Google, amendată în Rusia pentru refuzul cenzurii în căutări și pe YouTube

01.11.2021
Google, amendată în Rusia pentru refuzul cenzurii în căutări și pe YouTube

Compania americană Google a plătit o amendă de 32 de milioane de ruble în Rusia după ce a refuzat să șteargă conținut considerat ilegal pe teritoriul țării de pe motorul său de căutare și de pe YouTube. Roskomnadzor, autoritatea care reglementează internetul în Rusia, amenință Google că pe viitor va aplica pedepse mai mari, amenda putând să fie calculată în viitor procentuală în funcție de încasările companiei.

Amenda este mică pentru Google, dar autoritățile ruse amenință cu restricții

Amenda de 32 milioane de ruble este echivalentă cu 455.079 dolari americani, o sumă care poate fi considerată mică de către Google. Compania a fost amendată în trecut cu valori de ordinul milioanelor și chiar miliardelor de dolari. Google ar putea fi limitat în Rusia în cazul în care va refuza să respecte legile locale. Reprezentanții Roskomnadzor spun că au capabilitățile tehnice pentru a putea limita viteza serviciilor Google și YouTube pe teritoriul țării, dar că momentan nu vor recurge la acestea.

În 2020, Google s-a conformat cu 96,2% dintre cererile de ștergere de conținut ale autorităților din Rusia, iar în prima jumătate a anului 2021, compania a șters 489.000 de clipuri video de pe YouTube. Totuși, autoritățile din Rusia nu sunt mulțumite de faptul că alte clipuri „ilegale” sunt încă online.

Printre conținutul pe care Google nu l-a șters, autoritățile ruse spun că se regăsesc clipuri și fotografii cu pornografie infantilă, articole care promovează consumul de droguri și alte activități recreaționale periculoase, informații despre arme și explozive artizanale, cât și conținut considerat extremist sau terorist. Există în prezent peste 2.650 de articole care includ astfel de conținut ilegal pe care Google nu le-a șters încă.

Marco Pancini, directorul YouTube al legăturilor cu autoritățile de stat din zona EMEA, a declarat că „se lucrează”, iar atât el cât și Vasily Piskarev, parlamentar care investighează influența străină în Rusia, au spus că există „dificultăți tehnice” în eliminarea conținutului.

sursa: MSN

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult