Microsoft Sculpt Touch Mouse – pentru tableta sau laptopul tău cu Windows 8

25.10.2012
Microsoft Sculpt Touch Mouse - pentru tableta sau laptopul tău cu Windows 8

Lansarea sistemului de operare Windows 8 bate la uşă. Deşi interfaţa sa este optimizată pentru lucrul cu degetele, vor fi momente în care vechiul desktop va fi cel mai bun prieten al tău. Acestea fiind spuse, Microsoft ne propune Sculpt Touch Mouse, un periferic portabil elegant. Rotiţa sa de scroll este înlocuită cu o suprafaţă sensibilă la atingere. Vom vedea în continuare cât de bine se înţelege el cu Windows 8 şi cât de bine se pretează ca mouse portabil.

Microsoft Sculpt Touch Mouse

Construcţie

Chiar din denumire, Microsoft ne sugerează că Sculpt Touch Mouse este un periferic ergonomic. Cu multă experienţă în acest domeniu, pot să confirm că mouse-ul stă bine în mână. Desigur, nu există o mână cu dimensiuni universale şi nici o formă excelentă pentru orice utilizator, însă mouse-ul de faţă îi va mulţumi pe cei mai mulţi. Banda neagră din jurul său are o aderenţă bună. Plasticul carcasei este lucios şi uşor perlat. Calitatea construcţiei este una de top. Sub zona sensibilă la atingere se află un LED ce indică starea bateriei, precum şi starea de pairing. Logo-ul de lângă el ne confirmă că Microsoft Sculpt Touch Mouse foloseşte standardul Bluetooth.

Microsoft Sculpt Touch Mouse are o formă plăcută

Mouse-ul nu este excesiv de greu, însă producătorul putea să-l facă mai uşor dacă utiliza baterii AAA pentru alimentare. Lăcaşul pentru cele două baterii AA este acoperit de un capac din plastic. Acţionând comutatorul de pornire, zona senzorului optic este luminată în albastru. Asta înseamnă că mouse-ul foloseşte tehnologia BlueTrack. Despre ea am mai vorbit şi cu alte ocazii. Între comutatorul de pornire şi senzor se află un buton pentru pairing. Picioruşele mouse-ului sunt subţiri şi alungite. Ele alunecă destul de bine pe majoritatea suprafeţelor.

Specificaţii

  • Senzor: BlueTrack, optic
  • Rezoluţie: 1000 DPI
  • Viteză de scanare: 180 cm/s
  • Protocol: Bluetooth 3.0
  • Distanţă maximă: 10 m
  • Alimentare: 2 x AA
  • Autonomie specificată: 9 luni
  • Dimensiuni: 95,5 x 65 x 33 mm
  • Greutate: 111 g cu bateriile incluse

Senzorul nu se numeşte degeaba BlueTrack

Performanţe

Fiind un mouse Bluetooth, Microsoft Sculpt Touch ar trebui să se înţeleagă foarte bine cu orice dispozitiv compatibil. Am reuşit să-l conectăm uşor la laptopuri, tablete cu Windows 8 şi RT şi chiar tablete cu Android. El funcţionează excelent din prima, fără a avea nevoie de ceva în mod special. Când este conectat la un PC ori o tabletă cu Windows, sistemul de operare vă va întreba dacă doriţi să instalaţi un software de configurare. El nu este absolut necesar, însă ar putea fi util în cazul în care vreţi să ajustaţi anumite aspecte ale mouse-ului.

Sunt destul de susceptibil la întârzierea între mişcarea mouse-ului şi mişcarea cursorului pe ecran. În cazul de faţă, lagg-ul lui Microsoft Sculpt Touch este foarte redus. Nu-l voi recomanda însă pentru jocuri de acţiune. Senzorul oferă o precizie bună, dar are punctele sale slabe. Mouse-ul nu se împacă aproape deloc cu suprafeţele textile. Pregătiţi-vă să luaţi un mousepad cu voi dacă lucraţi în pat.

Alimentarea se face cu două baterii AA

Rotiţă vs. zonă sensibilă la atingere

Eliminarea rotiţei de scroll s-ar putea să fie o problemă pentru unii utilizatori. Rotiţa permite un control precis, punct cu punct. Banda sensibilă la atingere este excelentă pentru navigarea pe pagina de Start din Windows 8 şi nu numai, însă precizia ei în anumite situaţii nu este optimă. Pentru ca utilizatorul să aibă un feedback la atingere producătorul a integrat în mouse, posibil sub zona respectivă, un motoraş pentru vibraţii, similar cu cel folosit de telefoanele mobile. El simulează comportamentul unei rotiţe cu mişcare liberă. Dacă degetul se mişcă încet pe suprafaţa touch, atunci click-urile sunt înregistrate lent. Dacă mişc degetul repede şi-l ridic, rotiţa virtuală se va învârti în continuare din inerţie.

Dacă pun degetul pe acea zonă, înregistrarea rotaţiei va fi oprită. Lucrul cu acestă zonă sensibilă la atingere necesită un timp de acomodare şi vreau să cred că nu vor fi prea mulţi deranjaţi de acest stil de lucru. În clipul de prezentare puteţi auzi zgomozul uşor făcut de pseudo-rotiţa de scroll. Vibraţiile pot fi simţite atât în zona de touch, cât şi împrejurul ei. Din software-ul de personalizare se pot ajusta mai mulţi parametri ce ţin intensitatea vibraţiilor şi de efectul de inerţie.

Zona sensibilă la atingere a lui Microsoft Sculpt Touch Mouse poate fi apăsată. Cel puţin în Windows, ea este împărţită în trei zone. Dacă apeşi în centru, este înregistrat butonul Midle Button. Spre extremităţi sunt înregistrate comenzile Page Up şi Page Down. Acesta nu este un lucru bun, dar nu o dată mi s-a întâmplat să greşesc apăsarea. Nu te poţi uita la mouse de fiecare dată când apeşi butonul din mijloc.

Alte aspecte

Mouse-ul de la Microsoft intră într-un fel de stand-by dacă nu este folosit o perioadă mai mare de timp. În unele cazuri poate fi trezit cu un click pe butoanele principale. În cel mai multe cazuri însă, este necesară apăsarea scurtă a butonului de pairing de pe faţa superioară. Aş fi preferat o autonomie înjumătăţită în locul acestui sistem de reducere a consumului.

Preţ şi disponibilitate

Microsoft Sculpt Touch Mouse este disponibil în ţara noastră la un preţ de aproximativ 190 lei. Mauşii ce folosesc standardul Bluetooth sunt de obicei mai scumpi. Împreună cu acea zonă sensibilă la atingere, aş putea spune că preţul perifericului este justificat.

Microsoft Sculpt Touch Mouse - prietenos cu Windows 8

Concluzie

Mouse-ul de faţă este uşor de recomandat pentru un latop sau o tabletă. El se înţelege bine cu Windows 8, dar se poate împrieteni şi cu Windows 7, Android sau iOS. Punctul său forte este zona de scroll în patru direcţii, sensibilă la atingere şi dotată cu sistem de feedback. Ea poate necesita un timp de ajustare, dar vă veţi împrieteni cu ea. Forma lui Microsoft Sculpt Touch Mouse este destul de ergonomică, iar senzorul Bluetrack funcţionează bine pe majoritatea suprafeţelor. Excepţie fac cele textile. Preţul poate părea mare, însă este uşor de justificat. Cu aproape 200 lei veţi cumpăra un mouse portabil, robust şi foarte capabil.

Părţi pozitive

formă plăcută, ergonomică
construcţie de calitate
zonă touch cu multe funcţii
conectare simplă şi rapidă
autonomie mare

Părţi negative

precizia rotiţei nu poate fi egalată de zona touch
intră destul de repede în stand-by

Urmărește Go4IT.ro pe Google News