Donald Trump ar putea salva compania chineză ZTE

14.05.2018
Donald Trump ar putea salva compania chineză ZTE

Soarta companiei ZTE pare să fie destul de clară, aceasta anunţând săptămâna trecută încetarea operaţiunilor majore, ceea ce înseamnă că nu mai produce noi dispozitive. Se pare însă că există o mică speranţă pentru continuarea existenţei, întrucât preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a comunicat public că lucrează cu preşedintele chinez Xi Jinping pentru a soluţiona această situaţie. Nu este clar dacă cei doi vor ajunge însă la o înţelegere.

S-a dovedit luna trecută că ZTE a vândut dispozitive bazate pe tehnologie americană către Iran şi Coreea de Nord, acţiune care era interzisă în cadrul unui embargou faţă de cele două ţări. ZTE nu a recunoscut iniţial această vină şi a decis să nu pedepsească angajaţii care au dus la această situaţie. În consecinţă, Statele Unite au decis să aplice un embargou către ZTE, care împiedică compania să folosească tehnologie americană pentru şapte ani.

Având în vedere că chipset-urile Qualcomm sunt cele mai comune pe piaţa de smartphone-uri, iar sistemul de operare Android este norma pe piaţa de mobile, compania nu ar mai putea dezvolta smartphone-uri pentru aproape un deceniu. De asemenea, companiile taiwaneze precum MediaTek, care dezvoltă alternative la procesoarele Qualcomm, au fost ordonate de guvern să înceteze parteneriatele cu ZTE temporar, cât timp guvernul său realizează o investigaţie similară cu cea din SUA.

Pe profilul de Twitter al lui Donald Trump a apărut o declaraţie în care preşedintele Americii confirmă faptul că există deja demersuri pentru salvarea ZTE. „Eu şi preşedintele Xi din China lucrăm împreună pentru a salva rapid marea companie de telefoane ZTE. Prea multe locuri de muncă din China se vor pierde. Departamentul Comerţului a primit instrucţiuni să rezolve această situaţie”.

Când şi în ce condiţii va fi salvată compania ZTE nu ştim încă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult