Review HTC Evo 3D: impresionant doar pe hârtie

Review HTC Evo 3D: impresionant doar pe hârtie

Pe scara evolutivă a telefoanelor mobile, smartphone-urile cu ecran şi cameră 3D ocupă treapta cea mai de sus. Cu toate acestea, utilizatorii sunt încă precauţi când vine vorba de 3D, nu doar din cauza preţului ridicat ci mai ales a problemelor specifice (în principiu achiziţionarea de accesorii suplimentare şi experienţa sub aşteptări). HTC se numără printre temerarii care au decis să ia pulsul pieţei concret, oferind spre vânzare un astfel de terminal – HTC Evo 3D. Noi l-am testat şi urmează să vă împărtăşim impresiile noastre.

Ca să ne tenteze cu o experienţă 3D fără bătăi de cap, HTC a ales să doteze smartphone-ul cu două obiective foto / video pentru a compune imaginea şi un ecran auto-stereoscopic pentru afişarea conţinutului 3D. Astfel, nu mai avem nevoie de echipamente suplimentare (ochelari şi / sau televizor 3D pentru perceperea imaginilor în trei dimensiuni).

În cele aproximativ două săptămâni de utilizare, am învăţat să folosim camera şi am încercat să ne acomodăm cu această modalitate de vizualizare a pozelor şi a filmuleţelor. Pentru început, să vorbim despre fotografierea şi filmarea 3D.

HTC Evo 3D

Poze şi filme 3D

Pentru activarea modului 3D, există un switch (Camera Mode: 2D / 3D), amplasat pe marginea dreaptă a smartphone-ului, imediat lângă declanşator.

După selectarea modului 3D, veţi observa şi activarea ecranului auto-stereoscopic ce afişează imaginile cu un câmp de profunzime remarcabil, dar care necesită poziţionarea optimă a telefonului, la o distanţă şi un unghi bine ales – în principiu cam 20 de cm, privirea perpendiculară pe ecran. Cu cât priveşti mai din lateral, efectul 3D se pierde şi imaginea apare dublată.

În momentul în care fotografiezi, este foarte important să menţii o poziţie fixă a telefonului. Dacă imaginea este un pic mişcată, în modul 3D efectul se amplifică şi mai mult, iar poza devine aproape indescriptibilă. Din acest motiv, multe dintre fotografiile 3D realizate seara sau în lumină slabă sunt ratate. Recomandăm utilizarea camerelor 3D în condiţii bune de iluminare.

HTC Evo 3D

Pozele 3D sunt salvate într-un format special, un fişier cu extensie .MPO. Acest fişier poate fi prelucrat cu un software special (ex: Stoik Imagik) pentru a putea fi vizualizat şi pe monitoarele normale: poate fi transformat în JPEG normal sau în JPEG cu caracteristici 3D anaglif. Pentru vizualizarea imaginilor anaglif, aveţi nevoie de clasicii ochelari cu o lentilă roşie şi una albastră.

În cazul clipurilor video 3D, deşi sunt înregistrate în format MPEG-4, nu pot fi vizionate normal pe calculator. Deoarece se folosesc ambele camere la filmare, sistemele care nu pot compune imaginea vor afişa practic două clipuri identice, alăturate: unul asociat camerei din stânga, celălalt camerei din dreapta. Aşadar, când înregistraţi video, alegeţi modul 3D doar pentru vizionări exclusiv pe telefon, în rest, dacă vreţi să puneţi filmele pe TV, selectaţi modul standard 2D.

Ca experienţă, considerăm implementarea 3D pe telefon un moft. Este mai degrabă un rod al marketing-ului entuziast în detrimentul judecăţii practice. Abia la IMAX 3D putem spune că vedem filme 3D cât de cât decent. Pe ecranul unui telefon, fie el de 4.3 inch, nu există niciun strop de plăcere ci mai mult un efort continuu de acomodare a ochilor.

HTC Evo 3D

Calitate imagini şi filmuleţe

Ne limităm doar la câteva cuvinte despre calitatea camerei pentru că nu are rost să scriem o întreagă cronică despre o implementare absolut mediocră.

Indiferent că pozezi 2D sau 3D, contrastul, detaliile, calculul expunerii şi zgomotul din imagine se situează la un nivel inacceptabil pentru un produs care se vrea a fi „ultimul răcnet”. Degeaba au pozele 8 MP când calitatea per ansamblu ne trimite aproape de originile fotografierii cu telefonul mobil. Dispozitive de acum cinci, şase ani, cu camere de 2 MP (Sony Ericsson K750 şi W800, Nokia N90 şi altele), realizau poze mai bune decât acest HTC.

Exemplele de mai jos sunt grăitoare.

HTC Evo 3D Sample Photo HTC Evo 3D Sample Photo
HTC Evo 3D sample photo HTC Evo 3D

Video sample 2D

Video sample 3D

Performanţe şi autonomie

Lăsând în urmă partea de foto / video, HTC Evo 3D punctează excelent la restul capitolelor, fiind la ora actuală unul dintre smartphone-urile din top 10 la capitolul performanţe. Practic, exceptând camera, Evo 3D are o configuraţie similară cu HTC Sensation, prin urmare şi experienţa de zi cu zi este comparabilă.

În testul Quadrant Standard pe care l-am rulat, HTC Evo 3D a obţinut 1925 de puncte.

Autonomia s-a dovedit una tipică pentru dispozitivele inteligente high-end. Utilizat mult pe Internet şi multimedia (două ore browsing, două ore muzică, o oră jocuri şi o oră de convorbiri), HTC Evo 3D s-a descărcat în aproximativ 12 ore după ce a fost scos de la încărcat.

HTC Evo 3D

Plusuri şi minusuri

[+] Configuraţie cu procesor dual core;
[+] Ecran capacitiv de 4.3 inch şi 940 x 560 pixeli;
[+] Rulează ultima versiune de Android (Gingerbread 2.3.4);
[+] Interfaţă HTC Sense 3.0;
[+] Un smartphone complet atât ca hardware, cât şi din punct de vedere al aplicaţiilor livrate şi disponibile.

[-] Calitatea pozelor şi filmuleţelor lasă mult de dorit;
[-] Filmele şi pozele 3D pot fi vizualizate doar pe telefon sau, în cazuri de excepţie, de pe telefon pe monitoare auto-stereoscopice;
[-] Preţ piperat (aproximativ 2500 de lei).

Concluzie: HTC Evo 3D este un smartphone cu performanţe remarcabile, dar pică exact acolo unde ar fi trebuit să strălucească: la poze şi filmări. Indiferent că alegem modul 2D sau 3D, aceastea au o calitate mediocră pe care nici măcar persoanele care utilizează ocazional camera nu o pot trece cu vederea.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News