Adobe a anunţat Project Rigel şi decesul aplicaţiilor Photoshop Touch pentru iOS şi Android

22.05.2015
Adobe a anunţat Project Rigel şi decesul aplicaţiilor Photoshop Touch pentru iOS şi Android

Compania Adobe a lansat acum trei ani produsul Photoshop Touch, acesta fiind în acel moment cel mai complex editor foto disponibil pe o tabletă şi rămânând şi astăzi una dintre cele mai bune aplicaţii de acest fel. Migrând ulterior şi pe telefoanele Apple şi tabletele sau telefoanele Android, Photoshop Touch nu se mai încadrează însă în strategia cloud a companie şi va fi eliminat pentru a face loc lui Project Rigel.

Simplificat în comparaţie cu faimosul Photoshop pentru Windows sau OSX din motive lesne de înţeles, aplicaţia Photoshop Touch a oferit însă utilizatorilor de tablete un mediu de lucru puternic cu layere, filtre de procesare, selecţii şi instrumente bune. Photoshop Touch este penalizat de o interfaţă butucănoasă care nu a reuşit să migreze integral de la mouse la controlul tactil, însă cei care au avut într-adevăr nevoie de funcţiile mai avansate ale produsului s-au adaptat pentru că nu prea au avut încotro.

Compania Adobe a anunţat ieri că cele patru produse Photoshop Touch (pentru iOS şi Android, respectiv pentru tabletă şi telefon) vor fi eliminate din magazinele App Store şi Google Play începând cu data de 28 mai. Aplicaţiile nu vor mai fi disponibile pentru descărcare şi nu vor mai fi actualizate, ceea ce înseamnă că actualii lor posesori vor trebui să se mulţumească cu ce au acum şi să se aştepte la un moment dat să întâmpine probleme de compatibilitate cu viitoarele versiuni de iOS şi Android.

Cu aceasta ocazie, Adobe a oferit o mică demonstraţie a viitorului produs care va suplini, cel puţin parţial, vechile aplicaţii Photoshop Touch. Cunoscută momentan sub numele de cod Project Rigel, viitoarea aplicaţie de editare foto de la Adobe se va integra cu serviciul online Creative Cloud şi va oferi instrumentele de retuş cunoscute precum Healing Brush, Smudge sau Dodge, ajustări de culoare, tuşe pentru desen şi va fi capabilă să lucreze cu imagini cu rezoluţie foarte mare de 50 MP.

Acest produs se va încadra în deja consistenta gamă de produse Adobe pentru tablete care include Lightroom, Photoshop Mix, Photoshop Sketch, Shape CC, Brush CC şi altele. De-a lungul ultimului an, Adobe a lansat o puzderie de aplicaţii gratuite care se integrează cu serviciu online Creative Cloud, fiecare dintre acestea oferind însă un pachet mai redus de funcţii şi fiind gândită mai degrabă ca un pas dintr-un proces de producţie mobil decât ca un produs complet de la un capăt la altul.

Dacă Project Rigel va reuşi să completeze golul lăsat de dispariţia Photoshop Touch, rămâne să vedem în ultima parte a acestui an, când Adobe a afirmat că va lansa versiunile pentru iOS şi Android.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News