Huawei P40 Lite review: best buy chiar și fără Google?

11.05.2020
Huawei P40 Lite review: best buy chiar și fără Google?

Huawei a demonstrat în ultimii câțiva ani că poate să se impună pe multe piețe din lume cu smartphone-uri ieftine cu capabilități mid-range. Modelele Lite ale seriilor P din trecut au fost unele dintre cele mai bine vândute dispozitive mobile la nivel mondial, succes garantat de performanță ridicată și prețuri accesibile. Huawei P40 Lite promite același lucru și în 2020, însă la un preț chiar mai mic decât al modelului P30 Lite de anul trecut. Diferența majoră este însă faptul că P40 Lite pornește în cursă cu un dezavantaj față de alte dispozitive ieftine din piață: lipsa serviciilor Google, dorite încă de mulți potențiali clienți.

Huawei P40 Lite: un design unic în seria P40

La nivel hardware, Huawei pare să fi aplicat multe dintre lecțiile învățate în ultimii câțiva ani pe segmentul mid-range superior și high-end în design-ul lui P40 Lite. Dacă anul trecut doar modelele mid-range premium și high-end erau livrate cu ecrane perforate, care găzduiesc camera foto frontală într-un colț, în cazul de față, P40 Lite, un model mid-range obișnuit, adoptă această caracteristică.

Modelul pe care l-am testat vine într-o culoare verde foarte arătpasă, cu un spate din plastic și o ramă metalică plăcută atingerii. Pot înțelege de ce Huawei folosește plastic în cazul modelului Lite, acesta fiind dedicat celor cu bugete limitate, deci utilizarea sticlei ar crește inutil prețul. Apoi, rama metalică asigură o construcție robustă, care ar putea oferi un plus de rezistență în cazul unui șoc mecanic. De altfel, Huawei livrează acest telefon cu o protecție de ecran aplicată din fabrică, ceva ce mulți vor aprecia. Ce nu am găsit în cutie este o husă, dar fiind vorba despre un model care probabil că va fi popular printre utilizatori, probabil că se găsesc destul de ușor.

Huawei P40 Lite back

Design-ul lui P40 Lite de la Huawei este diferit față de restul seriei P40. De exemplu, camera foto este încadrată într-un pătrat cu colțuri rotunjite, aceasta găzduind patru senzori. În partea de jos, pe lângă un port USB-C pentru încărcare, avem și un jack de 3,5mm pentru căști, iar pe laterala din dreapta butoanele Power și Volum sunt poziționate în partea de sus, într-o poziție ușor accesibilă cu degetul. De altfel, senzorul de amprentă din butonul Power este foarte bine poziționat și pare să funcționeze la fel de rapid precum cele pe care Huawei le folosește pe spatele dispozitivelor sau chiar integrate în ecrane.

Ce face însă Huawei P40 Lite față de alte telefoane cu preț similar este însă integrarea unui încărcător rapid foarte puternic, de 40 W, același pe care îl întâlnim și pe modelele de top ale companiei, cât și o pereche de căști cu jack. Foarte puțini alți producători oferă astfel de accesorii în segmentul mid-range.

Huawei P40 Lite front camera

Performanță peste medie

Huawei a adoptat de câțiva ani o strategie interesantă atunci când vine vorba despre performanța dispozitivelor lor. Practic, compania folosește doar câteva modele de chipset-uri Kirin, pe care le integrează pe întreaga sa gamă de produse. Astfel, ai șansa să poți cumpăra un dispozitiv la fel de performant precum cel de top la jumătate de preț, diferențele fiind celelalte componente și capabilitățile foto, de exemplu.

În cazul lui P40 Lite, procesorul Kirin 810 este unul foarte performant, care depășește alte chipset-uri din aceeași gamă. Acesta este și motivul pentru care telefonul se simte foarte fluid în utilizare, în timp ce beneficiază de acces la câteva funcții în plus pe care alte dispozitive atât de ieftine nu le au. Vorbim despre un mod de fotografiere AI cu recunoaștere a scenelor, cât și despre un mod nocturn care ridică performanța acestui dispozitiv semnificativ.

Huawei P40 Lite side

În teste sintetice, Huawei P40 Lite este cam la fel de puternic precum un model de top al companiei de acum vreo 2 ani, de exemplu, o performanță deloc de lepădat. De altfel, acesta este unul dintre puținele modele de smartphone-uri mid-range cu un procesor pe 7nm, lucru care asigură și un consum scăzut de baterie.

Benchmark

  • AnTuTu – 300.944 puncte
  • GeekBench 5 – Single-Core: 594 / Multi-Core: 1.889
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan – 2.586
  • PCMark – 7.795

Huawei P40 Lite – autonomie bună, încărcare foarte rapidă

Și că tot a venit vorba despre autonomie, P40 Lite se prezintă foarte bine și la acest capitol, fiind unul dintre telefoanele care necesită încărcare destul de rar. O utilizare medie poate să asigure o autonomie de aproximativ de două zile. Iar dacă ai nevoie cumva peste zi să încarci telefonul, folosind adaptorul de priză SuperCharge de 40W din pachet, acesta se incarcă extrem de repede (cam într-o oră), la aceeași viteză precum modelele P40 și P40 Pro, de exemplu.

Huawei P40 Lite bottom

Și totuși unde sunt compromisurile care fac acest telefon să fie atât de ieftin? Pai display-ul în primul rând. Acesta este un IPS Full HD+ bunicel, însă fără capabilitățile unor ecrane mai noi, precum redare de conținut HDR, sau luminozitate foarte mare. Poate că în soare foarte puternic, telefonul nu va face față la fel de bine precum alte modele mai scumpe. Apoi, după cum am zis, materialele de construcție sunt ceva mai de buget, cu capacul din plastic lucios pe spate. În cele din urmă, avem software-ul, sau lipsa multor aplicații, dar și serviciilor Google. Compania Huawei pare să fie dispusă să scadă prețul dispozitivelor sale care sunt livrate exclusiv cu Huawei Mobile Services.

Software-ul este încă limitat, dar avansează

Am mai discutat anterior despre situația Huawei și lipsa serviciilor Google. În timp ce în continuare acestea lipsesc, lucrurile s-au mai îmbunătățit, câteva aplicații românești fiind deja disponibile pe AppGallery. De asemenea, chiar Huawei are acum o aplicație pe magazinul său, creată de comunitate numită More Apps, care oferă soluții alternative la instalarea acestora.

Practic, ca utilizator de Huawei, va trebui să ai permanent două sau chiar trei magazine de aplicații. App Gallery, care vine preinstalat, Amazon, care include multe dintre aplicațiile de social media care lipsesc de pe cel Huawei, cât și ApkPure, recomandat de multe ori de către More Apps, ca sursă alternativă.

Huawei P40 Lite back center

Astfel, am reușit să instalez toate aplicațiile populare de social media (Facebook, Messenger, WhatsApp și Instagram), Spotify, Netflix, Waze, Google Maps, Chrome și alte câteva. Desigur, cu limitări. În timp ce pe social media nu sunt probleme, pe Netflix nu poți reda decât în rezoluție SD. În cazul aplicațiilor Maps și Chrome nu poți folosi un cont Google pentru sincronizare de bookmark-uri sau pentru locuri preferate, întrucât acele funcții necesită servicii Google în fundal. Din fericire, există acum măcar un serviciu de hărți competent direct pe magazinul Huawei: Here We Go, fostul Nokia Here Maps.

Câteva lucruri despre aceste metode: în primul rând, acestea nu sunt recomandate de Huawei. Apoi, actualizările sunt anevoioase, fiind necesare din mai multe magazine separate. În cele din urmă, instalarea serviciilor Google pe cont propriu nu va asigura funcționarea lor în timp, orice actualizare de sistem sau de servicii Google pe partea de server putând opri accesul la ele.

În continuare există lipsuri în oferta de aplicații, iar YouTube, Drive sau Gmail nu pot rula pe aceste dispozitive ca aplicații native. Acestea pot fi însă accesate însă din browser. Aplicațiile bancare au început să apară, în timp ce diverse magazine și servicii românești au început să își lanseze aplicații pe aceste telefoane.

Huawei P40 Lite center

Huawei P40 Lite: sunt patru camere mai bune decât una singură?

S-ar putea să alegeți un model Huawei datorită calității camerei, însă. În cazul lui Huawei P40 Lite, camera foto este într-adevăr un avantaj, însă nu atât de mare pe cât am crede. Faptul că este un dispozitiv din seria P, care se concentrează pe realizarea unui sistem de camere de calitate nu înseamnă însă automat că Huawei P40 Lite are o cameră de top.

Ba chiar, camera sa este una „normală” în segmentul său de preț, fiind deosebită doar prin prisma faptului că beneficiază de mai mulți senzori și lentile decât ne-am aștepta. Din păcate însă, doar camera principală, de 48 de megapixeli este la o calitate medie, celelalte fiind destul de limitate.

Huawei P40 Lite camera

În lumină naturală, cadrele realizate cu P40 Lite pe camera principală arată bine, atât timp cât nu începi să te uiți prea atent. Majoritatea cadrelor au culori foarte saturate atunci când sunt realizate cu AI. Fără AI însă, acestea par „șterse”, așa că recomandarea mea ar fi să păstrați AI-ul pornit. În anumite situații, software-ul alege să supraexpună, iar detaliile nu sunt foarte înalte odată ce începi să dai zoom în poză. Camera ultra-wide în special este lipsită de detalii, uneori fotografiile având un „blur” sesizabil, de parcă nu a fost focalizat. În cele din urmă, avem o cameră macro, similară în performanță cu alte camere similare de pe telefoane de buget. Este necesară o lumină foarte puternică pentru a scoate rezultate decente.

Ultimul senzor este dedicat detecției de profunzime în modul portret. Decuparea este decentă pentru un telefon de buget, însă vizual, efectul nu este tocmai impresionant.

Foto zi

 

Pe timp de noapte însă, doar camera principală este utilizabilă. Cadrele rezultate sunt cam gălbui, tentă de culoare care va depinde de culoarea iluminării stradale, iar durata de expunere este de obicei pe la 7 secunde, deci avem de a face cu o captură destul de lentă. La final, detaliile nu sunt tocmai la o calitate foarte înaltă, iar în zonele mai întunecate ale fotografiei, culorile încep să se întrepătrundă

Foto noapte

Din nou, pentru segmentul său de preț, are o cameră decentă, însă nu este deloc apropiată de ceea ce oferă Huawei într-un segment de preț superior sau chiar de top. Numărul de camere și de funcții nu este direct proporțional cu calitatea cadrelor rezultate.

Concluzii

Huawei P40 Lite ar avea șansa să devină un best buy în 2020, pe care fanii acestui brand să îl aleagă, doar dacă aceștia sunt dispuși să facă sacrificii pe partea de software și servicii. Da, există „metode” de a folosi telefonul într-un mod cât mai normal, dar fără suport oficial Google, nu va fi niciodată 100% comparabil cu un dispozitiv cu servicii native, atât timp cât nu există o paritate între ofertele de aplicații.

Probabil că P40 Lite va fi adevăratul test pentru Huawei în 2020. Dacă acest model reușește să țină pasul vânzărilor în Europa cu modelul precedent, iar utilizatorii de adaptează la acest mod de utilizare, probabil că peste 1 sau 2 ani, diviza de smartphone-uri a celor de la Huawei va trece cu bine peste embargoul impus de SUA. Altfel, probabil că aceste dispozitive vor deveni niște produse de nișă, pe care pasionații de tehnologie le aleg pentru a le modifica software-ul. În orice caz, hardware-ul este bine pus la punct, iar din anumite puncte de vedere acesta întrece chiar și alte dispozitive mult mai scumpe la anumite capitole (precum viteza de încărcare și autonomia).

Părţi pozitive

+ Preț competitiv
+ Performanță bună
+ Autonomie peste medie și încărcare foarte rapidă
+ Cameră decentă pe timp de zi
+ Are în pachet încărcător rapid și căști cu jack

Părţi negative

- Nu are servicii Google din fabrică
- Oferta de aplicații App Gallery încă are câteva lipsuri, dar situația se îmbunătățește
- Capacul din spate este dintr-un plastic lucios, care se zgârie repede

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult