Adopţia iOS 11 este sub aşteptări. „Doar” 52% dintre utilizatori au instalat noul sistem de operare Apple

08.11.2017
Adopţia iOS 11 este sub aşteptări. „Doar” 52% dintre utilizatori au instalat noul sistem de operare Apple

iOS 11 este cea de-a zecea variantă importantă a sistemului de operare pentru smartphone-uri şi tablete de la Apple, care vine cu multe schimbări, atât vizuale, cât şi de funcţionalitate. În ciuda acestui lucru, se pare că nu la fel de mulţi utilizatori de iPhone şi iPad au ales să treacă la această versiune de software, precum o făceau în anii trecuţi. La două luni de la lansare, „numai” 52% dintre cei care au dispozitive iOS active au făcut trecerea, mulţi rămânând pe varianta de anul trecut, iOS 10.

Noul iOS 11 este lansat pe multe dispozitive Apple, cele mai vechi fiind lansate în 2013 (iPhone 5S). Ne-am fi aşteptat astfel la o adopţie mult mai rapidă a noii versiuni, în special când comparăm cu lansarea de anul trecut, când în aceeaşi perioadă de timp, erau peste 67% de utilizatori pe varianta iOS 10. Motivele pentru care upgrade-ul a fost mai lent sunt multiple, însă.

La lansarea din septembrie, mulţi dintre cei care au instalat versiunea 11.0 s-au lovit de diverse probleme, acestea fiind apoi rezolvate rapid cu alte update-uri software mai mici. De asemenea, consumul de baterie a fost un subiect foarte discutat în mediul online, cei cu dispozitive mai vechi raportând autonomie mult mai mică pe iOS 11 faţă de iOS 10. Nu în ultimul rând, iOS 11 aduce nişte schimbări nu tocmai populare printre utilizatori, precum modul de gestionare al antenelor Wi-Fi şi Bluetooth, care nu mai pot fi oprite decât manual din meniul de setări. De asemenea, aplicaţiile pe 32 de biţi care nu au fost actualizate, încă pot rula pe iOS 10, dar nu şi pe iOS 11.

Trebuie luat în considerare şi faptul că noul iOS 11 nu adaugă aşa multe funcţii noi pentru cei cu dispozitive mai vechi. Majoritatea capabilităţilor extra sunt dedicate noilor modele iPhone 8 şi iPhone X, în timp ce versiunea de iPad este de departe cea mai avansată dintre toate. Aceasta a primit un nou mod multitasking, o interfaţă mai bine gândită pentru ecranele mari ale tabletelor şi un manager pentru fişierele din cloud foarte bine pus la punct. În comparaţie, pe telefon avem doar un nou control centre care ocupă tot ecranul şi posibilitatea unei autonomii mai slabe.

Cu siguranţă însă, numărul utilizatorilor care vor face upgrade-ul la iOS 11 va creşte în timp. Unii utilizatori vor fi forţaţi să facă upgrade de aplicaţiile preferate, care ar putea renunţa la suport pentru versiunile mai vechi de software, în timp ce utilizatorii care au probleme cu dispozitivele şi necesită o reinstalare a sistemului de operare, vor fi forţaţi să facă upgrade, întrucât instalarea software trebuie aprobată de serverele Apple, iar acestea semnează digital doar cea mai recentă versiune.

Din fericire pentru Apple, adopţia noului său sistem de operare este mai rapidă decât cea de pe Android, unde în urmă cu o lună doar 0,2% dintre dispozitive foloseau Android 8.0 Oreo.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult