Site-ul Ortodoxinfo.ro, închis de ANCOM pentru distribuirea de știri false

26.04.2020
Site-ul Ortodoxinfo.ro, închis de ANCOM pentru distribuirea de știri false

Arbitrul pieței telecom din România, ANCOM, a închis site-ul Ortodoxinfo.ro pentru distribuirea de informații false. Măsura a fost cerută de ministrul de Interne, Marcel Vela.

„(Ortodox.info) Prezintă informații vădit false și care au potențialul de a crea comportament social nejustificat și panică în rândul cetățenilor”, potrivit ANCOM.

Instituția a acționat în baza decretului care a instituit starea de urgență în România. Acesta permite închiderea site-urilor care distribuie știri false.

Printre articolele publicate pe Ortodox.info se numără titluri alarmiste precum: „Se pregătește omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare și exterminare”, „Stocarea de informații sub piele, ca un tatuaj interior, prin nanocristale introduse împreună cu un vaccin se poate face chiar acum” sau „Azi, declarațiile pe propria răspundere, mâine certificate imunitare, fără de care nu vom putea ieși din casă nevaccinați”.

Acesta nu este primul site închis în România în contextul pandemiei. Pe 20 martie, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că ministrul Marcel Vela a cerut ANCOM blocarea site-ului Breackingnews.xyz pentru publicarea de informații false. Totodată, cu puțin timp înainte, pe 18 martie, autoritățile au închis site-ul Stiridemoment.ro din același motiv. Alte două site-uri închise din cauza știrilor alarmiste distribuite sunt Romania-veche.ro si Justitiarul.ro. Pe ultimul a fost publicat articolul „ATENŢIE: TRUC & INSELACIUNE sau Antenele 5G şi COVID?”.

Mai multe state încearcă să combată știrile false în această perioadă. În Marea Britanie au fost distruse celule telecom 5G de oameni care cred că există o legătură între tehnologie și COVID-19. Mai mult, celebrități, printre care celebrul Woody Harrelson, susțin teoria controversată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult