Huawei a anunțat HarmonyOS 3.0, noua versiune a sistemului său de operare mobil

24.10.2021
Huawei a anunțat HarmonyOS 3.0, noua versiune a sistemului său de operare mobil

Ne-am fi așteptat ca noul sistem de operare Huawei, HarmonyOS, să fie lansat și în afara Chinei, însă momentan, acest lucru nu s-a întâmplat. O verisune adaptată pentru piața vestică a fost inclusă în update-ul EMUI 12, care are în continuare la bază vechiul sistem de operare Android 10. Astfel, faptul că a fost anunțat oficial HarmonyOS 3.0 și că a fost deja livrat către dezvoltatori, nu pare să fie o veste care să afecteze dispozitivele companiei din Europa.

HarmonyOS 3.0 nu pare să fie un upgrade major pentru utilizatori

În cadrul Huawei Developer Conference, care a avut loc în urmă cu doar câteva zile în China, Huawei a anunțat oficial versiunea 3.0 a sistemului de operare HarmonyOS. Acesta este deja livrat în versiune „Developer Preview” către dezvoltatori, acesta aducând schimbări importante mai degrabă la interior, care să ajute la optimizarea aplicațiilor pentru software-ul Huawei.

Compania a promis unelte care să permită automatizarea unor procese în dezvoltare, cât și posibilitatea de a accesa anumite resurse inaccesibile în trecut, pentru a îmbunătăți performanța. Apoi, Huawei lansează ARK UI 3.0, baza interfeței HarmonyOS, care va putea fi folosită de către dezvoltatori pentru a realiza aplicații cu interfețe native mai repede. Ceva similar oferă și Apple, dar și Google cu UI Kit și Material Design. În cele din urmă, uneltele de dezvoltare primesc acum 6000 de funcții noi în JavaScript și TypeScript.

harmonyos overview

Cu această ocazie, Huawei a anunțat și faptul că sistemul de operare HarmonyOS este acum instalat pe 150.000.000 de dispozitive.

În timp ce toate aceste schimbări vor ajuta dezvoltatorii de aplicații din China, în Europa, Huawei nu pare să depună eforturi similare. Anul acesta, compania a lansat un singur smartphone important pe această piață: noul Nova9, care vine cu EMUI 12, nu cu HarmonyOS. De asemenea, compania continuă să atragă aplicații către magazinul AppGallery, însă multe dintre aplicațiile uzuale trebuie în continuare instalate prin metode alternative din magazine neoficiale, sau de pe site-urile serviciilor.

Aplicații precum Facebook, Instagram și WhatsApp, sau Netflix și Spotify se instalează prin metode neconvenționale, în timp ce servicii precum YouTube trebuie accesate prin browser sau folosite în variante fără toate funcțiile accesibile, din lipsa conectivității cu un cont Google.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult