„Windows as a service” implică doar un nou ciclu de dezvoltare, nu un abonament, afirmă Microsoft

Microsoft a anunţat acum două săptămâni şi jumătate că actualizarea la viitorul sistem de operare Windows 10 va fi gratuită în primul an pentru utilizatorii Windows 7 şi Windows 8.1, însă nu a oferit prea multe detalii despre ce se va întâmpla după trecerea acestei perioade. Unele persoane s-au temut că Windows 10 va deveni un serviciu care va necesita plata unui abonament, însă compania a ţinut să ne asigură că „Windows as a service” înseamnă cu totul altceva.

Actualizarea gratuită a licenţelor de Windows 7 şi Windows 8.1 a fost o veste excelentă, utilizatorii putându-se bucura pe de o parte de o trecere gratuită la o versiune care se anunţă deja atrăgătoare, iar Microsoft urmând să beneficieze pe de altă parte de o migrare mai rapidă şi să poată lăsa în urmă versiunile mai vechi. Compania nu a clarificat însă ce se va întâmpla dincolo de acest an de graţie, însă cei care au tresărit neplăcut la auzul sintagmei „Windows as a service” pot sta liniştiţi deoarece nu este vorba de implementarea unui abonament.

Conform directorului diviziei Enterprise and Security, platforma Windows va înceta să mai fie un simplu produs şi va deveni un serviciu datorită modului nou de dezvoltare şi lansare a actualizărilor. Dacă până acum, Windows era lansat iar actualizările aduceau extrem de rar facilităţi noi, Windows 10 va fi prima versiune care va fi dezvoltată în ritm continuu şi se va transforma în timp pe măsură ce Microsoft va implementa opţiuni noi.  Acest mod de dezvoltare, adoptat de altfel de către Apple sau de către dezvoltatorii diferitelor distribuţii Linux, va permite actualizarea permanentă a produsului şi acesta este motivul pentru care Microsoft îl consideră un serviciu.

Microsoft a afirmat în cadrul evenimentului de lansare că cei care vor face saltul la Windows 10 vor primi actualizări gratuite pe toată perioada utilizării, însă Jim Alkove a clarificat că acest lucru nu este valabil doar pentru cei care vor profita de promoţia gratuităţii din primul an, ci pentru toţi utilizatorii care vor folosi Windows 10. Din păcate, oficialul Microsoft nu a oferit nici un detaliu despre modul de licenţiere după acest an de graţie, compania admiţând discret că nu are încă un plan bine stabilit.

Jim Alkove a dezvăluit că Windows 10 va adopta un ciclu de producţie similar celui remarcat la unele distribuţii Linux. Utilizatorii vor primi actualizările în mod constant, cei curajoşi urmând să poată folosi în continuare canalul timpuriu Insider, iar mediul business va primi aceste actualizări după ce acestea au fost verificate şi au ieşit din stadiul Preview prin intermediul Current Branch for Business. Pentru segmentul de piaţă care nu poate sau nu doreşte un ritm de dezvoltare rapid, compania va oferi un canal de actualizare Long Term Servicing, acesta urmând să cuprindă doar actualizările de securitate sau stabilitate şi să ofere salturi majore la intervale mari de timp de 5 ani.

În acest moment, există încă multe necunoscute, cum ar fi de pildă ambigua „gratuitate a actualizărilor pentru durata de viaţă a echipamentului”. Până în ziua în care Microsoft va lansa oficial pe piaţă Windows 10 şi va fi nevoită să anunţe toate metodele de licenţiere, măcar putem sta liniştiţi ştiind că deloc atractiva idee a unui abonament nu va fi implementată cu forţa.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News