iPhone multimedia, prezentare video

14.11.2007
iPhone multimedia, prezentare video

go4it.ro profită de prezenţa iPhone-ului în redacţie pentru a inaugura prezentările video vorbite. Primul filmuleţ din seria iPhone, pe care îl poţi viziona în partea inferioară a acestei pagini, a avut în vedere partea multimedia a mult mediatizatului telefon.

Fără îndoială, multimedia este segmentul cel mai important al telefonului celor de la Apple. Restul domeniilor de utilizare (Internet, office, gestionarea informaţiilor personale etc.) cad în plan secundar.

Am identificat 5 programe care fac parte din segmentul multimedia: Camera, Photos, YouTube, iTunes şi iPod.

Prima dintre acestea, camera foto, oferă o calitate mulţumitoare a fotografiilor realizate. Ne-a surprins însă neplăcut lipsa de opţiuni. Un buton mare de realizare a fotografiilor şi atât. Nimic legat de ISO, balans de alb, bliţ sau alte funcţii pentru configurarea camerei foto.

Photos nu este altceva decât un aşa-numit manager de fotografii. Spun aşa-numit pentru că, în realitate, funcţionalitatea sa se rezumă la vizulizarea imaginilor şi a fotografiilor realizate. Şi aici ne-am lovit de lipsa opţiunilor elementare. Cu excepţia ştergerii, atribuirii ca imagine unui contact şi expedierii, Photos nu permite decât vizionarea imaginilor.

Despre YouTube nu sunt multe spus. Îşi îndeplineşte funcţia principală, aceea de redare a secvenţelor video. Sunt prezente mai multe moduri de sortare a filmelor precum cea cronologică şi cea a popularitaţii. Filmele preferate pot fi adăugate la bookmarks. Funcţia Share face uz de contul de e-mail pentru expedierea link-ului, însă revenirea în YouTube se face cu trecere prin meniul principal.

iTunes nu este altceva decât un shortcut care facilitează accesul la serviciul online. Funcţiile sunt, bineînţeles aceleaşi cu cele oferite de serviciul gazdă, cu precizarea că lipseşte partea video. Melodiile pot fi ascultate preţ de 30 de secunde înainte de a fi cumpărate.

În fine, iPod, unul din cele mai importante programe ale iPhone, este totodată şi unul dintre cel mai bine realizate. Sortarea se face pe baza tag-urilor. Plăcut ochiului este modul Cover Flow, care permite selectarea melodiilor navigând printre coperţile albumelor stocate. Ciudat este faptul că Apple a ales mutarea unora dintre funcţiile iPod-ului în afara programului. Este cazul egalizatorului grafic pentru iPod care, în loc să fie prezent în program, se regăseşte la setările generale.

Concluzionând, se poate spune că am fost dezamăgiţi de ceea ce am găsit în iPhone pe partea multimedia. Au dezamăgit în special două aspecte: lipsa opţiunilor şi dependenţa de iTunes. Operaţiuni elementare de gestionare a fişierelor, melodiilor şi imaginilor nu pot fi realizate de pe telefon. Trebui să-l conectezi la calculator şi să instalezi iTunes pentru pentru a-ţi putea organiza fişierele de pe telefon.

Nu pot să spun că sunt surprins de acest lucru, mă aşteptam din partea Apple la aşa ceva. Dar când îmi cumpăr un telefon am pretenţia să-l pot controla eu pe el, nu invers.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News