Windows 11 poate degrada cu până la 15% performanțele în jocuri, pe anumite configurații AMD Ryzen

07.10.2021
Windows 11 poate degrada cu până la 15% performanțele în jocuri, pe anumite configurații AMD Ryzen

Deși a fost lansat oficial, Windows 11 este efectiv disponibil pentru instalare doar pe o mică parte dintre PC-urile Intel sau AMD declarate compatibile. Iată de ce.

Lucrând împreună, AMD și Microsoft au evidențiat două probleme majore afectând buna funcționare a instalărilor Windows 11 făcute pe configurații care includ procesoare Ryzen cu consum TDP mai mare de 65W și peste 8 nuclee fizice. Astfel, sunt vizate tocmai configurațiile high-end, cum sunt cele cu procesoare AMD Ryzen 9 5900X și 5950X.

Concret, Windows 11 nu poate identifica și folosi în mod preferențial nucleele de procesare „preferate”, capabile să atingă cea mai înaltă frecvență în modul boost. În schimb, tendința actuală este de a repartiza în mod aleatoriu sarcinile de procesare către toate nucleele de procesare disponibile, rezultând funcționarea procesorului chiar și cu câteva sute de MHz sub potențialul disponibil în modul boost.

A doua problemă ține de gestionarea memoriei cache L3 a procesoarelor Ryzen, latențele măsurare fiind de trei ori mai mar decât sub Windows 10. Potrivit AMD, doar acest aspect poate cauza degradarea cu 3-5% a performanțelor în aplicații uzuale, în timp ce jocurile PC pot pierde chiar și 10-15% din performanțele afișate sub Windows 10.

Pierderea de performanță este mai puțin sesizabilă doar pe configurații AMD Ryzen echipate cu procesoare din gama low-end, fără mod boost agresiv și cu toate nucleele de procesare găzduite pe un sigur cip de siliciu.

AMD și Microsoft confirmă că ”investighează în mod activ problemele semnalate” un remediu urmând să fie disponibil pe calea Windows Update înainte de finalul lunii octombrie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult