Cum poţi bloca porturile USB ale computerului tău

06.03.2009
Cum poţi bloca porturile USB ale computerului tău

Dacă fratele tău mai mic îţi fură documentele cu stick-ul lui USB, sau nu vrei să o laşi pe sora ta să-ţi copieze MP3-urile pe player-ul ei, ori pur şi simplu eşti paranoic şi vrei să te asiguri că nimeni nu va putea să-ţi utilizeze informaţiile esenţiale pentru umanitate pe care le ţii pe PC-ul tău, ai o singură soluţie. Nu, nu trebuie să dormi cu laptopul sub pernă. E suficient să blochezi porturile USB.

Poţi face acest lucru folosind un program mic şi extrem de uşor de folosit. Se numeşte chiar USB Blocker.

Blocarea porturilor USB, la mintea cocoşului

Utilizarea programului este cât se poate de simplă. Ai trei butoane: Normal, ReadOnly şi Disable. Normal înseamnă că accesul la USB-uri este permis, ReadOnly acceptă doar citirea şi copierea fişierelor (nu şi modificare acestora) de pe dispozitivul conectat, iar Disable blochează porturile.

USB Blocker

În modul ReadOnly dispozitivele conectate prin USB la calculator vor funcţiona normal, cu excepţia situaţiilor în care trebuie să modifice diverse informaţii. În acest caz, scrierea pe dispozitivul conectat este împiedicată. Când optezi pentru Disable şi conectezi un stick USB la calculator, acesta nu va fi recunoscut de sistem. Nu vor apărea mesaje care să atenţioneze utilizatorul de blocarea porturilor. Aşa că, aplicaţia USB Blocker poate fi foarte simplu lăsată să ruleze în background. În tot acest timp, dispozitivele conectate pe USB nu vor fi recunoscute de PC-ul respectiv.

Ca un neajuns, am observat că blocarea porturilor USB cu acest program nu funcţionează uneori în cazul dispozitivelor conectate pentru prima oară la un sistem. De la a doua conectare, nu pare să mai existe probleme.

Din păcate, USB Blocker este un program comercial. Poate fi folosit însă, fără nicio obligaţie, timp de 7 zile. Ca alternativă gratuită, poate fi încercat NetWrix USB Blocker. Acesta este însă ceva mai complicat deoarece necesită instalarea unor fişiere auxiliare. Pe de altă parte, NetWrix USB Blocker poate fi folosită şi în cadrul reţelelor de calculatoare, fără a fi instalat pe fiecare calculator în parte.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News