Experiment: Care web browser oferă cea mai bună autonomie a bateriei pentru laptopuri şi tablete cu Windows 10

21.06.2016

În afară de viteză şi calitatea funcţiilor oferite, un web browser modern trebuie să dea dovadă şi de eficienţă în gestionarea consumului de memorie şi procesor, orice exces fiind penalizat prin reducerea timpului de mobilitate oferit de acumulator.

Viteza de încărcare a paginilor, suportul pentru extensii şi componente add-on, uşurinţa în utilizare şi organizarea interfeţei – toate acestea sunt trăsături importante pentru un web browser. Creşterea în popularitate a dispozitivelor low-power, cum sunt tabletele şi laptopurile ultraportabile, impun însă şi o gestionare mai atentă a consumului bateriei.

Punând accentul pe acest aspect, Microsoft a testat eficienţa a patru web browsere larg răspândite, măsurând în condiţii identice timpul de mobilitate obţinut cu o încărcare a bateriei.

Testul desfăşurat cu ajutorul a patru laptopuri identice din seria Microsoft Surface Book a vizat rularea de conţinut video folosind 4 web browsere diferite: Firefox, Chrome, Opera şi Edge.

Deloc surprinzător, web browserul Edge a demonstrat cel mai mic consum de resurse, bateria laptopului de test cedând după 7 ore şi 22 minute. La polul opus, Google Chrome a permis obţinerea a doar 70% din autonomia celui dintâi, consumul mult mai mare de memorie şi procesor ducând la epuizarea bateriei după numai 4 ore şi 19 minute.

Opera TV 2.0: un nou sistem de operare pentru televizoare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult