BlackBerry a lansat SecuTablet alături de Samsung şi IBM

16.03.2015
BlackBerry a lansat SecuTablet alături de Samsung şi IBM

BlackBerry a lansat o nouă tabletă. Nu, nu este vorba despre un nou PlayBook, singura sa tabletă lansată până în prezent, ci despre SecuTablet. Aceasta este rezultatul unui parteneriat al companiei canadiene cu Samsung şi IBM şi este dedicată companiilor care pun un mare accent pe securizarea datelor. Deşi hardware-ul nu aduce nimic cu adevărat nou, dispozitivul fiind doar un simplu Galaxy Tab S 10.5, la capitolul software, BlackBerry a integrat propriul software pentru protejarea informaţiilor importante, realizat de noua sa divizie Secusmart, alături de software realizat de IBM.

Primul indiciu care demonstrează că SecuTablet nu este pentru utilizatorii de rând este preţul prohibitiv. La 2.380 de dolari, aceasta poate fi cea mai scumpă tabletă pe care Samsung a produs-o până în prezent. Aparent, diferenţa de preţ dintre un Galaxy Tab S obişnuit şi SecuTablet este software-ul preinstalat de către BlackBerry. Datele sunt criptate, iar accesul la ele se poate face fie prin intermediul amprentei vocale a utilizatorului, fie printr-un dispozitiv proprietar numit Secusmart Security Card.

Desigur, tableta oferă în continuare aceeaşi funcţionalitate obişnuită, pe lângă capabilităţile de securizare avansate. Toate aplicaţiile normale de Android pot fi instalate, iar cei care le utilizează nu trebuie să se îngrijoreze. Acestea rulează într-un sandbox separat, care nu afectează datele protejate. Acest lucru este posibil graţie unui software realizat de IBM, care separă aplicaţiile personale şi informaţiile lor de cele importante. Astfel de funcţii sunt clar orientate către mediul corporate, unde scurgerile de informaţii ar putea avea efecte devastatoare pentru companii.

După acest anunţ putem observa în ce direcţie pare să meargă în continuare compania canadiană. În ciuda faptului că SecuTablet este produs de Samsung şi că nu rulează BlackBerry OS, acesta este totuşi un dispozitiv pe care doar o companie cu atât de multă experienţă în mediul corporate precum BlackBerry l-ar putea realiza. Rămâne de văzut dacă şi restul dispozitivelor sale de acest gen din viitor vor fi produse în parteneriat cu Samsung şi IBM, alături de alţi parteneri, sau dacă se va întoarce la producţia internă de hardware

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult