Realme 8 5G review: conectivitate de generație nouă la preț de buget

12.05.2021
Realme 8 5G review: conectivitate de generație nouă la preț de buget

Realme a intrat pe piața din România cu două smartphone-uri performante de buget, modelele Realme 8 și Realme 8 Pro, însă acelea nu erau echipate cu modem 5G. Sigur, infrastructura 5G nu este foarte dezvoltată în România, însă atunci când cumperi un telefon, de obicei acesta ar trebui să poată fi folosit câțiva ani (în medie 2 sau 3), așa că tehnologia cât mai nouă este un criteriu important pentru unii dintre cei care sunt în căutarea de telefoane noi. Astfel, pentru cei care vor neapărat un telefon 5G performant, de buget, Realme are acum o opțiune din aceeași serie cu celelalte două modele pe care le-am testat: Realme 8 5G. Acesta este echipat cu un sistem de camere noi, un chipset diferit și un ecran mai performant.

Realme 8 5G renunță la un element de design controversat de pe modelele 8 și 8 Pro

Chiar dacă Realme 8 5G poartă același nume precum modelele pe care le-am testat în urmă cu câteva săptămâni, acesta nu este obligatoriu o variație a acelor dispozitive. Sigur, păstrează liniile de design generale ale seriei Realme 8, însă adoptă un design ceva mai „cuminte”. Spun asta pentru că, spre bucuria mea, acest model nu mai are inscripționat pe capacul de pe spate mesajul „Dare to leap”. Realme 8 5G este un smartphone cât se poate de „normal”, cu un capac de plastic de culoare albastră. Culoarea în sine este însă interesantă, pentru că sub plasticul cu textură lucioasă avem o culoare „mată”, care reflectă lumina în diverse forme.

Telefonul este în schimb construit într-o manieră similară cu celelalte două modele. Avem de a face cu o ramă metalică pe margine, concavă sus și jos (un detaliu de design interesant) și sticlă deasupra ecranului, cu o folie de protecție aplicată din fabrică. Cât despre ecran, acesta este un LCD la 90 Hz, față de OLED-urile la 60 Hz de pe modelele anterioare, cu diagonală de 6,5”.

Realme 8 5G back

Pe partea din spate putem observa un sistem de camere care pare la prima vedere să integreze patru senzori, însă, în realitate, are doar trei, un cerc fiind acolo doar în scop decorativ. Modulul de cameră este similar însă cu cele de pe Realme 8 și 8 Pro, fiind un clasic „dreptunghi cu colțuri rotunjite”, dar camerele nu mai sunt însă ieșite în relief încă o dată, peste modulul de cameră.

Fiind un telefon din gama de medie, acesta vine echipat și cu un jack de căști. Este greu de înțeles cum pe telefoanele de medie, la rândul lor echipate cu baterii mari și construite cu un profil subțire, pot fi în continuare integrate astfel de componente, însă pe modele de la 700 de euro în sus nu. Având și jack de căști și port USB-C, poți folosi orice tip de căști pe fir dorești pe Realme 8 5G, inclusiv căști wireless.

Realme 8 5G back detail

În afară de căști, totul este inclus în pachet

Realme pare să înțeleagă că utilizatorii de smartphone-uri au nevoie de un minimum necesar de accesorii pentru fiecare smartphone în parte. Compania chineză oferă în pachet atât un adaptor de priză rapid (ceva ce începe să dispară de pe modelele de top), cât și o husă de silicon. Am amintit deja protecția pentru ecran, iar cablul de încărcare este nelipsit. Sigur, nu vine cu o pereche de căști, însă cele din pachetul telefoanelor sunt de obicei slabe, așa că nu este o pierdere foarte mare.

Realme 8 5G accessories

Ecranul LCD de pe Realme 8 Pro este mai bun decât te-ai aștepta

Trebuie să recunosc, că am fost puțin dezamăgit inițial când am văzut că Realme 8 5G nu integrează un ecran OLED, dar mi-am schimbat părerea repede. Asta pentru că dacă nu știam dinainte, aș fi putut să jur că este vorba despre un ecran OLED. Asta demonstrează că tehnologia LCD încă evoluează și oferă o experiență de vizionare foarte bună, însă poți vedea câteva limitări atunci când știi după ce să te uiți.

În primul rând, nuanțele de negru sunt mai „spălăcite”, lucru imposibil de emulat pe ecrane LCD fără o tehnologie de retro iluminare activă. Momentan tehnologiile mini-LED și micro-LED nu pot fi miniaturizate atât de mult pentru a fi integrate în smartphone-uri. Apoi, luminozitatea este clar mai slabă decât pe un telefon cu ecran OLED. Asta se observă în special în soare puternic.

Realme 8 5G screen top

Ecranul de pe Realme 8 5G este decent pentru un LCD în astfel de condiții, dar se poate mai bine. Cu siguranță există și LCD-uri mai performante, însă acelea sunt în general semnificativ mai scumpe, fiind folosite de companii precum Apple pe modele precum XR și iPhone 11. Pentru un LCD de buget însă, ecranul de față este peste așteptări, mai ales când luăm în calcul că rulează la 90 Hz, lucru care ce asigură fluiditate în utilizare.

Totuși, pentru că este un ecran LCD, mai apare o altă limitare față de Realme 8 și 8 Pro: lipsa unui senzor de amprentă în ecran, acesta fiind mutat pe laterala din dreapta, în butonul Power. Nu pot să mă plâng însă. Prefer această poziție față de amprenta în ecran.

Realme 8 5G screen bottom

Performanța este „în grafic” pentru acest segment de piață

Realme 8 5G este primul smartphone care ajunge în redacția Go4it echipat cu un chipset din gama MediaTek Dimensity. Asta pentru că majoritatea producătorilor care folosesc aceste procesoare le integrează de obicei în dispozitive care se vând predominant în țări din Asia, versiunile europene fiind de obicei echipate cu alternative de la Qualcomm sau cu alte variante MediaTek. În cazul de față avem de a face cu un Dimensity 700, care integrează și un modem 5G, unul dintre cele mai ieftine modele cu 5G de pe piață.

Totuși Dimensity 700 rămâne competitiv din punct de vedere al performanței oferite, conform testelor sintetice. Acesta oferă rezultate comparabile cu modelele Realme 8 și 8 5G, care erau echipate cu procesoare Snapdragon, respectiv MediaTek Helio,  însă reușește chiar să le întreacă în câteva teste. Chiar și în testele de gaming 3DMark, Dimensity 700 s-a comportat foarte bine, fiind chiar recomandat pentru jocuri 3D pe setări de medie.

Realme 8 5G front

În utilizare reală însă, nu am sesizat niciun fel de probleme de performanță. Alături de ecranul la 90 Hz, experiența oferită de Dimensity 700 a fost una foarte fluidă. Totul se deschide repede, meniurile și animațiile sunt foarte plăcute în utilizare, iar cei 8 GB de pe modelul testat RAM sunt de ajuns pentru rularea mai multor aplicații simultan. Atenție însă, există și variante cu 4 și 6 GB RAM, care vor fi primele care vor fi lansate în România, deci rezultatele pot varia în funcție de versiune. Realme se laudă și cu o tehnologie de RAM virtual, care poate oferi pe modelele sale o îmbunătățire a performanței, însă nu am înțeles exact ce face această tehnologie. Posibil să fie un soi de mod de „hibernare” pentru aplicațiile care stau în fundal de mai mult timp, care pot fi apoi rapid „trezite” dacă sunt necesare.

Benchmarks

  • AnTuTu 9 – 362.491
  • GeekBench 5 – Single-Core: 568 / Multi-Core: 1.768
  • PCMark – 10.762
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan – 2.251
  • 3DMark Wild Life – 1.106
  • 3DMark Wild Life Extreme – 321

Autonomia lui Realme 8 5G este peste medie

Cu o baterie internă de 5.000 mAh, era greu de crezut că Realme 8 5G nu va oferi o autonomie bună. Chiar dacă are un ecran LCD la 90 Hz și integrează un modem 5G, acesta poate să asigure cel puțin o zi de utilizare destul de „serioasă”, cu ecranul activ timp de 5-6 ore. Cei care folosesc telefonul mai puțin ar trebui să atingă două zile de utilizare fără probleme.

Încărcarea este însă puțin cam lentă, adaptorul de priză din pachet oferind putere de numai 18W. Astfel, o încărcare completă a acumulatorului durează peste o oră.

Realme 8 5G back center

Software-ul Realme UI 2.0 este foarte similar cu Color OS

Software-ul lui Realme 8 5G este absolut identic cu ceea ce am întâlnit pe Realme 8 și 8 Pro. Acesta folosește ca bază Android 11 și aplică peste Realme UI 2, o versiune alternativă la Color OS de la Oppo. M-a deranjat și de această dată faptul că telefonul vine configurat din fabrică cu butoanele de navigație tradiționale (recent, back, home) și nu cu gesturi, așa cum ne-am obișnuit încă de la Android 9. Din fericire, acest mod de navigație poate fi activat.

Realme 8 5G hold front

Pentru că am avut un telefon de proveniență din Tailanda, nu pot comenta prea mult pe baza bloatware-ului integrat, întrucât versiunile de Europa sunt de obicei mai „curate”. Totuși, Realme instalează foarte multe aplicații proprii, însă și toate cele de la Google sunt prezente. Majoritatea aplicațiilor preinstalate pot fi șterse.

Senzorul de amprentă lateral este semnificativ mai rapid decât soluțiile integrate în ecran

Aminteam la capitolul display că Realme 8 5G nu are un senzor de amprentă în ecran, iar asta este un lucru bun, întrucât pe laterală, poziția este mult mai naturală pentru deblocare. De asemenea, senzorii de amprentă de acest gen sunt în general mai rapizi, iar Realme 8 5G confirmă din nou asta. Am avut mult mai puține situații în care amprenta nu a fost recunoscută pe Realme 8 5G decât pe Realme 8 sau 8 Pro. Motivul principal pare să fie faptul că degetul ajunge întotdeauna pe senzor la prima atingere, pe când pe modelele cu senzor în ecran, trebuie mai întâi să identifici zona.

Realme 8 5G power

La capitolul sunet însă, Realme 8 5G nu se ridică peste „frații” săi. Avem un singur difuzor mono care oferă un sunet puternic, însă nu foarte bine definit. Este clar că difuzorul nu este realizat pentru redare de muzică sau vizionare de filme la volum tare, ci pentru a putea fi auzit atunci când sună telefonul și pentru momentele în care vorbești pe speaker. Pentru multimedia este clar recomandată o pereche de căști sau, de ce nu, o boxă externă.

Camera foto de pe Realme 8 5G nu punctul forte al acestui dispozitiv

Realme 8 5G oferă o experiență clar superioară din punct de vedere al fluidității față de 8 și 8 Pro, dar vine și cu un procesor mai puternic cu modem 5G, ceea ce îl face alegerea potrivită pentru cei care vor mai întâi performanță. Totuși, atunci când vine vorba despre camera foto, acest model este în dezavantaj clar față de 8 Pro, care vine cu un senzor de 108 megapixeli, semnificativ mai performant. De altfel, sistemul de camere de pe Realme 8 5G nici nu oferă foarte multă flexibilitate, atunci când vorbim despre diverse perspective.

Asta pentru că dintre cele trei camere de pe spate, doar două sunt complet „active”. Una dintre ele folosește un senzor alb-negru, dedicat pentru calcularea distanței între telefon și subiect (2MP). Camera secundară este de tip macro (2MP), iar cea principală, wide, oferă un senzor de rezoluție mare: 48 megapixeli.

Realme 8 5G camera

Realme permite însă un zoom rapid la 2, respectiv 5x pe senzorul principal, cu rezultate variabile. Zoom-ul 2x pare să fie realizat prin crop pe senzor, deci rezultă imagini la o calitate similară cu ceea ce oferă și fără zoom. Din păcate, zoom-ul digital 5x este foarte mult procesat pentru reducerea zgomotului de fundal, încât majoritatea detaliilor se pierd.

Foto zi

Din fericire, camera principală face fotografii bune, atât timp cât există destulă lumină naturală. Atunci când lumina dispare, rezultatele sunt așa-și-așa. Asta pentru că nu dispune nici de stabilizare optică, deci inclusiv fotografiile realizate pe mod nocturn pot ieși puțin mișcate. Camera macro are însă nevoie de extrem de multă lumină, iar rezoluția de numai 2 megapixeli își spune cuvântul: cadrele nu rețin foarte multe detalii.

Foto noapte

Pentru o cameră de medie, în cazul în care nu aveți pretenții de mai mult decât zoom 2x, Realme 8 5G își face treaba cu brio, inclusiv pe modul nocturn. Aș fi preferat însă o cameră ultrawide în locul celei macro, pe care în general am observat că nu o folosesc deloc.

Concluzii

Realme 8 5G este încă un smartphone de buget performant al brandului chinez „înfrățit” cu Oppo. Cu toate că vine cu o serie de îmbunătățiri la nivel de performanță, nu poate fi declarat complet superior modelelor Realme 8 și 8 Pro. Fiecare dintre dispozitivele Realme 8 are propriile avantaje. Modelele 8 și 8 Pro au ecrane OLED, ceea ce acesta nu are, însă Realme 8 5G are ecran la 90 Hz, a cărui viteză în plus se simte în utilizare. De asemenea, camerele de pe 8 și 8 Pro sunt ceva mai performante și oferă puțin mai multă flexibilitate. Totuși, modelul de față vine echipat cu un modem 5G, care ar putea în timp să ofere viteze de transfer mai mari, odată ce rețelele se vor dezvolta în România.

Cert este că în această gamă de preț, vor exista întotdeauna compromisuri, important este să alegeți modelul potrivit pentru nevoile voastre, în funcție de avantajele individuale pe care dispozitivul le oferă. Reprezentanții Realme spun că modelul Realme 8 5G se lansează săptămâna viitoare, pe 18 mai, la un preț recomandat de 1.029 lei pentru varianta 4+64 GB și 1.129 lei pentru varianta 6+128 GB.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult