Cel mai puternic chipset pentru dispozitive Apple, produs în fabricile rivalului Samsung

06.04.2015
Cel mai puternic chipset pentru dispozitive Apple, produs în fabricile rivalului Samsung

Confirmând zvonuri mai vechi, surse cu legături în industrie confirmă acordarea unui contract foarte profitabil, prin care Samsung devine unicul furnizor de chipseturi Apple A9, produse la fabrica Giheung din Coreea de Sud şi în facilităţile partenerului Globalfoundries.

Aparent, orgoliile şi rivalitatea afişată în public nu au nici o legătură cu relaţiile de afaceri, Samsung câştigând un contract pentru producerea în exclusivitate a chipsetului A9, proiectat de Apple şi destinat echipării următoarei generaţii de dispozitive cu sistem iOS.

Potrivit informaţiilor obţinute de Bloomberg, doar anul trecut Apple a cumpărat chipseturi în valoare de 25.8 miliarde dolari, reprezentând aproximativ 7.6% din totalul achiziţiilor de microprocesoare făcute la nivel global. Principalul beneficiar a fost însă TSMC, conflictul dus de Samsung prin tribunale fiind soldat cu pierderea contractului pentru fabricarea procesorului A8.

Cel mai puternic chipset pentru dispozitive Apple, produs în fabricile rivalului Samsung

Dacă va fi confirmat oficial, contractul acordat de Apple ar putea readuce divizia de semiconductoare Samsung înapoi pe profit, după ce anul trecut au fost raportate pierderi consistente ajungând la 914 milioane dolari. Cu noul contract, analizele investitorilor indică o sumă de bani cam de aceeaşi magnitudine, reprezentând însă creşterea profitului pentru anul acesta.

Ţinând cont de disputele avute în trecut, este posibil ca Samsung să fi făcut unele concesii pentru obţinerea acestui contract, detaliile exacte urmând să fie anunţate mai târziu. Momentan, nu este clar dacă Apple va mai continua şi colaborarea cu TSMC, cele nouă companii revuzând să comenteze pe marginea acestui subiect.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult