50 de ani de televiziune prin satelit

12.07.2012
50 de ani de televiziune prin satelit

Obişnuim să luăm convorbirile telefonice, transmisiunile de date sau vizionarea canalelor TV de la distanţe mari ca pe un avantaj banal al civilizaţiei moderne, însă nu trebuie să uităm de începuturile acestora: acum 50 ani, Telstar 1 a facilitat pentru prima dată o transmisie video prin intermediul unui satelit.

Lansat cu două zile înainte, satelitul Telstar 1 a fost activat pe data de 12 iulie 1962, 11 iulie pe teritoriul Statelor Unite, şi a transmis primul semnal video între Statele Unite şi Europa. Prima emisiune TV de test, care a fost emisă din Andover Earth Station, Maine, SUA şi recepţionată în Pleumeur-Bodou Telecom Center, Brittany, France, a cuprins imagini cu steagul american şi cu fostul preşedinte J. F. Kennedy, francezii făcând şi ei ulterior o transmisie care a inclus o înregistrare cu cântăreţul Yves Montand şi secvenţe sportive. Un eşantion al calităţii acestor imagini poate fi vizualizat mai jos.

Prima imagine TV transmisa prin satelit

Deoarece satelitul nu avea o orbită geosincronă, acesta nu putea transmite decât 20 de minute din totalul de 2,5 ore necesare pentru o mişcare de revoluţie completă. Însă această scurtă perioadă, în care au fost efectuate şi primele convorbiri telefonice şi transmisii fax transoceanice efectuate prin intermediul unui satelit, a marcat un pas major în evoluţia modului în care comunicăm şi ne informăm.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News