iPhone 4S, controlat cu puterea gândului?

14.11.2011
iPhone 4S, controlat cu puterea gândului?

Siri, asistentul cu comandă vocală oferit posesorilor de telefoane iPhone 4S, poate fi adaptat pentru a citi gândurile utilizatorilor, traduse ca şi comenzi vocale pentru diverse funcţii ale telefonului.

Realizarea aparţine unu grup de hackeri cu multă imaginaţie şi aptitudini pentru improvizarea de echipamente electronice artizanale. Aceştia au creat o interfaţă pentru monitorizarea undelor cerebrale, prevăzută cu funcţie de interpretare a tiparelor generate în timpul gândirii.

Deşi nu poate citi cuvintele exacte gândite de utilizator, echipamentul poate identifica tiparul generat de undele cerebrale atunci când ne gândim la ceva anume, cum ar fi o persoană din lista de contacte sau adresa unui website. Odată salvat în memoria dispozitivului, tiparul este asociat unor comenzi relevante, care sunt trimise mai departe aplicaţiei Siri cu ajutorul unui procesor de sintetizare vocală.

Astfel, atunci când ne gândim la persoana iubită, aparatul va trimite automat o comandă vocală către telefonul iPhone 4S, pentru apelarea numărului relevant din agenda de contacte.

Din păcate construcţia prototipului prezentat în filmuleţ este cam rudimentară şi nu pare să se ridice la nivelul pretenţiilor pentru un echipament capabil să capteze şi interpreteze unde cerebrale. Indiferent de veridicitatea filmuleţului de prezentare, conceptul este unul interesant, ce merită pus în practică dacă tehnologia o va permite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News