Care au fost cele mai performante procesoare de smartphone în 2015

08.12.2015
Care au fost cele mai performante procesoare de smartphone în 2015

AnTuTu, celebra aplicaţie de teste pentru smartphone-uri, a lansat topul de performanţă pentru anul 2015. Acesta include procesoarele testate pe parcursul anului, listând cipurile de la cel mai puternic la cel mai puţin performant. Deşi companii precum Huawei, Qualcomm şi Samsung realizează chipset-uri cu din ce în ce mai multe nuclee şi frecvenţe mai înalte în fiecare an, Apple a reuşit cu procesoarele sale dual şi tri-core să ocupe nu doar primul, ci şi cel de-al doilea loc în top.

Clasamentul este realizat folosind informaţii colectate de la utilizatorii AnTuTu v6.0 şi nu prin testarea de dispozitive în laboratoarele proprii. Acestea reprezintă o medie pentru fiecare model în parte, diferiţi producători oferind implementări diferite în funcţie de dispozitivul propriu. Astfel, performanţa atinsă de un Snapdragon 810 pe un dispozitiv LG poate fi diferită de cea de pe un model HTC sau OnePlus, aşa că rezultatele pentru fiecare utilizator pot varia. De asemenea, clasamentul evidenţiază atât performanţa ridicată a chipset-urilor Apple A9 şi Apple A8X de pe iPhone şi iPad, cât şi forţa brută a noului chipset Kirin 950 de la Huawei, care reuşeşste să depăşească concurenţa de pe Android.

Top 10 procesoare mobile în 2015

  1. Apple A9
  2. Apple A8X
  3. Huawei HiSilicon Kirin 950
  4. Samsung Exynos 7420
  5. Qualcomm Snapdragon 810
  6. Apple A8
  7. Qualcomm Snapdragon 808
  8. Qualcomm Snapdragon 805
  9. Intel Atom Z3580
  10. Samsung Exynos 5433

Este evidentă o lipsă completă din top a chipset-ului NVIDIA Tegra X1, probabil mult mai puternic decât câteva dintre procesoarele care se regăsesc pe lista AnTuTu. Motivul pentru această lipsă este faptul că nu este un chipset foarte popular, regăsit doar în câteva dispozitive de pe piaţă. Întrucât nu au fost destui utilizatori care să testeze acest model de procesor folosind aplicaţia AnTuTu, acesta nu a fost listat în clasament.

Locurile următoare includ şi alte modele inferioare de la Samsung, Huawei şi Intel, cât şi câteva modele MediaTek. Niciun alt producător de procesoare pentru mobile nu a intrat în topul AnTuTu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult