Telefonia mobilă pe val – 6 miliarde de abonaţi în întreaga lume

15.10.2012
Telefonia mobilă pe val - 6 miliarde de abonaţi în întreaga lume

International Telecommunication Union (ITU) este o agenţie din cadrul Naţiunilor Unite, responsabilă cu tehnologiile aferente comunicaţiilor şi informaţiilor. Ea a anunţat de curând că numărul abonaţilor de telefonie mobilă a depăşit şase miliarde la sfârşitul lui 2011. Între aceştia, China şi India se pot lăuda fiecare cu cât un miliard de abonaţi. În condiţiile în care ştim că suntem şapte miliarde de oameni pe Terra, asta înseamnă că şase oameni din şapte au un telefon mobil.

Samsung Galaxy S III - un smartphone de top

Răspunsul este nu. Când un operator de telefonie mobilă îşi numără abonaţii, ia în considerare toate numerele de telefon pe care le operează. Dacă am aduna numărul abonaţilor principalelor companii de telefonie mobilă din ţara noastră, am depăşi cu mult numărul locuitorilor. Sunt foarte mulţi utilizatori care folosesc două sau chiar trei numere de telefon. Există un motiv foarte bun pentru care există telefoane dual SIM, triple SIM sau chiar quad SIM. În plus, abonat nu înseamnă doar o persoană care a semnat un abonament cu o anumită companie. Chiar şi cei care folosesc cartele reîncărcabile sunt consideraţi abonaţi. Nu în ultimul rând, să menţionăm şi companiile care fac abonamente de grup pentru angajaţi.

Nu am acces la statisticile ITU, însă este clar că numărul global al utilizatorilor de telefoane mobile nu este de şase miliarde. Dacă Europa şi America de Nord sunt foarte bine acoperite de reţele de telefonie mobilă, la polul opus se află Africa. America de Sud şi Asia se pot lăuda cu o rată de acoperire în creştere. O altă cifră interesantă oferită de ITU este cea legată de conexiunile mobile de date broadband. Se pare că în 2011 ele au depăşit numărul de conexiuni broadband fixe. Asta înseamnă că mai multe persoane au acces la Internet fără fir decât prin cablul de date fizic.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News