NVIDIA a anunţat noua soluţie Tegra X1: configuraţie cu opt nuclee şi un procesor grafic impresionant

05.01.2015
NVIDIA a anunţat noua soluţie Tegra X1: configuraţie cu opt nuclee şi un procesor grafic impresionant

NVIDIA a anunţat acum un an puternica soluţie pentru platforme mobile Tegra K1, iar versiunea originală a fost actualizată ulterior la o arhitectură pe 64 de biţi prin implementarea nucleelor proprietare Denver. După un an, NVIDIA şi-a anunţat oferta pentru 2015, iar noul Tegra X1 oferă o configuraţie cu opt nuclee şi un procesor grafic cu performanţe impresionante.

În mod curios, NVIDIA a renunţat la propriile nuclee Denver pe 64 de biţi în favoarea cunoscutelor modele Cortex-A53 şi Cortex-A57 de la ARM. Dacă Tegra K1-64 a oferit însă o configuraţie dual-core, Tegra X1 oferă patru nuclee de procesare Cortex-A53, patru nuclee de procesoare Cortex-A57, un cache comun pentru fiecare dintre cele două grupuri de nuclee şi un procesor proprietar care se va ocupa de alocarea şi echilibrarea sarcinilor între cele opt nuclee. NVIDIA a afirmat că alegerea soluţiilor ARM a fost motivată doar de timpul necesar pentru dezvoltare, ceea ce ne sugerează că nucleul proprietar Denver nu este totuşi abandonat.

Procesorul grafic este însă componenta cu adevărat interesantă a noului NVIDIA Tegra X1. Dacă Tegra K1 a folosit arhitectura Kepler, Tegra X1 face saltul la noua arhitectură Maxwell 2, oferă 256 de unităţi de procesare CUDA şi promite o performantă brută de un teraflop, ceea ce o apropie de performanţele grafice de 1,3 teraflops oferite de consola Xbox One.

Tegra X1 oferă o interfaţă cu memoria pe 64 de biţi şi compatibilă cu memoriile LPDDR4, compatibilitate cu ecranele cu rezoluţie UHD, ieşire video HDMI 2.0 care oferă rezoluţii UHD la 60 de cadre pe secundă şi decodare video VP9, VP8, H.264 sau H.265 şi compatibilitate cu standardele Unreal Engine 4, DirectX 12, OpenGL 4.5, CUDA, OpenGL ES 3.1 şi Android Extension Pack. Noua soluţie NVIDIA este farbicată într-un proces pe 20 de nanometri.

Noul cip NVIDIA Tegra X1 va fi disponibil în prima jumătate a acestui an, compania producătoare neanunţând în acest moment vreun partener.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News