Samsung Galaxy Tab S6 Lite review: productivitate și entertainment pe tabletă

29.05.2020
Samsung Galaxy Tab S6 Lite review: productivitate și entertainment pe tabletă

După mai mulți ani în care au primit o atenție mai mică din partea publicului, tabletele se bucură acum de un succes neașteptat. Izolarea din perioada pandemiei de COVID-19 a readus în atenția tuturor tabletele ca dispozitive în special pentru productivitate, acestea fiind mai ușoare, mai portabile și mai longevive pe baterie decât un laptop tradițional. Desigur, tabletele de top precum Galaxy Tab S6 vor oferi posibilitatea de a înlocui aproape complet un laptop, însă există și variante mai ieftine, care pot oferi aproape toate capabilitățile de top, într-un format mai compact și în special… mai ieftin. Galaxy Tab S6 Lite este una dintre aceste tablete, care a reușit să mă surprindă, în special când vine vorba despre productivitate pentru munca de birou.

Galaxy Tab S6 Lite vine cu design premium la preț de dispozitiv mid-range

Dacă doar te uiți la Galaxy Tab S6 Lite, fără să verifici lista de specificații hardware sau prețul, ai putea să juri că avem de a face cu o tabletă premium. Adevărul este însă că Samsung a livrat cu acest model o tabletă de medie, care împrumută destule caracteristici premium cât să se simtă ca un produs de top în utilizare. Avem de a face cu o tabletă foarte subțire, destul de ușoară, cu o carcasă metalică plăcută la atingere și o suprafață de sticlă cu ramă destul de subțire în jurul ecranului.

Samsung face tablete încă de la începuturile acestei categorii de dispozitive, iar lecțiile pe care le-a învățat de-a lungul timpului sunt aplicate pe Tab S6 Lite. Vorbim despre un balans aproape perfect al dispozitivului, prezența unui port USB Type-C pentru încărcare și conectarea de accesorii și un jack de 3,5 mm pentru conectarea unor căști, cât și prezența unui slot microSD pentru extinderea memoriei interne.

Galaxy Tab S6 Lite front

Pe partea din spate, în afară de modulul de cameră și logo-ul Samsung, doar dungile pentru antene se mai fac remarcate. Modelul testat este echipat și cu un modem 4G, deci poate fi folosită pentru lucru oriunde, fie că ești acasă, unde ai cu siguranță o conexiune Wi-Fi, sau în deplasare unde este de ajuns să ai acoperire de rețea pentru conectare la internet.

Tableta este livrată cu un adaptor de priză de 10W, un cablu de încărcare USB Type-C și cu o surpriză plăcută: un stylus. Alți producători vând acest accesoriu separat, însă Samsung consideră că acesta reprezintă o parte importantă a experienței de utilizare. De altfel, Samsung este una dintre puținele companii care pune un accent atât de mare pe S-Pen, seria de telefoane Note fiind celebră pentru asta.

Un ecran luminos de dimensiuni generoase

Samsung este o companie cunoscută pentru display-urile sale OLED, însă în cazul tabletei Tab S6 Lite, compania a apelat la un panel LCD. Motivul este probabil prețul, întrucât această tabletă trebuie să fie cât mai accesibilă în piață. Chiar dacă ai putea spune că un panel OLED este preferabil unui LCD, adevărul este că dacă nu ai citi despre asta, probabil că nu ți-ai da seama în realitate că această tabletă nu are unul.

Samsung folosește un LCD de calitate înaltă, care reproduce culori naturale și oferă o luminozitate peste medie. De altfel, sticla ecranului, chiar dacă este „glossy”, nu reflectă la fel de multă lumină precum în cazul altor tablete pe care le-am folosit în ultima perioadă. Astfel, cu o luminozitate destul de mare și cu un ecran cu reflexii minime, tableta poate fi folosită cu ușurință chiar și în aer liber, în soare puternic.

Galaxy Tab S6 Lite video

Desigur, formatul ecranului de 16:10 este un alt atu al acestei tablete. Fiind realizată în special pentru productivitate, faptul că ai mai mult spațiu pe verticală reprezintă un avantaj foarte mare atunci când citești sau scrii un text, sau când editezi un tabel în Excel.

Totuși, ecranul este pe un format destul de wide, deci nici redarea de filme sau jocuri nu este afectată. Clipurile 16:9 vor fi afișate cu dungi negre subțiri deasupra și sub conținut, în timp ce anumite jocuri oferă suport nativ pentru rezoluții 16:10.

Performanță mid-range, dar ideală pentru cazurile de utilizare propuse

Dacă la capitolul construcție, și chiar display, Samsung pare să joace într-o ligă superioară, la capitolul performanță ne dăm totuși seama că Galaxy Tab S6 Lite este o tabletă de medie. Testele de performanță confirmă asta, însă, ca de obicei, acestea nu spun toată povestea. Ai putea spune că există sau tablete produse chiar și de către Samsung cu performanță superioară. Dar aceste lucruri nu contează atât de mult.

Adevărul este însă că pentru cazurile de utilizare pentru care tableta Tab S6 Lite a fost gândită, aceasta se descurcă fără probleme. Vorbim aici despre aplicații de tip office, despre editare de fotografii, desen cu ajutorul stylus-ului sau vizionarea de clipuri video. Poți face oricare dintre aceste activități pe Galaxy Tab S6 Lite fără să simți că folosești o tabletă dintr-o gamă mai ieftină.

Galaxy Tab S6 Lite word

Da, unele aplicații se deschid mai greu decât pe Galaxy S20, de exemplu. De asemenea, nu poți rula la fel de multe aplicații în fundal fără să simți o oarecare îngreunare. Tableta nu este însă gândită pentru a înlocui telefonul, ci pentru a-l completa. Filmările 4K, rularea a 5 aplicații de social media și preluarea de apeluri rămân pe telefon, în timp ce pe tabletă scrii, desenezi sau te uiți la un clip pe YouTube sau la un serial pe Netflix.

Benchmarks

  • AnTuTu – 162.982
  • GeekBench 5 – Single-Core: 342 / Multi-Core: 1.115
  • Sling Shot Extreme (Vulkan) – 1.478
  • PCMark Work 2.0 – 5.496

Galaxy Tab S6 Lite: utilizare de o zi de muncă la o singură încărcare

Tabletele s-au remarcat încă de la primele iterații cu autonomie excelentă, iar acestea s-au menținut în timp, chiar dacă display-urile au devenit mai performante și procesoarele mai rapide. Galaxy Tab S6 Lite oferă cele 10 ore promise de către Samsung în utilizare normală și chiar le întrece uneori, în funcție de ce aplicații rulezi. Vei putea lucra toată ziua pe acest model fără emoții. Fie că scrii un text, asculți muzică în fundal sau stai pe Zoom într-o videoconferință, tableta ar trebui să țină măcar cele 8 ore de lucru normale.

Tableta se încarcă destul de greu cu adaptorul de priză din cutie, putând ajunge la 100% în câteva ore bune. Totuși, dacă o încarci puțin câte puțin, nu vei observa asta. În plus, un caz realist de utilizare al unei tablete este să o folosești pe parcursul zilei pentru productivitate și puțin seara pentru divertisment. Apoi, noaptea, o poți lăsa la încărcat. Nu am ajuns niciodată în punctul în care tableta să se închidă pe parcursul unei zile de utilizare și sunt slabe șanse să pățești asta în utilizare normală.

Galaxy Tab S6 Lite notes

Software puternic, gândit pentru productivitate

Tableta Tab S6 Lite este livrată din fabrică cu Android 10 și interfața One UI 2.0, aceeași pe care am întâlnit-o de curând și pe telefoanele Galaxy S20 sau Galaxy Z Flip. Cei care folosesc telefoane Samsung zilnic se vor simți ca acasă pe această tabletă, toate meniurile și butoanele fiind aproape identice. Interfața One UI pare să se adapteze bine la ecranul mare al tabletei, iar din fabrică ai pre-instalate majoritatea aplicațiilor pe care probabil ți le dorești.

Suita Office de la Microsoft este prezentă încă de la început, fiind necesară doar autentificarea cu un cont Microsoft ID pentru a-ți sincroniza munca de pe toate dispozitivele, în timp ce Samsung vine cu propriile aplicații dedicate productivității cu un stylus. Acestea sunt „împrumutate” de pe smartphone-urile Note și includ o aplicație pentru notițe care poate fi folosită și pentru schițe, posibilitatea de a scrie de mână pe ecran, selecția unei secțiuni pentru un decupaj și alte câteva astfel de funcții.

Pentru redactarea de texte, Samsung oferă și o tastatură oficială, disponibilă separat pentru Tab S6 Lite. Nu am avut acel model la test, însă folosind o tastatură Bluetooth oarecare, am putut redacta texte pe ea fără probleme.

Ba chiar am instalat și noua aplicație de desen Krita, care a ajuns pe Android. Aceasta este o alternativă open source și foarte competentă pentru Photoshop și pare să ofere suport pentru stylus-ul S-Pen de la Samsung nativ, fără a fi necesară vreo configurare. Aceasta recunoaște chiar și presiunea stylus-ului, putând desena linii mai groase atunci când apeși mai tare.

Dar S-Pen-ul nu va fi folosit tot timpul, așa că atunci când nu îl folosești, îl poți atașa magnetic de partea de sus a tabletei. Chiar dacă inițial această poziție îți poate da emoții, magneții sunt destul de puternici pentru a împiedica căderea accidentală. Desigur, dacă lovești tableta de ceva în zona respectivă, stylus-ul va cădea. Important de menționat este că într-o geantă s-ar putea ca S-Pen-ul să se dezlipească. Totuși, fiind vorba de o tabletă de medie cu un preț accesibil, nu m-aș fi așteptat ca aceasta să vină în primul rând cu un stylus și apoi ca acesta să poată fi atașat magnetic de tabletă.

Software-ul permite rularea mai multor aplicații simultan, fie în mod „split”, care împarte ecranul în două părți, fie în mod „fereastră”. Astfel, poți afișa deasupra celor două aplicații principale alte aplicații în versiuni mai mici, care pot fi redimensionate după bunul plac. Acestea pot fi făcute transparente sau pot fi micșorate și mărite la nevoie. Poți ține, de exemplu, un browser și un fișier în Word deschise pe ecranul principal și aplicația de notițe deasupra lor, pe care o poți consulta din când în când. De asemenea, un client de e-mail sau de mesagerie instantă poate fi de asemenea folosit în acest mod pentru comunicare rapidă.

Această funcționalitate poate fi utilă în special în timpul unor videoconferințe prin Zoom, Skype sau alte servicii. Poți avea un document pe care să îl consulți la îndemână în timp ce comunici cu colegii de serviciu. Posibilitățile sunt limitate doar de necesitățile fiecărui utilizator, însă majoritatea cazurilor de utilizare în regim multitasking pot fi realizate fără probleme pe Galaxy Tab S6 Lite.

Galaxy Tab S6 Lite main

Securitatea este o altă componentă a muncii la birou în era digitală, iar Samsung a echipat Tab S6 Lite cu funcțiile de securitate Knox. Vorbim despre servicii care rulează în fundal pentru protejarea datelor și împiedicarea tentativelor de hacking, pentru a ne asigura că datele stocate pe tabletă rămân în siguranță tot timpul. Pentru securizarea dispozitivului însă, va trebui să ne bazăm pe o parolă PIN și pe recunoașterea facială cu ajutorul camerei frontale. Aceasta din urmă nu este cea mai eficientă metodă de securizare, însă este foarte rapidă în utilizare, putând trece direct la utilizarea tabletei imediat ce ecranul este aprins.

O singură critică aș avea pentru camera frontală de pe Galaxy Tab S6 Lite: poziția sa. Camera este poziționată undeva în stânga, iar în timpul apelurilor video, utilizatorul pare că nu se uită la ecran ci undeva în lateral. Tableta pare să fie gândită pentru a fi folosită în mod landscape în cea mai mare parte a timpului, așa că o poziționare pe muchia de sus (sau dreapta, dacă o privești în mod portret) ar fi fost mai naturală.

Galaxy Tab S6 Lite este potrivită și pentru entertainment

Productivitatea pare să fie punctul forte al acestei tablete, însă nici la capitolul entertainment nu stă deloc rău. Cu un ecran mare și luminos și un sistem audio stereo cu difuzoare „acordate” de AKG și compatibile cu Dolby Atmos, este greu să dai greș atunci când vine vorba despre redarea de filme, muzică și jocuri.

Pentru clipuri video, experiența de utilizare este foarte plăcută, dimensiunile și greutatea tabletei făcând vizionarea confortabilă pe parcursul sesiunilor lungi de „binging”, iar sunetul este redat puternic prin intermediul difuzoarelor stereo. Este important însă să activați funcția Dolby Atmos din setările rapide pentru a beneficia de puterea reală a difuzoarelor, cu sunet bogat. Fără această funcție, sunetul este doar… OK. Nu prea există motive să nu o folosiți.

Pentu gaming, tableta oferă o plajă largă de experiențe. Magazinul Google Play include unele dintre cele mai căutate jocuri ale momentului, printre care mai nou se regăsește și Fortnite. Nefiind un jucător de Fortnite, am testat mai degrabă Call of Duty Mobile și Asphalt 9, două jocuri de referință pentru platformele mobile. Ambele au rulat fără probleme de performanță, fiind setate automat pe cele mai potrivite niveluri de detalii. Ba chiar ambele jocuri oferă suport pentru gamepad-uri de console, iar sistemul de operare Android 10 permite conectarea acestora la tabletă. Astfel am putut juca aceste titluri cu un controller DualShock 4 pentru PlayStation 4, transformând Tab S6 Lite într-o adevărată consolă portabilă.

Galaxy Tab S6 Lite: concluzii

În aglomerația de modele de tablete cu Android neremarcabile din punct de vedere al design-ului și capabilităților, Tab S6 Lite de la Samsung este o adevărată sclipire. Aceasta vine cu multe dintre funcțiile și aplicațiile de care vei avea nevoie preinstalate, însă are acces și la cea mai mare selecție de aplicații din Google Play Store și Samsung Galaxy Store.

Fiind livrată cu un stylus în pachet și cu posibilitatea de a extinde spațiul de stocare cu un card microSD, aceasta este una dintre cele mai versatile tablete disponibile în gama sa de preț. Desigur, dacă simțiți că aveți nevoie de mai multă performanță, există și variante superioare, însă pentru majoritatea utilizatorilor, un model Galaxy Tab S6 Lite ar trebui să fie de ajuns, iar ceea ce primești nu ar trebui să te dezamăgească din niciun punct de vedere.

Părţi pozitive

+ Design și construcție premium
+ Stylus inclus în pachet
+ Software bine pus la punct pentru productivitate și multitasking
+ Autonomie bună
+ Difuzoare stereo și ecran de calitate
+ Acceptă carduri microSD

Părţi negative

- Camera frontală poziționată lateral
- Are doar recunoaștere facială pentru autentificare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult