imaginii de 120Hz nu mai este necesară, astfel că preţul de producţie al unui ecran 3D pasiv ajunge să coboare foarte aproape de cel al unui model 2D obişnuit.

În cazul unui set de ochelari 3D cu tehnologie Active Shutter, cum sunt cei incluşi în kit-ul Nvidia 3D Vision, fiecare ochi poate privi imaginea afişată pe ecran pentru numai jumătate din timp, în restul intervalului vizibilitatea fiind efectiv blocată de lentilele ochelarilor. Pe lângă dureri de cap, acest procedeu are şi dezavantajul de a reduce drastic luminozitatea percepută, până la mai puţin de jumătate din intensitatea resimţită fără ochelari. Neavând acest dezavantaj, ochelarii 3D pasivi permit păstrarea luminozităţii imaginii la un nivel aproape neschimbat.

LG D2342P

Din păcate tehnologia 3D pasivă are propriile dezavantaje, unele dintre ele uşor de ocolit, altele mai puţin.

Spuneam mai devreme că imaginile 3D sunt afişate simultan pentru ambii ochi, dar cum reuşim asta având la dispoziţie doar singur ecran fizic? Răspunsul este cât se poate de simplu: fiecare ochi poate privi numai jumătate din pixelii afişaţi pe ecran, ochelarii 3D pasivi blocând permanent jumătatea rezervată pentru celălalt ochi.

Acest compromis al tehnologiei Passive 3D face ca în loc de două imagini Full HD complete, fiecare din ochi să perceapă numai echivalentul unor imagini cu rezoluţie 1920 x 540 pixeli, mai puţin detaliate decât originalul. Mai mult decât atât, imaginile sunt afişate în mod interpolat, astfel încât fiecare rând orizontal de pixeli adrest ochiului stâng este alternat cu un rând adresat ochiului drept. Rândurile de pixeli blocate pentru unul din ochi apar sub forma unor linii negre, foarte uşor de observat dacă ne aflăm aproape de ecran.

LG D2342P

Din fericire rândurile alternante de pixeli nu sunt o problemă chiar atât de mare pe cât par, cu condiţia să păstrăm o distanţă adecvată faţă de ecran, suficient de mare încât acestea să nu mai poată fi diferenţiate individual, lăsând imaginea să recapete un aspect omogen. Pentru condiţii optime de vizionare, LG recomandă păstrarea unei distanţe cuprinsă între 50 şi 90 cm, însă în practică am constatat că pentru o experienţă cu adevărat confortabilă este nevoie de minim 130 cm. În timp ce o astfel de distanţă este ideală pentru filme 3D, nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre jocuri PC, acestea necesitând în general păstrarea unei distanţe mai mici faţă de ecran.

Am constatat cu surprindere că dacă respect distanţa menţionată mai sus, claritatea imaginii nu pare să aibă prea mult de suferit, nivelul detaliilor percepute fiind comparabil unei imagini Full HD cu rezoluţie completă. Deşi au rezoluţia efectiv înjumătăţită prin interpolare, cele două imagini stereoscopice pot fi recombinate de creierul uman într-o scenă relativ completă, cu o rezoluţie aparentă foarte aproapiată de ideal.

Unghiurile de vizibilitate oferite la afişarea de conţinut 3D sunt de 80° pe orizontală şi doar 12° pe verticală, mult mai puţin decât cele 170°/160° permise în mod 2D. În timp ce o asemenea limitare nu este neapărat problematică dacă stăm aşezaţi pe un scaun de birou, orice modificare a locaţiei de vizionare impune şi reajustarea înclinaţiei ecranului, iar vizionarea de conţinut 3D alături de mai mulţi spectatori poate fi destul de incomodă.

LG D2342P

Performanţe 2D, compatibilitate 3D şi calitatea imaginii

Suportul 3D în jocuri este asigurat prin intermediul driverului Tridef 3D, compatibil cu soluţii grafice ATI şi NVIDIA. Software-ul inclus pe CD-ul de instalare oferă suport pentru o listă cuprinzătoare de jocuri, în care se regăsesc majoritatea titlurilor importante. Din păcate suportul pentru jocuri recent apărute nu este adăugat întodeauna cu promptitudine, iar compatibilitatea cu titlurile DirectX 11 este departe de perfecţiune, obligând în unele situaţii rularea jocurilor în mod DirectX 9 pentru a beneficia de suport 3D.

Atunci când funcţionează, efectul 3D în jocuri este convingător şi nu foarte obositor la o utilizare prelungită, deşi durerile de cap şi ameţelile îşi fac simţită prezenţa în cele din urmă. La fel ca şi în cazul filmelor 3D, este necesară păstrarea unei distanţe de cel puţin un metru faţă de ecran pentru o experienţă 3D confortabilă, cerinţă greu de îndeplinit cu o masă de birou înghesuită.

Driverul Tridef 3D include şi un player video, respectiv player pentru poze 3D, frumos organizate în cadrul unei interfeţe 3D de tip media center. Monitorul poate afişa însă conţinut 3D provenit din orice player software, cu condiţia să selectăm în prealabil modul de afişare în meniul de configurare al monitorului. Printre modurile de afişare suportate se numără Side by Side, Top & Bottom şi Line Interlaced, la care se adaugă şi un mod de conversie 3D -> 2D, pentru cazurile în care dorim să forţăm afişarea imaginilor în mod 2D.

LG D2342P

Dacă lăsăm elementul 3D la o parte, LG D2342P este un monitor 2D cu luminozitate foarte bună şi o calitate a imaginii uşor peste media altor modele similare, bazate pe matrice de tip TN.

La fel ca majoritatea monitoarelor cu tehnologie LED, LG D2342P se poate lăuda cu o construcţie suplă, greutate redusă şi eficienţă energetică foarte ridicată. Dorind să pună în valoare această calitate, LG inclus o funcţie ECO prin care putem reduce şi mai mult consumul de energie, măsurând totodată în Watti economia de energie făcută.

Nivelul de contrast şi fidelitatea culorilor sunt mulţumitoare, însă în privinţa timpului de răspuns ecranul cu matrice TN lasă loc şi de mai bine. Efectul de ghosting se face resimţit ocazional în filme, dar şi în jocuri, apărând cu precădere în scene dinamice.

Specificaţii detaliate

  • Diagonală ecran – 23 inch
  • Tip ecran – LED LCD (matrice TN)
  • Timp de răspuns – 5ms
  • Luminozitate – 250cd/m2
  • Rată de contrast – 5.000.000:1 (contrast dinamic)
  • Rată de aspect – 16:9
  • Unghiuri de vizibilitate – 2D 170°/160°, 3D 80°/12°
  • Intrări semnal – HDMI, DVI-D, D-SUB
  • Consum de energie – max. 39W / 1W în Stand By
  • Dimensiuni – 541.78 x 403.86 x 177.54 mm
  • Suport montare perete – VESA 75 x 75 mm (achiziţionat separat)
  • Tehnologii suportate – Backlight LED, 3D-Ready, Rezoluţie Full HD, HDCP

LG D2342P

Accesorii

Pachetul cu accesorii pentru LG D2342P include cabluri DVI-D, HDMI şi DVI, CD-uri cu software şi manualul de utilizare, cablu de alimentare, respectiv două seturi de ochelari 3D.

Avem la dispoziţie un set de ochelari 3D de tip clip-on ce pot fi ataşaţi peste lentilele unor ochelari de vedere obişnuiţi, respectiv o pereche de ochelari 3D pentru utilizare individuală, însoţiţi de un săculeţ pentru transport.

Concluzie

LG D2342P este un monitor 3D puţin costisitor, cu performanţe în general satisfăcătoare. Tehnologia implementată pentru obţinerea efectului 3D nu este perfectă, dar poate da rezultate bune dacă ţinem cont de limitările sale, mai ales cea care atinge distanţa minimă de vizionare.

Ca şi monitor 2D, LG D2342P se face remarcat printr-un design modern, consum de energie redus şi o calitate bună a imaginii. Din păcate timpul de răspuns este puţin sub aşteptări, motiv pentru care nu recomand acest model pasionaţilor de jocuri foarte exigenţi.

[+] Luminozitate bună a imaginii, în 2D şi 3D
[+] Performanţe mulţumitoare în 2D
[+] Consum de energie redus
[+] Ochelari ieftini şi comozi
[+] Preţ destul de mic pentru un monitor 3D
[+] Experienţă convingătoare în 3D, mai puţin obositoare pentru ochi decât alte tehnologii concurente
[-] Unghiuri de vizibilitate restrictive la folosirea modului 3D
[-] Driverul Tridef 3D nu suportă chiar toate jocurile actuale
[-] Suport de susţinere incomod şi cu opţiuni limitate de ajustare
[-] Tehnologia 3D utilizată impune păstrarea unei distanţe considerabile faţă de ecran şi afectează negativ claritatea imaginii

Urmărește Go4IT.ro pe Google News