Microsoft Explorer Mini – tehnologia Blue Track pentru portabile

16.10.2008
Microsoft Explorer Mini – tehnologia Blue Track pentru portabile
Construcţie şi dotări

Divizia Hardware de la Microsoft a anunţat tehnologia Blue Track prin sloganul „Spune adio laserului”. Pe moment am crezut că vom vedea o tehnologie cu totul nouă în viitoarele periferice, însă în final am avut parte de o îmbunătăţire a uneia actuale. Asta nu însemnă că utilizatorul final nu a avut de câştigat. Conform producătorului, Blue Track ar trebui să funcţioneze chiar şi pe acele suprafeţe dificile pe care senzorul laser nu se descurcă.

Microsoft Explorer Mini - un mouse pentru portabile

Construcţie şi dotări

Microsoft Explorer Mini a fost creat pentru a fi utilizat împreună cu un calculator portabil, dimensiunile sale şi alte caracteristici de construcţie fiind relevante în acest sens. Poate primul lucru care ne-a impresionat la el a fost calitatea materialelor folosite. Plasticele mate şi lucioase au finisaje impecabile şi sunt plăcute la atingere. Suprafaţa de culoare neagră de pe carcasă este similară cu cea folosită pentru restpad-uri, oferind o aderenţă sporită în mod special atunci când transpiră mâna.

Microsoft Explorer Mini Mouse se remarca prin constructia de calitate

Imaginile de promovare ale şoriceilor cu Blue Track arătau o iluminare albastră a suprafeţei pe care erau aşezaţi. Aceasta se datorează unor LED-uri din spatele unui plastic semitransparent dispus de-a lungul perimetrului feţei inferioare a dispozitivului. Din nefericire, iluminarea durează doar 10 secunde după ce mouse-ul a fost pornit, autonomia fiind mai importantă decât efectul vizual.

Se poate spune că Explorer Mini este un mouse clasic cu cinci butoane, două din ele fiind amplasate pe latura stângă. Acestea sunt înguste şi alungite, utilizatorul obişnuit având acces la ele cu uşurinţă. Rotiţa are un aspect metalic şi permite scroll lateral. Mişcarea ei este liberă şi nu de tip click-by-click ca în cazul unui mouse obişnuit. Butoanele principale oferă un feedback bun la apăsare şi ne-au impresionat plăcut cu un click silenţios.

Microsoft Explorer Mini - dotat cu tehnologia Blue Track

Alimentarea mouse-ului se face prin intermediul unei baterii AA care se inserează într-un locaş acoperit de un capac detaşabil. Receiver-ul wireless poate fi fixat pe acel capac, odată cu fixarea sa fiind apăsat un buton îngust care opreşte funcţionarea mouse-ului. Autonomia mouse-ului este indicată de un LED aflat la baza despicăturii dintre cele două butoane principale. După pornire, LED-ul va fi verde când bateria este bună şi se va aprinde în roşu în timpul funcţionării dacă bateria este aproape consumată. Datorită autonomiei foarte mari, nu am putut testa cât funcţionează mouse-ul cu o baterie alcalină. Producătorul specifică o perioadă de peste 4 luni în cazul unei utilizări medii. În pachet este oferită o husă neagră de protecţie care cu siguranţă se va dovedi utilă în călătorii, protejând mouse-ul de zgârieturi.

Performanţe şi concluzie

Performanţe

Pe CD-ul din pachet este inclusă aplicaţia IntelliPoint 6.3. Despre opţiunile extinse de personalizare pe care le oferă am discutat în cadrul testului realizat cu kit-ul Microsoft Wireless Laser Desktop 6000. Deşi poate este mai mult o necesitate personală, ne-am fi dorit să putem personaliza acţiunea realizată de scroll-ul lateral al rotiţei. Mouse-ul funcţionează însă şi fără acea aplicaţie pe aproape orice calculator cu sistemul de operare Windows XP sau Vista.

Microsoft Explorer Mini Mouse impreuna cu mini receiver-ul

Trebuie să recunosc că din primul moment în care am folosit mouse-ul Microsoft Explorer Mini cu tehnologia Blue Track, am fost impresionat de precizia şi rezoluţia senzorului. În continuare am vrea să ne oprim puţin asupra ei. Avem de-a face aici cu o tehnologie specifică unui mouse cu senzor optic şi nu laser. Motivul pentru care a fost folosită lumina albastră este acela că ea oferă un contrast mai mare imaginilor preluate de senzorul CMOS, creat cu o tehnologie proprietară Microsoft. De asemenea, este folosită o lentilă cu unghi larg care ar trebui să faciliteze funcţionarea mai bună pe suprafeţe lucioase.

Microsoft Explorer Mini - senzorul optic Blue Track

Am vrut să vedem dacă trebuie într-adevăr să spunem adio senzorului laser odată cu apariţia tehnologiei Blue Track şi am realizat mai multe teste comparative pe o serie de suprafeţe „dificile”. La teste au participat alături de Explorer Mini, un mouse optic obişnuit, primul mouse cu senzor laser Logitech MX1000 şi mai noul Logitech LX7, dotat tot cu senzor laser. Cum era de aşteptat, mouse-ul optic obişnuit s-a comportat cel mai slab din test, funcţionând pe foarte puţin suprafeţe lucioase.

Microsoft Explorer Mini are o forma destul de ergonomica

Am fi vrut să putem spune că senzorul Blue Track a depăşit senzorii laser ai celorlalţi mauşi, însă nu a fost aşa. Numărul suprafeţelor pe care nu au funcţionat bine a fost egal pentru ambele tipuri de senzori, deşi suprafeţele au diferit. Putem spune fără să greşim că senzorul Blue Track este unul din cei mai buni senzori optici de pe piaţă, comparabil poate cu cei oferiţi de Razer în cazul modelelor Diamondback. El este mai bun pe câteva suprafeţe speciale decât un senzor laser, dar nu a funcţionat pe altele pe care MX1000 s-a descurcat.

Cele două picioruşe mari de teflon ale lui Microsoft Explorer Mini alunecă bine pe majoritatea suprafeţelor, dar se descurcă excelent pe un pad de plastic mat sau unul de pânză, cum ar fi SteelSeries 4D şi Qck. Conexiunea wireless în banda de 2,5 GHz oferită receiver a fost excelentă, mouse-ul funcţionând chiar şi de la o distanţă de peste 3 m fără undă directă.

Microsoft Explorer Mini cu husa oferita in pachet

Concluzie

Este Microsoft Explorer Mini un mouse wireless portabil menit să satisfacă nevoile unui utilizator pretenţios? Răspunsul este da, aproape fără nicio reţinere. Finisajul de calitate, senzorul optic performant şi aplicaţia de personalizare a butoanelor fac o echipă excelentă. Receiverul care se poate integra în corpul mouse-ului şi husa din pachet plasează dispozitivul pe lista accesoriilor destinate laptop-urilor. Cei care doresc să achiziţioneze mouse-ul Microsoft Explorer Mini îl pot căuta în magazine spre sfârşitul lunii octombrie, preţul său urmând să fie de aproximativ 210 lei.

Plusuri şi minusuri:

[+] senzor optic Blue Track performant

[+] construcţie de calitate

[+] aplicaţie avansată de personalizare a butoanelor

[] iluminare albastră de scurtă durată a suprafeţei pe care este aşezat