Signal permite acum apeluri video cu până la 40 de participanți

19.12.2021
Signal permite acum apeluri video cu până la 40 de participanți

Continuând ofensiva împotriva rivalului WhatsApp, platforma de mesagerie Signal anunță ridicarea limitei pentru apeluri video de grup la 40 de participanți.

În timp ce platforme precum WhatsApp ofereau deja suport pentru apeluri video de grup, serviciul era oferit în limita a patru participanți în 2018, respectiv 8 participanți în 2020. Ambele limite nu au ridicat prea multe semne de întrebare, putând fi cu ușurință explicate prin nevoia acomodării condițiilor de muncă la distanță.

Ulterior, WhatsApp și majoritatea platformelor de mesagerie au implementat tehnologia de criptare end-to-end, oferind un nivel de protecție aproape impenetrabil a conversațiilor, cu obiecțiile de rigoare din partea autorităților responsabile cu monitorizarea celulelor teroriste și organizații infracționale. În mod inevitabil, unii jucători au ales să cedeze măcar parțial presiunilor, dar nu și administratorul Signal, platforma de mesagerie rămânând una dintre cele mai de încredere opțiuni pentru comunicații private. Spre exemplu, Antigone Davis, șeful securității în cadrul companiei Meta, spune că amânarea folosirii tehnologiilor de criptare în cadrul aplicației Messenger a fost luată din preocupare față de siguranța utilizatorilor. Concret, Meta ar dori să ”folosească o combinație schimburi criptate și necriptate de date între aplicațiile de mesagerie” care să ofere siguranță utilizatorilor, simultan permițând ”asistarea eforturilor pentru siguranța publică”.

În schimb, administratorul Signal nu oferă aceste concesii pentru reprezentanții autorităților din țările în care platforma de mesagerie își oferă serviciile, protecția oferită de criptarea în sistem end-to-end a comunicațiilor rămânând (cel puțin până la proba contrarie) complet impenetrabilă.

Pornind de la această premisă, faptul că rețeaua Signal permite acum evenimente cu până la 40 de participanți, conversând în cadrul unui singur apel video de grup fără grija interceptării, probabil că va atrage unele represalii atât în țările guvernate de regimuri autoritare, dar și în Europa.  Spre exemplu, din 2023 în Marea Britanie va intra în vigoare pachetul de legi Online Safety bill, care obligă companiile de tehnologie să protejeze mai bine copii în fața pericolelor venite din Internet, respectiv să adreseze cu promptitudine conținutul abuziv la adresa acestora. La acestea se vor adăuga cu siguranță și amenințările teroriste, fiind ușor de argumentat că intermedierea apelurilor video criptate, cu până la 40 de persoane simultan, lasă platforme de mesagerie precum Signal într-o poziție extrem de vulnerabilă în fața eventualelor acuzații.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult