O ţară a tras cu o rachetă Patriot de 3 milioane de dolari pentru a distruge o dronă de 200 de dolari

23.12.2020
O ţară a tras cu o rachetă Patriot de 3 milioane de dolari pentru a distruge o dronă de 200 de dolari
Foto: Profimedia Images

Un aliat al SUA a tras cu o rachetă sol-aer Patriot, în valoare de 3 milioane de dolari, pentru a doborî o dronă care costă 200 de dolari, a anunţat generalul David Perkins, la simpozionul Global Force, organizat de armata americană.

Nu a fost vorba de un exerciţiu militar, potrivit publicaţiei Futurism. „Avem un aliat foarte apropiat care s-a confruntat cu un adversar care folosea un mic quadrocopter (n.e. – dronă cu patru elice). L-au doborât cu o rachetă Patriot”, a spus Perkins, fără a da numele ţării. „Nu ştiu dacă a fost un schimb economic bun”, a adăugat generalul.

O rachetă Patriot poate lovi ţinte aflate la mare distanţă şi la orice altitudine. Capabilă să atingă viteze peste nivelul Mach 2 (aprox. 2.450 km/h), racheta este produsă de companiile americane Lockheed Martin şi Raytheon.

Citește și: VIDEO: Dronă cu aruncător de flăcări, folosită pentru a distruge cuiburi de viespi

O Unitate costă în jur de 3 milioane de dolari. Drona implicată era un model care se găseşte pe Amazon şi costă în jur de 200 de dolari, potrivit militarului american. Aceasta este capabilă să atingă o viteză maximă de 80 km/h.

O dronă ieftină nu este neapărat inofensivă

Drone de mici dimensiuni au mai fost folosite în trecut pentru a ataca baze sau poziţii inamice. Potrivit lui Perkins, aliatul SUA nu a vrut să rişte şi a răspuns la ameninţare folosind o rachetă scumpă şi foarte performantă.

Ăn Mexic, cartelurile traficanților de droguri folosesc drone pentru a-și asasina rivalii. Nu este vorba de modele militare de tipul MQ-9 Reaper, cu care americanii l-au ucis pe generalul iranian Qasem Soleimani, ci de drone civile precum DJI Mavic Air.

România se numără printre ţările care au achiziţionat sisteme Patriot de la americani.

Sursa: YouTube/Army Materiel Command Headquarters

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult