Un cip radio autonom de dimensiunile unei furnici promite să revoluţioneze Internet of Things

Un cip radio autonom de dimensiunile unei furnici promite să revoluţioneze Internet of Things

Internet of Things, universul digital în care şi cele mai mărunte echipamente vor fi conectate la Internet, este o promisiune interesantă, însă şi dificultăţile tehnice sunt pe măsură. Un grup de cercetători din cadrul universităţilor Stanford şi Berkeley au dezvoltat un cip wireless care promite să contribuie semnificativ la progresul conceptului Internet of Things, noul produs având dimensiuni foarte mici, consum infim şi cost de producţie foarte redus.

Noul cip wireless dezvoltat de cercetătorii americani este capabil să proceseze, interpreteze şi să retransmită comenzile primite prin intermediul undelor radio, miniaturizarea permiţând împachetarea procesorului şi a antenei pe un circuit care are dimensiunea unei furnici. Micul cip wireless funcţionează în banda de 24 GHz, acesta având în compunere două antene, dintre care una este folosită şi pentru alimentare, si un mic procesor pentru analiza datelor.

Din cauza frecvenţei foarte mari şi a puterii de emisie reduse, distanţa de propagare nu depăşeşte un metru, însă aceasta este suficientă pentru interconectarea unor echipamente adiacente. Acolo unde este nevoie de o rază mai mare, aceste cipuri pot fi înlănţuite (acesta fiind motivul pentru care cercetătorii insistă pe capacitatea de retransmitere a semnalului), iar implementarea unei astfel de reţele este fezabilă deoarece un astfel de cip autonom va costa doar câţiva cenţi.

Acest nou cip este capabil să se alimenteze singur cu ajutorul undelor radio care transmit şi semnalul util, acesta fiind cel mai mic modem radio capabil de o astfel de performanţă. Consumul energetic este atât de redus încât o banală bateria AAA ar putea să-l alimenteze timp de 100 de ani.

Cipul nu este doar un concept teoretic, producătorul francez STMicroelectronics realizând deja primele 100 de exemplare. Acestea au fost testate şi şi-au dovedit calităţile, cercetătorii încercând acum implementări pe o scară mai largă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News