Noul update de Windows 11 agravează problemele de performanță pe sisteme AMD

13.10.2021
Noul update de Windows 11 agravează problemele de performanță pe sisteme AMD

Lansarea Windows 11 a fost destul de lipsită de incidente pentru Microsoft. Utilizatorii par să fie suficient de mulțumiți de starea în care sistemul de operare a fost lansat, însă o parte dintre ei sunt dezamăgiți de suportul pentru anumite configurații. Știam deja că performanța pe computere cu procesoare AMD este problematică pe Windows 11, însă primul update al sistemului de operare, în loc să rezolve problema, a reușit să o înrăutățească.

Microsoft și AMD promit că vor actualiza Windows 11 rapid

Inițial, problemele legate de procesoarele AMD erau legate de viteza de acces a memoriei L3 cache din interiorul procesorului, care odată cu instalarea Windows 11 scade de trei ori. Astfel, în anumite aplicații și jocuri, performanța poate scădea cu aproximativ 15%. Apoi, o altă problemă legată de procesoarele AMD nu asigna corect procesele pe cele mai performante nuclee, oferind astfel o performanță sub cea obișnuită de pe Windows 10.

Se pare însă că noul update pentru Windows 11, care rezolvă alte probleme și nu este lansat special pentru a rezolva performanța pe sisteme AMD, a înrăutățit situația. Conform TechPowerUp, pe Windows 10, latența memoriei L3 cache era de 10ns, pe când pe versiunea inițială de Windows 11 aceasta crește la 17ns. După noul patch de pe 12 octombrie, latența pe același procesor și același sistem, echipat cu AMD Ryzen 7 2700X crește inexplicabil la 31,9ns, de încă două ori peste nivelul deja aproape dublu față de Windows 10.

Conform Microsoft, săptămâna viitoare, pe 19 octombrie, este așteptat un update de Windows 11 care ar trebui să rezolve problemele pe care utilizatorii le raportează pe sistemele AMD. Dacă aveți un sistem cu un procesor Ryzen și încă nu ați făcut update la Windows 11, este indicat să mai așteptați măcar o săptămână, până când problemele de performanță vor fi rezolvate. Dacă în utilizarea de zi cu zi pentru browsing sau consum de conținut multimedia aceste probleme nu vor fi evidente, în jocuri sau aplicații profesionale care au nevoie de multe resurse de procesare, acestea ar putea fi mai accentuate.

AMD spune că va lansa înainte de sfârșitul lunii un patch pe care îl va livra tot prin intermediul Windows Update, care să rezolve și problema alegerii nucleelor preferate în aplicații.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult