Sistemul de operare al Coreei de Nord disponibil pentru download

09.01.2015
Sistemul de operare al Coreei de Nord disponibil pentru download

Deşi din exterior Coreea de Nord pare a fi o ţară fără prea mult acces la tehnologie, deja sistemul de operare naţional a ajuns la a treia versiune. Acesta poartă numele de „Red Star 3.0” şi este foarte asemănător cu un alt sistem de operare destul de popular prin vest: Mac OS X de la Apple. Cu toate acestea, la baza sa stă arhitectura Linux, la care au fost adăugate câteva lucruri noi.

Sistemul de operare este deja disponibil pentru download prin intermediul trackerelor de torrent în toată lumea, graţie unui leak din interiorul Coreei de Nord. Cei care doresc să îl instaleze şi să îl folosească o vor face însă pe propria răspundere. Fiind un software dezvoltat de către guvernul unei ţări cu regim de conducere totalitar, nu există garanţia că sistemul utilizatorului nu poate fi accesat de la distanţă şi verificat. De asemenea, va fi foarte greu de folosit, având în vedere că vine doar în limba coreană.

În afară de interfaţa foarte similară cu cea pe care Apple o foloseşte pe computerele sale, Red Star 3.0 oferă şi acces la o suită destul de cuprinzătoare de aplicaţii. Există un browser web numit Naenara, care pare a fi o clonă de Firefox, suport pentru aplicaţii Windows 3.1 într-un wrapper Wine, cât şi software de bază pentru procesarea de cuvinte într-un program asemănător cu Word, accesul la o aplicaţie pentru compunerea muzicii pe portativ, un player video, o aplicaţie pentru imagini şi o agendă digitală.

Deşi Red Star nu este deloc special în vreun fel sau altul, acesta reprezintă o curiozitate interesantă, având în vedere că provine dintr-o ţară în mare parte izolată de restul lumii, cu acces limitat la tehnologie şi internet. Culmea este ca noul Red Star este neaşteptat de funcţional şi oferă o interfaţă uşor de folosit. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult