Cum poţi căuta în Internet Explorer tastând direct textul

Cum poţi căuta în Internet Explorer tastând direct textul

Fanii Firefox sunt probabil deja obişnuiţi cu aşa-numita funcţie Search as you type. Prin intermediul acesteia, căutarea unor cuvinte, în cadrul unei pagini Web, se poate realiza direct prin tastarea cuvintelor respective. De la prima literă tastată, în partea de jos a browser-ului apare bara Quick Find. Termenii găsiţi pe baza literelor tastate sunt evidenţiate cu verde, în pagina respectivă. Dacă nu se găseşte cuvântul căutat, căsuţa din bara Quick Find devine roşie.

Search as you type (sau Quick Find cum mai este numită) este una dintre cele mai utile funcţii din Firefox, inclusă în mod implicit în browser, fără ajutorul vreunei extensii. Activarea sau dezactivarea acesteia în Firefox poate fi realizată urmând calea Tools – Options – Advanced – General. Aici, dacă bifezi opţiunea Search for text when I start typing, activezi funcţia Search as you type.

Firefox options

Spre bucuria celor care din diverse motive preferă Internet Explorer, această funcţie poate face parte şi din browser-ul celor de la Microsoft. În mod normal, ca să cauţi într-o pagină Web, în Internet Explorer, trebuie să urmezi calea lungă. Adică să dai Control + F, să scrii textul căutat în căsuţă şi să daiSearch. Ca să simplifici procesul de căutare în Internet Explorer şi să cauţi tastând direct textul căutat, ca în Firefox, este suficient să instalezi un simplu plug-in.

Se numeşte chiar Find As You Type for Internet Explorer şi poate fi descărcat de aici. Instalarea se realizează ca în cazul oricărui program de Windows cu două menţiuni. Pe de o parte, kit-ul de instalare este arhivat în format ZIP, deci trebuie mai întâi să dezarhivezi fişierele incluse într-un director şi să dai dublu click pe Setup.exe (sau Setup simplu dacă Windows Explorer nu-ţi afişează şi extensiile fişierelor). Pe de altă parte, înainte să începi instalarea programului, trebuie să închizi Internet Explorer. Programul a fost testat de noi în Internet Explorer 7, este posibil să nu meargă în versiunile mai vechi.

Find As You Type in Internet Explorer 7

Bara de căutare rapidă adusă de acest plug-in este plasată în partea superioară a ferestrei, deasupra barei de tab-uri. Numai că la început nu va fi deloc rapidă, aşa cum ar trebui, ci poate fi apelată tot prin comanda clasică, CTRL + F. Pentru a funcţiona la fel ca cea din Firefox, noua facilitate trebuie puţin configurată. Pentru asta trebuie în primul rând să dai CTRL + F pentru a o afişa (în mod implicit este ascunsă). Apoi trebuie să dai click pe iconiţa cu semnul întrebării şi să alegi Settings din micul meniu ce va fi afişat chiar sub iconiţă.

În fereastra de setări, cauţi opţiunea Auto-start searching (este penultima opţiune din fereastră) şi din căsuţa alăturată alegi When I start typing on a web page. Dai OK şi restartezi Internet Explorer.

Find As You Type in Internet Explorer 7 settings

Acum vei putea folosi funcţia Search as you type exact ca în Firefox şi căuta textul direct prin tastarea acestuia. Singura mare deosebire este că bara de căutare va fi sus, spre deosebire de Firefox unde este plasată în partea inferioară a ferestrei. Şi din păcate nu există nicio opţiune care să-ţi permită să alegi locul de plasare a barei.

Find As You Type in Internet Explorer 7

Search as you type este doar una din multele facilităţi din categoria productivitate. Aceste facilităţi (legate strict de browsing) au rolul de a-ţi câştiga timp în navigarea zilnică, permiţându-ţi să realizezi diverse acţiuni practice într-un timp mai scurt.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News