Cum poţi fi eficient pe tabletă – aplicaţii de productivitate pentru iPad

Cum poţi fi eficient pe tabletă - aplicaţii de productivitate pentru iPad
Microsoft Office şi PDF Expert 5

După lansarea primei tablete iPad, Apple şi rivalii care au început să lanseze produse de aceeaşi natură au vorbit din ce în ce mai des despre „productivitate” şi despre modul în care tabletele vor concura laptopurile tradiţionale. Dacă tableta s-a dovedit a fi o platformă excelentă pentru consumul de conţinut, atunci când vine vorba de productivitate, lucrurile nu stau chiar atât de bine. În funcţie de tipul muncii pe care doriţi să o efectuaţi cu o tabletă, aceasta poate satisface mai mult sau mai puţin necesităţile, iar în continuare vom încerca să acoperim cele mai bune produse software pentru editarea şi managementul documentelor, organizarea informaţiilor, scanare, OCR, tipărire şi alte activităţi de birou de nivel inferior.

Microsoft Office (suită de birou)

Suita Microsoft Office este regele incontestabil al aplicaţiilor de birou, iar versiunea sa disponibilă pe tabletele iPad este, în mod deloc surprinzător, cea mai bună alegere dacă doriţi să lucraţi cu un set bogat de facilităţi şi să păstraţi o bună compatibilitate cu formatele DOC, XLS sau PPT. Compusă din Word, Excel şi PowerPoint, suita Microsoft Office pentru iPad pune la dispoziţia utilizatorului un mediu grafic foarte bun şi foarte multe dintre opţiunile cu care acesta s-a obişnuit atunci când a lucrat cu versiunile Windows sau OS X.

Word pune la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru formatarea textului sau paragrafelor, iar paginarea documentelor pune la dispoziţie tab-uri pentru aliniere, editarea antetelor sau notelor de subsol, numerotarea paginilor sau aranjarea pe coloane. Aplicaţia permite inserarea obiectelor standard, cum ar fi tabelele, imaginile sau formele geometrice, fiecare cu opţiuni sale specifice pentru rotire, aranjarea a textului şi altele. Evident, nu puteau lipsi funcţiile de căutare şi înlocuire, calcularea numărului de caractere sau cuvinte şi afişarea liniilor şi tab-urilor pentru aliniere.

Fiind vorba de o suită profesională de aplicaţii de birou, nu sunt uitate opţiunile de colaborare. Word oferă astfel posibilitatea inserării de adnotări, de urmărire şi validare a schimbărilor şi managementul colaboratorilor. Printre lacunele aplicaţiei se numără însă lipsa unui corector ortografic propriu, aplicaţia folosind anemicele rutine din iOS, lipsa unui editor pentru ecuaţii sau formule şi imposibilitatea folosirii unor macro-uri sau a unor module plug-in adiţionale.

Eternul partener Excel oferă ceea ce ne-am aştepta de la o versiune simplificată a aplicaţiei desktop. Excel for iPad oferă opţiunile de bază pentru formatare, sortare şi filtrare a datelor, opţiuni pentru aranjarea, îngheţarea, ştergerea sau crearea coloanelor şi rândurilor, suport bogat pentru grafice, Pivot Table, formatare condiţionată şi şabloane pentru formule. Pentru a face mai uşor lucrul, Excel oferă şi o tastatură particularizată care pune la dispoziţie un bloc numeric.

La fel ca Word, şi Excel oferă opţiuni de colaborare şi posibilitatea inserării de comentarii. Faţă de Word, Excel pare ceva mai simplificat, dar acest lucru este de înţeles dacă ţinem cont că şi aplicaţia originală este mai complexă. Excel pentru iPad nu va fi suficient de dotată pentru a lucra cu foi de calcul foarte largi, însă pentru lucrul cu fişierele banale de care ne lovim zi de zi, produsul va fi mai mult decât suficient.

Preţ: gratuit pentru vizualizare, necesită abonament Office 365 pentru editare. (Word, Excel)

PDF Expert 5 (vizualizare şi editare PDF)

Adobe oferă o aplicaţie suficient de bună pentru vizualizarea şi lucrul cu documentele PDF, însă PDF Expert 5 de la Readdle îl surclasează din punct de vedere al performanţelor, al managementului de fişiere şi al opţiunilor de editare.

Principalul avantaj al aplicaţiei este performanţa foarte bună a motorului de afişare, PDF Expert 5 bucurându-se de o viteză bună de încărcare a documentelor, management bun al memoriei cu mai multe documente deschise şi o afişare excelentă a conţinutului. Cel de-al doilea avantaj este modului intern pentru managementul fişierelor, în afara documentelor locale, utilizatorul putându-se conecta la servere FTP, directoare partajate în reţea şi o multitudine de servicii de stocare online.

PDF Expert 5 oferă opţiuni de adnotare şi desen, utilizatorul având la dispoziţie unelte pentru marcarea sau sublinierea textului, inserarea de comentarii sau notiţe text, desenarea liberă şi un mod foarte interesant prin care conţinutul este mărit într-o fereastră secundară pentru o vizualizare superioară. Suportul pentru câmpurile speciale PDF este bun, utilizatorul având control asupra câmpurilor de text, butoanelor radio sau câmpurilor de validare, la final acesta putând şi semna digital documentul.

Aplicaţia oferă câteva opţiuni pentru editarea documentelor, însă nu poate concura în nici un caz cu Acrobat Professional pentru Windows sau OSX. Utilizatorul poate muta, extrage, şterge sau insera pagini într-un document PDF, însă singura opţiune de editare a conţinutului se aplică doar pe text, nu şi pe imagini, butoane sau adrese Web.

Preţ: 8,99€

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News